香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

幫我諗諗計=__= SOS

升級   55.26%

該用戶從未簽到

我想練3k  要破下學校紀錄xD  11:11
仲我仲要返學 我升中5了
如果9月起計 我得閒日子只有1-6 晚10點後同全個星期日 (呢d時間係做功課加自由時間)
點練3k 好?  係咪練4k 長d比賽3k時好d呢?
我跑開400-10k
800m :2:21  1500m 5:01  10k : 43mins <~渣打
3k 係咪要練耐力加爆發力...
陸運大約11-2月
每星期要練幾多次同埋練d咩先可以進步到11:11呢?
+1 0
上一篇︰東涌踩車7月12日SUN下一篇︰賽前5分鐘食什麼最好?

升級   27.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 178 天

1.29min一圈 400m   7.5個圈
    我跑開和宜合道340m 1.30min 一圈就有可能 免強可以撐到ga 話晒都係11.11 時間比較短    心理方面會好D  快撐完撐走佬.      
    但說緊正規400m 1.30min一圈,未試過.  多60M 好多~.~

中五可能係最後的一年, 撐你 破佢留返個大名.無遺憾

都係個句 : 小心身體, 慾速則不達   撐你

升級   27.25%

奮鬥

我有張圖係10K  訓練方法, 可以偷下私
    不過上傳唔到

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

回復 2# 的帖子

我中五果年就試過練到傷....
    錯過大好破紀錄機會@@.......

升級   27.25%

奮鬥

遺憾嗎?
    我就十分遺憾  苦練1個多月(差不多日日)  5000m  都係得個第三名
    原來跑起上黎同 想像中 係完全兩回事黎.  而為破硬記錄,最後差D牌仔都保唔住.

而家破佢記錄18min可以大膽講句 , 話易如反掌.
    日行八千多里 , 慣晒 , 水泡都邊跑邊謝
    歲月不留人

升級   55.26%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-7-7 00:19 發表
    我中五果年就試過練到傷....
    錯過大好破紀錄機會@@.......

我試過學內比賽pk...不過起身跑返都破到幾錄xD

升級   55.26%

該用戶從未簽到

原帖由 foobar 於 2009-7-7 00:14 發表
    我跑開和宜合道340m 1.30min 一圈就有可能 免強可以撐到ga 話晒都係11.11 時間比較短    心理方面會好D  快撐完撐走佬.      
    但說緊正規400m 1.30min一圈,未試過.  多60M 好多~.~

...
    1.29 = 1:17   3-4 個圈就無問題...  多一倍就..............................
    不過唔知要練o既次數要幾多呢?

升級   55.26%

該用戶從未簽到

原帖由 foobar 於 2009-7-7 00:18 發表
    我有張圖係10K  訓練方法, 可以偷下私
    不過上傳唔到" />" />" />" />
    引我咩- -"  sd 黎得唔得?

升級   68.42%

該用戶從未簽到

原帖由 foobar 於 2009-7-7 00:14 發表

...

我認得你...........

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 mathew 於 2009-7-6 22:03 發表
    我想練3k  要破下學校紀錄xD  11:11
    仲我仲要返學 我升中5了
    如果9月起計 我得閒日子只有1-6 晚10點後同全個星期日 (呢d時間係做功課加自由時間)
    點練3k 好?  係咪練4k 長d比賽3k時好d呢?
    我跑開400-10k
    800m  ...

有沒有用過mcmillan calculator http://www.mcmillanrunning.com/mcmillanrunningcalculator.htm
    以你1500的成績,3k應該可以跑10:44.以你10k的成績去算,3k會需要11:52.很明顯你有速度,但耐力不夠,應增加每週跑得里數,每週增加10%,並保持但不增加你的其它速度訓練.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-7-8 11:28 發表

有沒有用過mcmillan calculator http://www.mcmillanrunning.com/mcmillanrunningcalculator.htm
    以你1500的成績,3k應該可以跑10:44.以你10k的成績去算,3k會需要11:52.很明顯你有速度,但耐力不夠,應增加每週跑得 ...

多謝 ching 條link!

升級   27.25%

奮鬥

原帖由 占基利 於 2009-7-8 01:54 發表

我認得你...........

咁大鍋hgj    平時跑開都唔見有綠軍窩