香港長跑網  - 長跑長友

樓主: alfredyu
打印 上一主題 下一主題

我與九歲孩子一齊跑步及比賽的經歷

關閉 [複製鏈接]

升級   53.68%

該用戶從未簽到

剛剛過去的南區沙灘競跑,我都有參加5K賽事,除此之外,5歲半既小兒亦有報名參加,不過最少組別為7-9歲(小兒只好越級挑戰),由於小兒都有九個月練跑經驗,不過頭段跑沙灘對5歲既小兒的確係一個考驗,最後在一公里賽事中以7分55完成比賽!小兒的勝負不重要,當我陪跑時見到他好有紀律地用平時練習的速度,同時亦能輕鬆地完成賽事,作為父親好佩服兒子的勇氣及耐力,最後小兒還向父親說:雖然輸左,仲有跑得都幾辛苦,但係我都堅持完成比賽。當時作為父親的我真係有少少熱淚盈眶。

升級   53.68%

該用戶從未簽到

原帖由 alfredyu 於 2009-1-6 22:07 發表

五歲半就可以跑到一公里,好難得。不過要Keep住,保持興趣,做父親好容易工作忙就唔同個仔一齊玩。我個仔已經十歲了,經過一年的跑步活動,現在已可以與我一起跑(我怍為一般的輕鬆跑),跑完一起去點小食,其樂融 ...

宜家無個星期有兩天晚上會同太太及兒子在家樓下既球場練跑,兒子每次約1至1.5公里,兒子每次跑前都很興奮,亦好快會完成功課,當然跑完步我地仲會在球場踢下波,還要等待太太跑完步才一起回家。