香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

adizero有咁多種系列,各位師兄有無邊種特別推介比小弟??

升級   28%

該用戶從未簽到

我一向都著開 adizero, 我自己覺得幾好... 所以一路都買返adizero...
我分別有 tempo, mana, 同埋 LT

3對嘅性質都好唔同, 個人(小弟175cm, 140lbs )感覺如下:

Tempo: 3對中個cushion最好, 鞋身又唔算太重, 官方數據係280g
             我多數用黎跑街,長課用(20k以上).

mana: 身重大概220g, 比tempo 輕, cushion 無tempo咁好. 反應相對地
           好過tempo, 我多數著佢跑吓 interval 同 tempo run, 唔會多過15k.

LT: 3 對中最輕, 大概210G, 個底最薄, 用黎跑 track 幾好, 所以最少著...

小弟主攻15K以上, 亦以跑街為主, 平均60k以上一星期, 所以著TEMPO最多.
因為保護性為選擇大前提, 如果師兄主要係練短跑,跨欄, 有時做下彈跳&有時長下跑.
TEMPO 可能太重, 個底太厚.....

可以諗諗MANA... 我覺得佢輕得黎又算有足夠Cushion (對身重140lbs左右)...

再講adizero 嘅 boston 我都好鍾意, 不過太貴成7舊幾水 ....等減價先

升級   28%

該用戶從未簽到

pamm 兄, 因為小弟未著過boston, 所以好難同tempo比意見.
你可以參考吓呢條 link,

http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=293&t=987959&r=2

ps: sorry!!! 更正 tempo應該係 大概310g (10.8oz)
                   而 boston 係 大概280g (9.6oz)

升級   28%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-22 11:26 發表

跑石屎地的話,我會建議找最好cushion 的鞋。太傷腳啦。在名教練 Pfitzinger 的 Road Racing for Serious Runners中有提到,不要跑石屎地。如果沒辦法,一點要非常注重保護。輕不是重點,不然就不能長跑長有

...

George 兄, 非常多謝意見, 小弟亦十分同意cushion的重要性, 輕絕對不是重點...
自覺tempo真的不錯, 保護性亦足夠....可惜在香港這寸金尺土之地, 真的很難避免
在石屎地上練跑

Pfitzinger 的 Road Racing for Serious Runners 同 Advanced Maranthoning 我都有睇開.
現在用緊Road Racing for Serious Runners 內的 14 weeks: 30-50miles half marathon
training schedule 去準備11月29日unicef 嘅半馬....

升級   28%

該用戶從未簽到

原帖由 Mike_Li 於 2009-10-2 09:22 發表
I prefer Tempo, which with better cushioning for daily exercise. I used Adizero CS for competition, it is okay for marathon--light, not bad in cushioning and good feeling in landing.

MIKE 兄

我都係著tempo 作daily training, 比賽就會用mana or LT

升級   28%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-10-6 11:44 發表
尋日我去旺角某鞋店, 間鋪無tempo 賣得mana,
個sales 佬唔知係咪為左速消, 佢話mana 避震好過 tempo, 係咁sale我

Tempo 最平 見 hkd399.
而家仲見到有....有興趣pm 問我,
唔想係度幫人賣廣告

升級   28%

該用戶從未簽到

原帖由 柔詠 於 2009-10-4 00:22 發表

錦請問, "3間"tempo 重...定係"美津x"ridar 重?

師兄, sorry  近日好忙, 覆遲咗

我未著過"美津x"rider.
不過官方數字"3間"tempo  就 316g,  

rider 就係11.3oz ( = 320g)
2對差唔多重

http://www.gazellesports.com/product/2_3-footwear-running-shoes/4256-mizuno-mizuno-mens-wave-rider-12.html