香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kito807
打印 上一主題 下一主題

跑、跑、跑

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 simon3507 於 2010-1-18 18:31 發表
睇見你那麼努力,認真而有規律地練習,真的令我很羨慕~~加油我!我都會努力,
希望我聽日睇完醫生會冇事,可以跑番啦!

我依家孤家寡人, 唔跑步有乜好做丫! gogogo!!

鋒哥, 我先羨慕你呢~~

升級   95.6%

該用戶從未簽到

11月19日

HEA 跑12K, 星期日跑完今日都未回復, 聽日要衝圈呀!

本月里數117K

升級   95.6%

該用戶從未簽到

11月20日

對腳又頂唔順, 交左一半功課都係 jog 尾收場, 對腳真係好屎, 跑完一次長課後, 就痛幾日, 都配合唔到時間表黎做....
加加埋埋 跑左 10k

更正:
本月里數 122km (之前唔知係咪計錯數呢)

升級   95.6%

該用戶從未簽到

休足三日, 今日又去買左 gel 上足子彈, 聽日長課希望無問題啦!

升級   95.6%

該用戶從未簽到

1月24日

今日長課好順利,沿路多謝阿聰師兄帶跑。死跟後去到最尾7K仲有力衝埋佢。
雖然半路跑錯左路,但都返轉頭補返數,今日該跑足30K,時間2:44:12。

特別要多謝WONG SIR 同一班義工,準備好晒路線同埋水俾我地,
之後仲好開心去食飯,今日真係正!

跑完今日對渣馬信心都大返好多!跑完30K雖然對腳已開始痛,但都仲有力。

本月共跑了 152K

升級   95.6%

該用戶從未簽到

渣馬依家都有返D 信心, 無諗住SUB 4 架喇, 430 希望得啦, 第一次跑最緊要完成!
咁樣下年易D PB 嘛

1月25日

RECOVERY -7K , 尋日跑完長課今日對腳真係痛, 跑唔郁呀, 跑下拉下筋咁

本月共跑了 159KM

升級   95.6%

該用戶從未簽到

1月27日

24號長課後無乜心機練, 硬係覺得膝頭哥有d 唔舒服

今日馬克操 + 8k 超hea 跑

本月里數 167k

升級   95.6%

該用戶從未簽到

1月31日

本月最後一天長課, 朝早八點半出門, 先跑轉海濱公園, 然後到元洲仔等大圍兄, 等到九點十五分左右大圍兄到了,
不過大圍兄今天不上梅子林, 佢叫我跟著與他同行的另一位師兄。
然後我便跟著呢位師兄用大約 5 MIN/ K 的速度跑往梅子林, 沿路仲見到長跑網兩位師姐在練跑, 今天天氣蠻熱
太陽也猛, 跑到梅子林已覺有點累了, 半跑半行的狀態跑上梅子林, 到大閘後口休息了一會便回程

回家後沖涼便跟朋友踩單車到大圍再回大埔, 回到家雙腳都累了

富善 >> 海濱公園水陸壚 >> 元洲仔公園 5KM
元洲仔 >> 馬料水 >> 梅子林 >> 馬料水 >> 元洲仔 21KM

本月埋單 193 KM

升級   95.6%

該用戶從未簽到

2月2日

星期三唔得閒返北區今日點都要跑, 就JOIN 左晒草灣約跑, 條路又幾正WO!
澳景路條斜都幾長, 第一程跑上去時十分吃力, 到回程時跑鬆左對腳便輕鬆點了
沿途多得亮哥等埋我, 如果唔係有D 路口真係唔知轉左定轉右, 自己一個人跑實簜失路

本日大約12KM

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-2-4 10:06 發表

跑多 d 斜路好呀 ! 今年多左條斜路 , 又多 d 難度

斜路最近跑得多左, 開始掌握到d 技巧, 不過唔知咁正唔正確

升級   95.6%

該用戶從未簽到

2月4日 - easy jog 10km

跑到越來越厭.... 一落街起步已唔想跑, 天氣又凍.....
出海濱公園, 聽下歌, 食下風, 跑3k 又拉下筋, 跟住兜多5k 就已想走人, 加埋回程0個兩k 夠十k 就算數....
依家真係靠d 約跑先無咁悶, keep 返住d 里數, 雖然wong sir 已叫我地開始減里數, 不過都要keep 住跑keep返住d 狀態先得

