香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

momo 練跑日誌

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 momochihuahua 於 2009-9-1 12:30 發表
好呀, 夾到時間我一定會黎, 但因為衣家跑得好慢, 驚追吾上大家進度, 所以train返一周先加入你們。
以下為我自己的space blog, 講有關跑步的分享, 節錄如下:

8月27日 跑半馬
這陣子除了勁隊村上春樹的 外, 就是在 ...

momochihuahua ctse 開blog 大吉!!!
跨過困難去到終點既感覺真係好開心! 只要肯努力, 半馬一d 都唔困難, 加油呀!!!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 momochihuahua 於 2009-11-16 13:04 發表
黎緊一個月要練旳是速度...
雖然跑了15k, 但總係慢腳, 應該係平日練跑從沒注意練speed
所以黎緊一個月要練下速度, 聽大家講可練衝圈, 不過近期TKO運動場成日吾開, 比較難練
大家有否一些練SPEED的方法可以提供... ...

練速度, 如果沒有經驗之下練, 好易受傷, 我傷左大半年, 好幾處傷患都是因為練速度(衝圈)而惡化. 現在我得出左一個結論: 唔好未學跑, 先學衝
Momo ctse, 你可以問下謝sir 既意見. 睇下要點練先可以把強度一步一步推上去, 而且基本跑姿要好, 先可以有進步之餘, 又可以保護對腳

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 momo 於 2009-12-13 23:56 發表
沒有心機
自己又吾係跑得快, 每週亦只係20-25K, 竟然膝痛....跟住兩個星期, 又可能要停工, 好灰

momo ctse 唔好灰心, 練長跑受傷, 好多人都會經歷過. 試下休息幾日, 睇下有無好轉先啦
我只衝過3次圏, 但每次衝完都會受傷, 可能腳未強化, 又可能跑姿唔好....
你跟謝sir 的話可以問下佢意見, 以前上工聯會課, 腳有咩問題, 我都會問佢.

升級   53.45%

該用戶從未簽到

momo ctse, 星期日係咪著紅色衫+網衫架?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 momo 於 2010-1-13 23:08 發表

schnix師姐
係呀, 那個就是我, ha ha, 今次我第一次完成半馬呀, 其實去到水壩時已經累得快死了...., wa ka ka,,但完成了都是開心的
師姐, 我仲未係好認到大家, 下次見到話我知係你la

我都係睇相認你咋, 第一次半馬完成已經好好啦, 下次再跑半馬, 一定唔會累死的.