香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

超越挑戰三項鐵人賽 (本網為賽事支持機構, 歡迎大家熱烈報名, 另誠邀拍攝義工)

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

為方便統計,人工智能系統立即啓動,請先複制->回覆->貼上->加上閣下網名,多謝合作!

1. Kin (短途+無單車)
2. loudspeaker
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

升級   0%

該用戶從未簽到

將 longrun 印落件 tri singlet 度囉 ,

唔知 longrun 有沒諗住出返仲 champion 料, tri-singlet
俾我地..........我覺得...6 白色 , + 火紋圖按.....真係一流

如果出我一定訂

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2009-7-29 18:39 發表

13兄,唔好意思,做咗你份嘢添!

另各位師兄,整緊份本網專用嘅報名表,會盡快出。

今天我已經寄出左支票和報名表了。
等 5 切添

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-7-30 17:46 發表

大圍兄,北區間中會有游泳交流會,就到時間下次黎玩下丫~~

來緊 , 八月 2 和 9 阿 kopo 兄和小弟都不在香港,
需要暫停兩次

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-7-30 11:38 發表
無泳帽、無頭盔、無味鏡,無踩單車鞋,就咁去大圍你話得唔得﹖

沒頭盔就一定 5 得, 泳帽大會會提供呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 史波 於 2009-7-31 11:24 發表
大家好!!
今次超越挑戰三項鐵人賽, 會係9月6日及13日 4-6pm 科學園創新路舉行訓練.
歡迎各位參賽者參加. 詳情稍後會係網頁上公布.
For inquiry, send to: [email protected]

史波兄 呢次唔知會唔响呢次賽事, 幫各健兒影多 d 沙龍

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-31 11:43 發表
我都係第一次三項, 完成為首要. 單車我都係上星期一先入, 大家真係要避一避我.....腍緊貼吾貼P 係後面, 怕轉灣時阻礙大家條apex都吾知, 比人小.
水陸我就玩左3年, 但又吾係場場玩.

frank 咁你又無報埋 revolution-asia 既 3 次水陸,
一次過報曬 , 有件 champion 料 , running singlet 送呀,
快 d 報啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 vivianip 於 2009-7-31 12:19 發表
會去報啦~不過, 好多問題我仲未係好知~

睇下答唔答到你 , 9.27 呢次途程 course A 為 swim 500m, bike 27km, run 5km, Q & A ?
Q1 : 須要什么條件先可以参加 ?
A1 : 當然要先評估下 , 自己用最快泳式能否於大約 20min 內完成 500m (10 x 50m 塘),
       因大多都是分齡賽, 分時段開始 , 假若太慢可能影响下一組別人士 , 及可能不能完成下來
       之單車及跑步項目。

Q2 : 我未参加過任何, 3 項或水陸之比賽 ?
A2 : 由於大多賽事是深水起步 (即須要踩水等開始), 及大多一班人同一時間起步。
       對于無此方面参賽者可能會感覺驚恐 , 因為大家過於擠迫而恐慌, 可以選在最
       後起步 , 但要注意小心, 不要太近蛙式参賽者可能於踢水時誤中副車。另外
       可以参加 水陸比賽去感受下在海中比賽的感覺。

Q3 : 我沒有自己單車及頭盔可以参賽嗎 ?
A3 : 可以的 , 可以選擇租車或頭盔 , 當然要 Road bike , 同鋁架為最好,(同你平時租車沒有 lock 踏)
       我知 "細已" 有 Giant OCR 3 鋁架車出租 , 及頭盔租 , 但 9.27 我唔知
       有否此服務, 如果無, 可以約幾個人同 "細已" 傾到時在塲地交收。
       (個人经驗 , 我 FD 曾经租架 GTA 鉄架去比賽 , 我用過架 MTB 去比賽, 當然時间一定幔 , 但可以接受。)

Q4 :比賽前還須要什么準備
       Goggles 最好為淺色 , 因海能見度低 , 過深色可能什么也看不清 (但也不須浪費金錢特登去買一副淺色的)
       泳帽 大會會提供
       風鏡(黑超) 於單車比賽可以防止沙塵入眼, 仲防紫外光 , 更加重要係個 look .
       手套, 個人喜好
       跑鞋, 和你跑步一樣
       號碼布帶 , 有就最好 , 可以快捷省時 d , 無咪預先用扣針扣上衫 ( 除左 一件頭 (tri singlet)外)
       鉄人衫 (一件頭 tri-singlet) , 有就方便 d 型仔 d , 但對於游水唔一定快 d   , 可以着泳褲都可以
                  上水着番件衫都得。
Q5 : 在比賽時須要注意什么 ?
A5 : 比快過你既選手過先 , 如果你游蛙式 , 唔好排頭位, 除非你同北島康介咁既速度, 避免傷及無辜
       單車盡量靠左 , 但不須要刻意收慢去避佢 ,  因為同一道路可能有唔同組別参賽者同時作繞圈賽 , 除非你有機
       會企登仔 , 唔係無別要阻人。

Q6 : 過終点後須要做什么
A6 :  在情況許可下 , 先可去轉項區取回自已物品 , 因為你完成左, 還可能有其它組別在比賽 , 所以盡量不要留在轉項區內
        以免阻礙其它選手。

記得係咁多 , 希望其它 ching & ctse, 作補充

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-31 14:03 發表
有d 咁既事.........等我check check sin.件singlet 典樣咖?

