香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: 齋老味
打印 上一主題 下一主題

齋老味 減肥 練氣 長跑計劃

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

但你所指既,是否集中去跑山呢?! 只有個D路先至有多些上落斜......

升級   100%

開心

原帖由 齋老味 於 2011-1-25 00:34 發表

諗住由將軍澳運動場跑去首都
    咁就一上一落囉..........  

哈, 你提醒左我
    或者我都會走去跑跑作練習,唔駛成日都係揀"澳景" 。

升級   100%

開心

原帖由 齋老味 於 2011-1-25 16:00 發表

我期待緊四月既飛達復活跑
    上年(其實係今年)第一次 sub60 靠佢!! " />" />hiuijhkj

咁期待你成功啦
    我仲要為sub 60 ,甚至希望60mins 搞掂一切而努力!

你已經可以期待更為超越......

升級   100%

開心

原帖由 allanccl 於 2011-11-13 17:43 發表

這個是肯定的,小弟這半年依教練的指導,keep住心跳150bpm來跑,速度不但越跑越快,耐力越來越好,keep住安全心跳率,每天也跑十零K,每週一個長課(20-30K),個人fit左好多,教練話心跳最好在144-168之間,所以我就決定150,慢了少少也不會少過144丫嘛。太高又唔想,因年紀大,安全最重要,少過144個效果就無咁好,你不妨試試。我而家大飲大食都keep住120磅,當然要食得健康啦!

我反而好有興趣想知,你點樣為之叫「大飲大食」先?!

咁都可以keep 住120磅,你都好好啊?

升級   100%

開心

原帖由 齋老味 於 2011-11-13 16:01 發表

今日 asics 10k 竟然退步左半分鐘
    反思緊報比賽黎做乜
    係咪應該平時練好D先諗比賽呢?
    半馬反而有信心兩個鐘之內 (上年 unicef 可以, 渣打半馬差幾十秒)
    但 10k 就係怕一世唔可以 sub50..........

或者你真係要諗下,是否報太多比賽,反而令你少左真正練習的機會........﹖!

升級   100%

開心

原帖由 tommyleung 於 2011-11-14 10:51 發表

比賽都唔係太大問題既, 可以當係其中一課, 以賽代課, 而且比賽真係幾好架, 又有水站, 有人行李寄存, 有時賽後仲有野食, 有新衫換, 仲有時會封埋條路比你跑, 真係唔錯架.
    .

你係可以「以賽代課」,但太多比賽只會令你無法有充份休息。

有時要因應自己需要,揀幾個有把握的比賽去玩,成功之餘,才會得到樂趣。

升級   100%

開心

原帖由 tommyleung 於 2011-11-15 11:59 發表

咁又係呀, 不過多數的比賽都係星期日, 正正常常都會weekend都做一課, 所以時間/休息應該唔成問題, 至於比賽多少, 真係因人而已, 有的比賽真係好受歡迎, 因為有coupon送, 或者較易做到PB, 安排得好應該無問題的.  ...

每個月一個小測........哈哈,謝謝 Tommy, 睇黎你已經教曉我一個「道理」了。

升級   100%

開心

原帖由 allanccl 於 2011-11-15 22:42 發表

開頭練習,係唔咁穩定的,不過我就會堅持keep150bpm,我先幾日跑了一個超100K比賽,第一日都係keep 150,平均pacing係約5'/K,第二日比賽對腳好酸,大部份時間落斜,想跑快d但快唔到,個心跳只有137左右,平均paci ...

即係話「你平時食得幾多,你就要練跑番相同的份量」?!

呢個理論,我記得多年前有個醫生係電視講過.....

升級   100%

開心

昨晚跑完後,對跑鞋濕到宜家,唔知用抽濕機抽乾佢得唔得呢﹖

升級   100%

開心

原帖由 tank1438 於 2011-11-19 10:54 發表
    小魚兄其實心跳率因人而異,無須睇得太重,我參加肥佬大作戰時,中大運動醫學d導師曾經講過,最簡單係跑到剛剛未索氣加長時間就係最佳的減脂肪區域,而練速度與耐力則要索住氣加長時間囉。

索住氣加長時間?! 即係快速吸氣去跑?!

升級   100%

開心

回復 285# 的帖子

咁呢下難度也不少。
    好似我呢D肥人,試過加速去跑,第二日都已經攪到「虛脫」一樣。
    現在只能用均速,不過加長里數去跑,情況係好了點,但似乎減去的脂肪並不明顯。

升級   100%

開心

原帖由 tank1438 於 2011-11-19 12:54 發表
    減磅除運動外,注意飲食都好重要,我既經驗係少食多餐比捱餓好!

少食多餐?!
    不過有人都提議過俾我,話可以係練跑完後食面包。

但問題係每次我跑完後,根本沒有胃口食東西,要去到第二餐才會食到野。

升級   100%

開心

原帖由 tank1438 於 2011-11-19 13:22 發表
    好似霸左齋兄個blog講野咁添" />" />
    不過少食多餐,食六至七成飽,真係好有用,真係無胃囗的話,飲杯奶或朱古力都得!

謝謝你的意見。

我相信「齋老味」兄都唔介意既,咁又證明佢既blog 真係幾受歡迎喎?!