香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

[問] New Balance 464 算唔算係跑鞋

升級   0%

該用戶從未簽到

呢個意思其實係個 cashion 已經失去0左緩震既功效...
如果緩震唔好... 震蕩會震上去膝頭哥.. 長遠來講膝頭會受傷

好多時都係對鞋未爛但因為緩震失效而要更換
呢 d 鞋最後都係俾我拎0左來行街....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-7-24 01:02 發表

一般人講既500km,其實有冇講個跑速? 例如一次跑10k, 同一次過跑30k, 會唔會果次30k會"磨蝕個避震既幅度"大於10k果次唔只3倍呢?

同埋個速度係咪越快越"傷"個避震? thanks

咁計法, 500k, 一個跑10 ...

其實 500k 只係一個約數, 唔同人唔同牌子壽命不同
你著住果對鞋來跑... 之前一直都無問題...
但當你發現跑完之後... 對腳開始有 d 以前無既感覺 (例如痛, 冤)
或者發覺 d 膠同以前唔同 (好似比以前硬0左好多...你著住感覺唔舒服)
就有需要換鞋

所以上面有個 ching 講, 熱愛跑步既人就會成屋都係鞋就係呢個原因
對鞋未爛..但緩震已失效....
你所講半年換一對..... 其實都好正常

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2009-7-24 13:28 發表
點貴都唔及自己對腳咁貴 x 2

X3

我果隻係黃金左腳...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2009-7-24 14:34 發表
where is 黃金右腳??

幸好右腳未傷..所以黃金右腳未出

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-7-24 15:39 發表

而家都痛左啦,不過之前未買, 又忍唔住跑得幾密.. 唉

而家仲有無痛丫 ?
如果太長時間.. 就睇醫生啦

有0左受傷既經驗..之後就會更加愛惜自己...
我都係過來人...