香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

10 K賽

升級   27.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 178 天

原帖由 coxswain 於 2009-7-6 01:30 發表
    請問各位ching/ctse,
    如果想參加10 K賽但要1小時20 分完成,
    會唔會太過份,多唔多人會跑1小時20 分先過終點?
    我想試o下玩
    thx.

這是你的最高要求?   有要求先有進步 ,點解唔set 高D
    1.20 hor 10k .如果你係中年男女,就好過份.
    因為我日日跑,都見到個老伯實力同我差唔多.佢起碼有50year以上

升級   27.25%

奮鬥

你咁講都有道理,香港人綜日以車代步,行幾步路都話流汗喊苦
    昨晚望出窗口有所領唔.有個小孩子約12year拿著一台立地風扇15kg左右傘.
    從惠康到家約70m左右.都拿到死下死下. 廢到不想講
    科技帶來了脆弱

升級   27.25%

奮鬥

可能是我太瘋狂了,  練牙齡都20.25kg-.- 8個5g(幾日前去睇過,一個要$32X) 貴到飛起
    你同我講2kg , 講笑咩

升級   27.25%

奮鬥

原帖由 火仔11 於 2009-7-6 20:59 發表

db 20.25kg~
    你要黎玩咩先?玩胸未免太輕吧~
    二頭玩到咁重,我就話你勁啦~

你講中左,我係練二頭肉, 坐係到邊睇電視邊玩,一只手累到別只
    兩只都累後,拿起來放在頭的後面上下up 再練三頭肉
    一流

升級   27.25%

奮鬥

原帖由 火仔11 於 2009-7-6 21:49 發表

玩幾多rm?

什麼是rm?
    我哩D叫勁, 去到健身室. 講出黎比人笑
    見過一個中年人士 拿住個亞令(起碼有20kg以上) 佢站立著小前傾,手垂直向外側by~.~ 顛ga, 哩個動作要超用力
    佢隻手臂同我個大腿有得揮........."  之後問健身室個教練後先知, 佢係消防員黎

升級   27.25%

奮鬥

原帖由 gary1027 於 2009-7-6 23:00 發表
    我都覺d消防員好識扮野

哦,為何咁講, 係我刻像中,消防員好似耶穌咁制
    如:加和大廈個埸大火, 犧牲自己窩
    我唔知耶穌是否存在, 但佢感窩, 人家消防員都係人, 人地仲有仔女,都感....... 哩D就真係 , 無得用字黎形容

升級   27.25%

奮鬥

原帖由 火仔11 於 2009-7-6 23:29 發表

ching
    你依家幾多歲呀?
    你識咁諗我好開心,我代朋友多謝你~

我就快廿歲.肉眼應該好多人都睇唔出 . 發育特別慢,而家先出最後一個牙(仲以為牙齒出問題)
    可能係我在16歲時就可始玩健身有關. 因發育時玩,係特別大得快D
    不過後果就係而家的身高外型表現特徵跟年齡好大分別

升級   27.25%

奮鬥

原帖由 ee_tpk 於 2009-7-7 00:28 發表

ching,
    可唔可以問你一個問題丫 ?

睇你張頭像... 都幾瘦下...
    可唔可以俾我睇下你手臂丫 ?!

仲有... 16 歲玩 gym ... 舉咁重係未令人發育得特別慢 ?
    如果係咁.... 我要我仔仔過0左十八歲才去幫我買米 ...

我平時跑步時都係穿有就ga衫, 可以講話為人低調(心葳不露)
    一向都係咁. 也試過話想威下 穿背心. 不過只會吸來,別人特別眼光
    人越大越識諗,威來有屁用 不如來一個藏身仲好.殺你一個操手不急
    你堅持要看, 12/7城門賽見.

正常黎講16year , 就可以進健身室(好多都係咁注明)   不過本人認為唔好去太盡
    最好緊係18發育後才玩.

升級   27.25%

奮鬥

原帖由 coxswain 於 2009-7-9 20:16 發表
    今日自制十K 跑左 1 hrs 09:37 mins. 10165 m.
    535m 緩跑徑跑左19個圈.可能好熱, 全身盡濕, 所以好辛苦,
    好彩全平路無停過, 同埋可以一個圈飲一啖水.
    各位ching/ctse你地十K賽會唔會帶水壹跑?

今天先發覺原來自己一直跑開的運動埸 , 可以說是專為長跑而設 , 因太熱太陽太猛,同快要比賽,只可短跑
    今日真係好熱 跑5.10-5.50pm, 難度比 7.5/10 ,  如果唔係日日跑開,真係一早雷底

升級   27.25%

奮鬥

原帖由 LMF 於 2009-7-9 21:24 發表

ching的目標時間完全達到,恭喜恭喜,相信信心自然提升不少

每個人的習慣都唔同,今日酷熱警告,水自然要飲多D,
    當身體慢慢適應,又或耐力提升時,就唔需要飲得太頻,當然有人會刻意鍛鍊耐力,
    就算口喝都 ...

大前日,跑左十K .行路行左成 六七K . 當天腳板底好痛.
    第日起身 腳一D都沒肌肉痛窩" />" /> , 不過屁股和後腰就肌肉痛  超怪雞

升級   27.25%

奮鬥

原帖由 coxswain 於 2009-7-10 00:48 發表

gary ching中午去左跑步,
    跑完仲有胃口食lunch?

點解你會咁講 , 有D唔係好明?
    跑完步當然肚餓

升級   27.25%

奮鬥

原帖由 coxswain 於 2009-7-10 00:45 發表

原來今日酷熱警告, 無睇天氣報告添.
    好少係咁猛太陽下跑步, 今日又有機會去到, 就跑一次.
    o係第五個圈開始飲一啖仔,10k內飲左大約300ml水, 因為驚中暑.
    所以我的大前提都係"安全"多謝LMF師兄提點

以我經 ...

haha, 你係邊到呀? 黎我到跑,唔洗帶水帶腰包之類野, 講起腲包,火都黎,後腰肌肉痛可能就係腰包問題.
    部飲水機就係跑道隔離炸今日就係用哩個方法去邊跑邊飲 (有過濾凍水共應正爆
    你講起腳肌肉痛呀~  我都想痛返日, 痛先會大先有進步 (健身知識)

升級   27.25%

奮鬥

原帖由 coxswain 於 2009-7-12 02:26 發表
    現在對我黎講
    最緊要係恆心
    我真係驚一日比一日懶

你偷懶  . 咁唔得ga窩

升級   27.25%

奮鬥

原帖由 coxswain 於 2009-7-13 00:45 發表
    我都唔想咁
    我驚啫 : )

車 , 有咩好驚  
    繼續加油