香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

momo 練跑日誌

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 momochihuahua 於 1-9-2009 10:47 發表
    昨天開始了停了近半年的練跑, 跑了2 圈約6.8 k, 很累, 因為以前練跑只跑一圈 3.4k, 但為了要試跑半馬就加了距離, 共用了54秒03分, 很龜速, 跑完後心想以這個speed應該應付吾到11月8日的半馬(2.5小時內跑完)....
    唯有 ...
    恭喜momochinuahua cts 開 blog 大吉,祝你順利達成你的目標,加油丫。

升級   0%

開心

原帖由 schnix 於 16-11-2009 16:09 發表

練速度, 如果沒有經驗之下練, 好易受傷, 我傷左大半年, 好幾處傷患都是因為練速度(衝圈)而惡化. 現在我得出左一個結論: 唔好未學跑, 先學衝
    Momo ctse, 你可以問下謝sir 既意見. 睇下要點練先可以把強度 ...
    倚,原來momo ctse 都係謝 sir 學生,我地係同學黎喎,我靜係上星期二堂架,聽晚你會唔會黎上堂呀?不過聽晚好凍小心保暖,早排我先啱啱感冒完咋,加油呀。

升級   0%

開心

原帖由 momochihuahua 於 16-11-2009 23:19 發表

JOGGING CAT 師姐
    我個訓練係逄星期六, 九龍仔公園呀 ,hehe其實我一直都吾知阿sir貴姓, 阿sir係戴眼鏡好多肌肉, 吾知係吾係就係傳聞的謝sir

今晚跑了約7k, tko好大風, 好在跑到最尾先落雨, 太 ...
    可能係阿,謝sir 好高大吓假馬。以前我都係上星期六九龍仔,e 家上完咗繼續跟謝 sir 喺斧山上,逄二、五都有堂,不過我就只上到星期二law,momo ctse 天氣凍小心保暖阿。

升級   0%

開心

原帖由 momochihuahua 於 17-11-2009 11:24 發表

JOGGING CAT 師姐
    謝呀
    都不知况原來阿sir 响斧山道有堂, 我工聯會的course快完了, 都想跟下阿sir跑, 想問你地斧山道練跑駛吾駛報名架?
    每個月既月頭,上堂既時候至向阿sir報名,同交學費,時間係 7:30pm 自己跑住熱身先,跑完三個圈就跟阿sir一齊再拉筋熱身,先入主菜到9:30-10:00pm左右落堂。到時見啦。

升級   0%

開心

原帖由 momochihuahua 於 18-11-2009 23:17 發表
    節錄自己 personal blog 內有跑步的感受

自 9 月起, 人生覺得充實起來, 想是因為我又開始了長跑的訓練, 並強烈地對它認真起來, 立下小心願, 完成渣打半馬。再次需要感謝的是村上先生, 令我再次燃起這團火, 著 ...
    momo ctse 很高興看到你的分享,只要有決心你的理想是一定可以實現的,慢慢黎,加油呀。

升級   0%

開心

原帖由 momo 於 1-12-2009 22:58 發表
    今日第一堂跟阿sir練, 比响九龍仔公園辛苦d, 但成幾十人一齊練跑感覺好好, 又幾好玩, 希望慢慢可以有d進步
    不過, 臨走賴低件風褸响運動場邊, 搭車搭到屋企先記得, 真係傷.........
    momo ctse 好開心可以一齊同你上堂,你第一次上堂跑得好好丫,反而我跑到尾果三圈就跌晒喇,一圈跌成三四秒。你試吓打去 office 問吓睇吓有冇人幫你拎咗去 office。

升級   0%

開心

原帖由 momo 於 5-1-2010 16:19 發表
    近3周接近摺埋, 外膝側一跑到6-7k後會痛, 吾敢點練跑, 呢幾日先覺得好返d, 但黎緊星期日跑我人生第一個半馬, 冇咩點練, 究竟會跑成點, 連自己都唔知。
    天氣差, 心情壞...
    momo 唔好甲硬黎,長跑長有呀,比賽事事都有架。

升級   0%

開心

祝momo師姐
           新年進步
                          身體健康
              長跑長有
                          八福臨門

升級   0%

開心

momo ctse 唔怪得咁耐唔見你啦,原來你病左,依家好番就好喇,慢慢練番就無問題gala,遲d見啦。加油呀。

升級   0%

開心

原帖由 momo 於 21-2-2011 17:59 發表
    我都有差不多一年沒有參加比賽, 也少跑了很多
    但想講係我昨天跑了渣打10k, 用了1小時, 享受到久違了的衝刺快感, 跑完很gur, 希望自己今年可以跑多d...hehe
    恭喜MOMO再上戰場,繼續努力,加油呀。