香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

豆豆媽之瘦身日誌

升級   0%

該用戶從未簽到

支持豆豆媽開blog~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 豆豆媽 於 2009-9-16 00:02 發表
青山公路汀九段 -8k

今朝先落8號風, 預測今晚應該好涼爽, 唔好浪費左個咁好既機會, 一於放工去跑一轉!

因為上次跑6k, 已覺得幾辛苦, 而我又無水跟身, 所以今日都係set 返6k俾自己(其實知道自己5k一定要飲水, 但唔知5k個位置, 所以都係跑6k )
可能上次因為頭段放得較快, 令到3k位置已頂唔住要調頭, 所以今次我一開始就再放慢d, 頭2k都幾輕鬆, 到左汀蘭居位置開始有少少累, 但知道自己頂得住, 而去到上次個3k位置時, 又突然唔累, 仲落左一陣大雨, 於是我就繼續去, 目標係4k 汀九橋底調頭....
o係往橋底途中, 仲打算去到影返張相做証俾柏高爸睇, 因為佢一定唔信我可以跑到果度
o岩o岩到左橋底, 就見到柏高爸迎面黎緊, 二話不說當然飲返啖救命水先啦 之後就調頭回程啦...
回程時感到自己愈來愈有力, 可能之前放慢左, 而加上落雨, 個人真係無咁累, 於是我就略為加速, 直到最後1k, 雙腳寬關節都有少少痛, 但我始終都可以完成我第一個non-stop既8K

跑後感 :
聽EE話, 燃燒脂肪係需要能量, 而能量就係要食野, 我今次跑前個幾鐘食左2個面包,所以今次跑足8K都無肚餓. 下次跑前我都一定要打底先!

瘦身紀錄 :
好穩定, 同上星期一樣無起跌

豆豆媽一定係食左柏高爸既菠蘿三兄弟啦, 當日430佢都係靠佢地先跑到入屯門架咋!!

你而家可以跑到呢個路程, 咁我地下次約跑應該可以叫埋你一齊反啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 豆豆媽 於 2009-9-21 13:06 發表
SUESUE : 你慢慢等啦 呢日總會出現....可能係2019年.........
billy : 我果日早餐食左超巨大熱狗, 5:30pm又食左雞尾包同埋磨菇雞包 原來食多d真係可以跑多d

跑前食d野係好架~因為好多人都會因為跑跑下肚餓而唔想跑~不過我好古怪~如果我跑到肚餓反而會重有動力~會覺得咁係會收到肚腩~真係練到野(自欺欺人中......)~哈哈~

不過記住跑前唔好飲茶啡~我乃過好多次野~而家做長課前一定唔敢飲~