5 清楚 , 無相
應該唔會太差

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-31 14:38 發表
我睇左相la, 有人有signlet 有人有suit. 都幾好, 一於報左先 . 但玩吾哂3場會點呢? 11月落海水真係未試過.

都無得退 $ 架,
11月 , 可以好凍 , 今年同總會可能有協議 , 遲好多 .

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 vivianip 於 2009-7-31 17:35 發表
我o既問題係
1) 我游水個part係最慢~ 同埋我只係識蛙式~ 咁唔知玩唔玩得比賽呢~
2) 我有架mountain bike,咁係唔係帶埋過去呢~
3) 咁我架單車又要泊係邊到呢~ 如果我游完係唔係一上水就要即刻去攞車~ 著住泳 ...

expervillage 有得看,馬上去片,等自己有個概念。~
http://www.youtube.com/watch?v=-nhjEj9Q3OE&feature=fvw

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-8-1 02:09 發表
想請教下︰
a組同b姐三項係唔係都有限時要完成,否則會「否」﹖
各組限時係幾多﹖

今次大會好似沒有set 時限,但是封路有時間限制,
所以也不可以太慢。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-8-1 10:42 發表

小弟住圍城,都係中意去屯門呀,今朝先游完~~
CF 兄如果過去通知聲,如果就到希望可以俾CF 兄指點指點~~
小弟游左廿幾年蛙式,2-3K 完全無問題,但因為怕醜一路唔敢去學,而家因為想玩3鐵 ...

好呀,慢慢練習,一定可以遊到好似蛙式一樣快。
到時還省力又快的。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-8-1 13:16 發表

Good idea! 三鐵進一步普及化靠你地啦

現時想玩的人好多,有 sportsoho, 有 heart 的
雜志推動下,應該會越來越多人玩,到時可能要抽
簽先可以有得玩。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Kennychoi 於 2009-8-2 16:16 發表
人生有幾多個十年,有空一定參加,確實有挑戰性." />" />hjghk

choi 兄,是呀,有興趣,9月 27 快的準備, 你的第一次

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 newfoot 於 2009-8-2 21:15 發表

各位三項新手(包括我自已)  
有時間請聽聽,非常有用
http://hk.uonlive.com/pro/TRI

好正, 原來有敢多野聽,老手,新手都好有用,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-8-3 20:36 發表

聽下先

架車餃掂未?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-8-4 12:49 發表

希望今晚有得拎,最遲聽晚.....
如果聽晚既話應該無得同你地操練,到時可能會過黎同你地食飯

星期日同 "細己" 阿偉吹左陣 , 佢俾左唔少寶貴意見俾我 , 原來佢睇左我踩幾圈架。
一來自己最弱係單車呢環 , 要改善下真係要落 d 功夫
1. 一開始捉錯同自己車速車手勾車, (便相自己無而為繼 , 最後 average 得 30.3km/hr)
2. 踩頻太慢 (同自己脚程有關 , 要練 )
3. 要 keep 住速度 32km/hr 左右 (他說我係得咁多 , 又幾準) , 太快好易爆 ,
4. 要再上層樓 , 買個有踏頻既咪表 , 用 23T 度練好個踏頻再用心帶 monitoring HR , keep 住不要上 160,
    再練速度 (希望對你都有用), 跟住就梗係要 upgrade 架車 d 配件 , 最低要換過對聆先有得諗,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-8-4 13:45 發表

遲d無雨一齊練車~

一定啦 , 試下車 ,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 靜水 於 2009-8-4 13:56 發表
各位Ching,

小弟已報了我的第一次三铁,有以下問題想請教:

1. 此比賽的三項距离好似同一般鐵人賽的距离不太成比例,點解A組單單距离比較長呢?是否這種距离新手比較容易克服呢?
    今次途程唔係標準既半奥賽程 , 佢有隻短途架, 會適合 d 新手玩 ,
    可能係善事掛 , 我抱住去嘉年華又可做善事心情去玩, 今次應該全家出動

2. 我發覺鐵人衫之褲墊很 ...

我以前都試過 , 不過好浪費時間 , d 人走曬自已仲係度換緊衫 , 如果去 hea...都可以 , 如果做時間就唔好啦