香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

超越挑戰三項鐵人賽 (本網為賽事支持機構, 歡迎大家熱烈報名, 另誠邀拍攝義工)

關閉 [複製鏈接]

升級   21.55%

該用戶從未簽到

1. Kin (短途+無單車)
2. loudspeaker
3. BMC
4. 孱鐵
5. cfchan
6. leefs (接力)跑步或單車
7. Kopo1128
8. franklcf
9.
10.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

今次3鐵我就係第2次用lock鞋........pk就pk啦, 我有30分鐘用lock鞋經驗同3次踩roadbike經驗.
大家如見到有位 紅giro + 白caad9 + 白sidi + 紅黑3角泳褲 勁慢既危險駕駛者踩單車, 請盡量避開. 因此人極度危險, 切勿靠近.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 50# 的帖子

我都係第一次三項, 完成為首要. 單車我都係上星期一先入, 大家真係要避一避我.....腍緊貼吾貼P 係後面, 怕轉灣時阻礙大家條apex都吾知, 比人小.
水陸我就玩左3年, 但又吾係場場玩.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

有d 咁既事.........等我check check sin.件singlet 典樣咖?

升級   21.55%

該用戶從未簽到

我睇左相la, 有人有signlet 有人有suit. 都幾好, 一於報左先 . 但玩吾哂3場會點呢? 11月落海水真係未試過.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 67# 的帖子

1) 我都係游蛙式
2)mountain bike帶埋過去比賽
3)單車要泊轉項區內, 游完即刻去攞車, 一般都著住泳衣 一定帶頭盔 同著跑鞋 之後推住單車, 離開轉項區先可上單車
4) 轉項區線前落單車, 放好單車回原位 除頭盔 即走(因已著住跑鞋)

升級   21.55%

該用戶從未簽到

我都未報wor..............凡

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 174# 的帖子

踩得好差.......就好似我上次sprint tri 咁, 比人慢差不多兩圈. 車setting 吾好, 呔又吾夠氣, u turn 讓大路

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 newfoot 於 2009-8-20 13:51 發表

Ching
我第一次都係,無揀車,所以只租到部雞車

結果包尾

其實用游水同跑步爭番d時間lor
我上次第一次三項(半奧距離), 都okay wor 10/24
游10/24, 踩19/24, 跑5/24
全程都輕輕鬆鬆就攪掂, 個result都叫滿意啦., 好enjoy.
enjoy 最重要.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

終於同毅行隊友申請星期六操 , 星期日早上終於有時間操, 你地今次時間地點係邊呢?

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2009-9-9 09:25 發表

仲有呀瘋瘋
星期日實地上課後
發覺單車一圈都不易
比賽要4圈呀.....

我的戰略已經定了
游水: 留力
單車: 留力
跑: 仲有力就跑快D

Kin in Running

我得一次半奧運3t 經驗, 上次就係在自己好些少的項目進攻, 點之就吾係好arm自己.
諗住游留d力, 車就慢慢黎, 跑就正常力......(第一次只想完成攞一個全程經驗).
點知游就達標, 車就超慢, 跑都可以正常速度, 但結果吾係幾合自己原意.
其實踩車係可以去多d, 因到跑步時係可以pick up得好快(大家都係跑開步, 應該都可以), 但又吾知追邊個好, 有力追但冇目標.
今次希望用多少少力去踩, stick住目標, 到落地時有目標.
個個人心肺都吾同, 我就會咁做今次.
果次我既賽前單車里數只踩有6-70km 左右, 因我係單車新手.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-9-9 21:39 發表

X2

今次比賽三項比重好唔平均, 200M游水最多只有二、三分鐘優勢, 跑步重衰, 只有一、兩分鐘優勢, 反而單車隨時有五、六分鐘優勢...
所以單車項目變得好關鍵 !!

x3
單車真係要去多d

升級   21.55%

該用戶從未簽到

我放係頭盔入面

升級   21.55%

該用戶從未簽到

有冇人0500 call車去比賽 由�經 荃灣至科學園
上次我call左成10間van 只有一間有車去....$160

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 463# 的帖子

可以考慮wor.
如長沙灣就 長沙灣再到荃灣 再到科學園會順路d.因平時由長沙灣到荃灣大約日間 $50
不過吾知點計...不如開個post呼吁一下啦

升級   21.55%

該用戶從未簽到

佢車你定係佢call車去呢?
我都係course a, 0700
長沙灣係行城隧,如果到荃灣走一轉再去會用多10min.凡
原帖由 vivianip 於 2009-9-22 13:37 發表
有位c兄話可以過o黎join我, 不過, 如果你arrange到我係可以join埋你入,咁就唔晒麻煩到c兄, 因為佢比賽A場~ 我係B場~ 你發版啦~ 有野就call我啦~ 我pm 我電話no.比你~ 麻煩晒~~~~~

升級   21.55%

該用戶從未簽到

好聽就係號碼帶, 吾好聽就係求其一條繩放係腰
上次有鬼佬用尼龍jar, 重鬼咁快.
我就用扎頭髮既旦性繩$2(cut開夠一對鞋用)+深水埗鞋帶扣($10一袋, 10幾20個), 號碼帶同鞋帶都用佢.
見過灣仔volov樓上鋪 賣一set旦旦鞋帶要成$28夠膽死....

評分

查看全部評分

升級   21.55%

該用戶從未簽到

基本上好多人都係咁做, 又平又方便. 我跑山同長跑都係咁......Lee d 就係我d sample
http://www.facebook.com/photo.ph ... 69bbd5&id=603425346

http://www.facebook.com/photo.ph ... 24836b&id=603425346

http://www.facebook.com/photo.ph ... dcd7c0&id=603425346

升級   21.55%

該用戶從未簽到

咪平時行山鋪果d lor, 都成幾蚊一粒. 有大有細, 有雙hole有單hole
new balan store 都有 $5 一對,都okay. 更係冇深水埗 鴨記果邊咁平啦 $10 一袋. 女仔有整珠鍊一定知.
再講落去比人打咖喇..........好多會賣緊lee d 野.
資料係咁多.
我冇會一身輕.........不過lee 度d c 兄好好人.
有次去個3鐵friend 既單車鋪買頭尾燈同咪錶, 佢竟然叫我去鴨記買, 吾好係佢度度買.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

吹東風最多白炸同雞泡
希望冇白炸啦.
東風水流特別急.