香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2009 香港ITU三項鐵人至尊亞洲盃

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-8-12 12:04 發表

有沒要埋接戴 ?
我未報 , 諗住睇下你同马王于交通方面用唔用大會車.
貨 van $ 275 到去到迪士尼 (上水計),
回程唔怕辛苦可以踩去東涌 食完飯吹陣水, 再 call van 回上水

我都未報,考慮緊報半奧定繽紛組
睇過d比賽時間,同你地全奧開賽時間唔係咁夾,你地7:00am start,我要10:00am至start
如果同你地一齊由上水出發就會太早

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-8-12 13:18 發表

咁你唯有早d去到幫我地影下相啦

呢個提議幾好喎.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-8-12 14:33 發表

自已去要去沙田坐旅游巴去喎,
fun distance, 會唔會 5 夠喉

可能到時一條友call van

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-9-30 00:16 發表
膽粗粗報左奧距三項,希望游到上水

我對你有信心喎,你又唔係未玩過全奧,而岩岩果次又完成得幾快,加油呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-9-30 15:06 發表

我未玩過全奧,最長玩過半奧

我以為上次你晌大尾督果次係全奧...

最緊要係游水果part姐,游到番黎就掂架勒!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-10-4 21:42 發表

真係無收到EMAIL喎! 所以我都奇怪點解你會知道個TALK.

我琴晚先至收到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 孱鐵 於 2009-10-6 12:23 發表
各位CHING,

今晚我都會到, 如果有見面就打個招呼啦!!!

都未同過鐵兄打過招呼,希望今晚見

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 孱鐵 於 2009-10-6 15:09 發表

今晚我會著件蛋黃色恤衫,

希望到時大家容易認到啦!!

今晚遲左去,又無機會跟鐵兄相認

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 yungyung 於 2009-10-12 15:09 發表

我係拍攝二公,請問各位ching咩時間起步呢?
想幫大家影合照同埋想認下你地d號碼盡點棉力希望影到大家.

多謝晒yungyung特登入來為大家打氣及拍照!
到時我可能都會來打打氣

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 孱鐵 於 2009-10-13 20:31 發表

馬王兄,

itu果日你唔玩咩?

我玩fun組,星期六比賽

鐵兄架車好搶,到時一定認到你

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 孱鐵 於 2009-10-13 22:29 發表

到時見面面記得叫我 , 因為我已經認唔到你喇!!!

一定一定

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 yungyung 於 2009-10-13 23:23 發表

馬王兄星期六幾點比賽丫?我星期六都會入去喎。

yungyung真係唔話得

我9:50am起步,當日最後一組

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-10-14 08:17 發表

我重一路以前你玩OD! 我星期六都應該會去睇下野影下相, 到時見

全奧計劃留番出年或者後年先玩,等自己d泳術有突破至諗

拜托到時影我及架戰車型d,謝謝!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 newfoot 於 2009-10-14 10:50 發表
Anyone has the race on Sunday????????

I join half olympic distant

Thanks yung yung be a photographer

Tony到時加油~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-10-14 11:11 發表

SAT 要返工泥 5 到 , 5 係一定去睇下

可惜可惜

升級   0%

該用戶從未簽到

唔知幾時出start list?

升級   0%

該用戶從未簽到

仲未有start list

升級   0%

該用戶從未簽到

有無人打算渣車去? 如果唔泊迪士尼可以泊邊度呢?

如果搭MTR係咪晌迪士尼站落最正路呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

個人的第三次鐵人賽完成了,非常幸運,得了第四名! 時間:38'50"(手按)

由於開賽的時間推遲至十時十五分,令我今朝有更多的時間準備
早上八時零五分已經泊好車了,到達樂園十分順利,之後跑了停車場七個大圈作熱身
再去多次停車場附近的廁所解決及換衫後,就推著單車到登記處報到,由賽前準備到比賽都十分暢順

今日女友要上班,沒有來打氣,所有的準備都是自己一腳踢
而其他鐵友又不是今天比賽,孤軍上戰場的滋味都是第一次品嘗.....

當到去碼頭準備的時候,突然看見一個熟識的面孔,原來是Loud兄!
估不到他特登請假來捧場,十分感動......而他亦為我影了不少相
Loud兄,多謝你!

今次有幸在三鐵運動中得獎,不多不少都跟Loud兄有點關係
他之前見我游水可以游到長距離,就提議我試一試玩三項,這項運動我其實從來沒想過自己會玩的
從此就對三項鐵人有更深的認識,由當初到現在都不夠一年的時間,我相信自己明年都更加投入!

今日跟上次"超越三項"一樣,有濃厚的嘉年華會味道
在轉項區附近有啦啦隊為健兒打氣,跟烈日陽光比較同樣熱情
最有趣是當我站在報景板前拍照時,竟然有女觀眾要求跟我合照,可能見我手握獎項吧,影完一個又一個
嘩......好開心,頓時發覺自己好似明星一樣,感覺真的有點飄飄然

足足十五年沒有贏得運動獎項了......
以前讀書時代的校內陸運會水平不高,賽前根本無需刻意練習都可以容易拿到獎牌
但今天的比賽我是花了不少時間去練習及準備的,而對手來自五湖四海,同組的冠軍是前港隊成員,所以今日得到的成績我是滿足的
不過自己在發揮上並不滿意,因為在單車項目進行了大約一半的時候,一雙小腿同時隱隱作老抽,拖累了單車的時間,否則我應該臨衝線前可以趕過多幾位選手,令總成績亮麗一點

賽後跟Loud兄檢討過,應該是賽前的兩項(游泳+單車)練習不足,未有強化各組肌肉及轉換力量時未有好好適應
而賽前根本沒有機會去操水,一直游蛙式的我上水後已經腳仔軟軟,踩起車來都力不從心...
直得安慰的是,在各組得獎的健兒當中,我跑步的時間是最快的,可說是我今次發揮得最好的環節!

我覺得ITU的安排有點小氣,四至六名的得獎者竟然不獲安排上扮獎台領獎,那一刻覺得好像被人歧視的感覺
不緊要,待我下次完美的發揮,正是前三名的時候!