本月里數
22k

升級   95.6%

該用戶從未簽到

2月10日

上星期四跑完到依家都未跑過, 不過好彩游左兩日水, 咁都KEEP 住運動

今日卒之有交功課, 2KM X 4 不過時間真係麻麻, 頭一K 還可以跑到目標時間, 第2K 便開始橫隔膜痛

1ST - 9:30
2ND - 10:01
3RD - 10:03
4TH - 9:48

計埋熱身COOLDOWN, 埋單當10K 啦

今日北區做節, 大部份人都有出席, 大伙兒去街市食個靚飯, 飽到我呢~~
上到街市第一時間啤啤佢, 不過唔知係咪跑完飲酒真係特別上腦, 飲左我諗三杯左右已頭暈暈
到左大埔火車站轉巴士時係巴士站仲有點作嘔, 下個月去 "啤酒跑" 都係小心D, 唔好一路跑一路飲酒喇

二月里數 32K

升級   95.6%

該用戶從未簽到

2月13日
今日跟一大班跑友由大埔到科學院再到大尾篤, 一個唔小心跑多左少少, 跑左 27K, 本來打算跑 23K 就算,
不過見大家咁高興, 差少少就跑埋佢, 跑夠27K, 呢次真係渣馬前最後最後一個長課, 下個星期開始只跑下10K EASY JOG 便算,
要好好休息! 今日狀態唔錯, 跑完27K 都仲好舒服, 氣無乜喘, 不過腳就係 24K 後便開始有D 攰

今日唯一差GA 地方就係又跑快左.... 應該再慢D 先啱, 唔係渣馬30K 後好驚會撞牆

二月里數 59K

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2010-2-15 20:10 發表
...新年快樂...恭喜發財...

7兄~ 恭喜發財~ 身體健康~~

升級   95.6%

該用戶從未簽到

2月19日

今日再戰澳景路! 上次跑得好辛苦, 經常想放棄想行, 今次卒之克服到喇!
跑得雖然唔算快, 但總算有力, 去到尾都仲可以發力, 對渣馬斜路路段又加多點信心了!

聽日開始真正休息, 下週只會跑兩至三次 5k

今日跑了12.5km

本月里數61.5k

升級   95.6%

該用戶從未簽到

大家咁話~~
呢個星期要食多d 碳先 得~~

升級   95.6%

該用戶從未簽到

2月21日

今日無乜野做, 同個 fd 吹下水, 輕輕鬆鬆5k, 對腳好似都有d 攰, 希望休埋呢幾日以最佳狀態跑渣馬!!

本月里數66.5k

升級   95.6%

該用戶從未簽到

Parco 爸, 平兄~~ 一齊加油呀!!  

上次澳馬只跑半馬, 今次真係要跑全馬喇! 希望達標啦!!

升級   95.6%

該用戶從未簽到

再過兩天便到渣打馬拉松了, 今年第一次參加全馬比賽, 現在已開始緊張起來。之前參加過多次渣打馬拉松, 有參加過十公里賽, 也有參加過半馬比賽, 今次可真的是來參加馬拉松了, 跟朋友提起時不用再解釋 - 我參加了渣打馬拉松, 不過我只是參加 十公里 / 半馬, 「不過」後的句子可以省略了, 這次真的是去參加「馬拉松」。

這次馬拉松對我來說有特別的意義, 不過所謂特別的意義, 其實也只不過是人強加上去的意義罷了。在準備這次馬拉松的期間, 在二零一零年一月初的時候, 我失戀了, 沒錯, 就是被人家拋棄被甩掉了, 跟拍拖四年的女友分手。 這事當然會令我傷心, 心情依然還未平伏, 但未到要輕生的地步, 所以大家別期望要看到我哭著跟大家說再見, 我還要打擾大家一段長時間才肯離去。話說回來, 當事情發生後, 我只能把心情放在練習方面, 時間空了出來, 便多跑多練習, 一月份的練習量的確能做到破自己的紀錄, 雖然比起其他跑者 200km 一個月的公里數不算多, 但在現階段小弟能做到這個已差不多是極限了。

42公里以前想都沒想過能夠跑完, 到今天經過練習後, 對自己的身體總算有信心, 雖不能用令人滿意的時間完成, 但要完成比賽還是有信心的。我對自己說, 要是以前覺得沒可能的馬拉松都能完成, 其他事情一樣可以克服的。

現在要準備的都已準備好了, 就吃好睡好, 靜靜地等到2月28日的到來。

升級   95.6%

該用戶從未簽到

各位加油呀!! 呢幾日記得要多休息!!