香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

電腦升級問題...

關閉 [複製鏈接]

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2009-9-26 01:51 發表
等我試下

1.) 4X1G係同一部電腦,顯示係3.25G係因為32bit的windows (即大家多數用緊的xp) 能力所限,認唔足4G
解決1. 由佢
解決2. 轉64bit的windows
解決3. 搵d ram drive 之類的program 用左認/睇唔到 ...

狗哥好野!完全仲晒我想講的,100分!

樓上其中一個答案錯到出晒汁,唔識唔好亂黎。(對唔住,我咁講好無禮貌,但佢真係好過份!)

其實係我睇會Pacor爸的問題後,腦海中浮現的回覆,真的跟狗哥的回覆有9成相似,應該話,佢寫得俾我更詳細。

不過都仲有少少野想補充,雖然呢部機真係舊少少,但係用黎上網的話是絶對足夠的,至於執相的話,就可以Cheap Cheap地加張Display Card,唔駛太貴同太靚,因為你唔係用黎打機,幾舊水嗰D就OK。Display Card的插糟有兩種,一種係PCI-E X16,另一種係AGP,AGP係舊式的糟,我唔知而家仲有無AGP的Display買,就算有都唔多,你華碩嗰塊板係用緊AGP糟,所以,一係叠埋心水囉呢部機上網,一係去新高登執張2首的AGP玩下。而Display Card呢樣野,小弟就真係唔係好熟,因為我平時唔打機,所以平哥同狗哥可以Suggest一下用咩Card執相會平靚正。

另外,如果換晒所有硬件都仍件覺得慢的話,就要好似狗哥所講,重裝OS,我都建議用Windows XP,因為Vista真係好鬼慢,而Windows 7始終都仲好新,而家用會好似做白老鼠咁。重裝OS的原因是當一個OS操左時,因為程式需要Windows會不斷放一些無用的檔案在你的電腦入面,用耐左部機就會越黎越慢。好多電腦用家都會忽略這點,其實電腦慢好多時候係因為呢個問題,而不是硬件問題。

晏少少,我可以告訴大家掂樣用一個簡單的方法去清理電腦入面的垃圾檔案,因為而家差唔多出門口返工了。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2009-9-26 09:10 發表

真係唔講唔知, 呢樹都有好多機佬....
如果平兄冇搵錯INTEL Motherboard manual 即係A腦(因為相相睇唔太清楚型號), 說明書第17頁, Note度寫左兩句:

System resources (such as PCI and PCI Exp ...

如果呢度咁多機佬的話,得閒擺多D我識的東西,攪番旺個場,等大家多D交流,拋磚引肉,最後等大家都知多D野。你知啦,追呢D知識,辛苦過要追在賽道上剛剛界得你的跑手。

另外,Gill兄,看你的圖片後有點不明白,相同速度的RAM不是應該插在同一DIMM的糟嗎?不過,唔知我有無理解錯。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-9-26 09:40 發表

awyh兄..

謝謝回覆...

A、B腦已有cheap cheap都有display..
現階段..正如狗哥建議..我會向加ram方向發展..我呢D唔識既...只係怕買錯ram...所以好長氣咁要問清楚...

OS問題..期待師兄教路點樣清理下 ...

首先去開始→所有程式→附屬應用程式→記事本。

然後把下面呢段野Copy落去:

@echo off
echo 正在清除系統垃圾文件,請稍等......
del /f /s /q %systemdrive%\*.tmp
del /f /s /q %systemdrive%\*._mp
del /f /s /q %systemdrive%\*.log
del /f /s /q %systemdrive%\*.gid
del /f /s /q %systemdrive%\*.chk
del /f /s /q %systemdrive%\*.old
del /f /s /q %systemdrive%\recycled\*.*
del /f /s /q %windir%\*.bak
del /f /s /q %windir%\prefetch\*.*
rd /s /q %windir%\temp & md %windir%\temp
del /f /q %userprofile%\cookies\*.*
del /f /q %userprofile%\recent\*.*
del /f /s /q "%userprofile%\Local Settings\Temporary Internet Files\*.*"
del /f /s /q "%userprofile%\Local Settings\Temp\*.*"
del /f /s /q "%userprofile%\recent\*.*"

del /f /s /q c:\recycler\*.*

去檔案→另存新檔

選一個你準備Save的Folder位置,在檔名的位置打 "clean.bat" (記住一定要打埋Double Quote),然後按儲存。

找回剛剛儲存的Clean.bat的檔案,Double Click,電腦就會出一個黑色的畫面,代表正在替你清除垃圾檔案,清理完之後,黑色畫面就會自動消失。

以後Keep住呢個Clean.bat的檔案,一有乜唔對路,就Double Click佢,這是一個最簡單和最快的方法去初步解決電腦問題的。

其實Pacro爸,真係唔駛客氣,我都只係把我僅僅識的,拎埋出黎擺了。

相反,我將會買一部水貨的Panasonic FZ-35去學影相,我影相係白痴,到時就要向你多多學習了。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-9-26 09:48 發表

嬌兄...
你個回覆好深..只明大概意思...但未能完全理解...
由於小弟入電腦舖會變成小羔羊....
所以..我決定print晒D內容去電腦舖做護身符...有咩事我響朵跑網師兄唔係咁講喎..." />" />

出個pos ...

小心D啦,腦場D Sales欺善怕惡,只要佢Feel到你唔係好識電腦,就會耍你,甚至恰你,相反,佢覺得你識電腦的話,你講一,佢唔敢話二。

所以,如果真係驚買錯野的話,咪搵個熟電腦的朋友同你一齊去囉。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2009-9-26 13:34 發表

的確跟據說明書講, 有3種安裝方法, 行Dual Channel就要插同一條Dimm slot, 如Parco爸唔想放棄條512MB RAM, 就用此法.

原來係咁,明白晒。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

不如咁丫,我放埋個File上黎,Download左,就用得,唔駛自己整。

因為個Site唔俾我Attach bat檔,所以我zip左先,Download左之後,解壓,就用個Clean.bat就無問題了。

clean.zip

370 Bytes, 下載次數: 10

升級   73.7%

該用戶從未簽到

問題一:為何B腦出現如此問題...(解決方法..斬指避沙蟲方式...拿兩條新1G返公司..調回公司兩條1G回家)
初步估計,可能是板的問題,你即管攞公司的一條插下,睇下得唔得,同埋清理一下板上面的塵,可能都會有影響的。

另一情況..只是多口想識多D問一問...
A腦 裝兩條新1G 加兩條512...顯示共3G
但裝Ram位置必需跟下圖顯示...
如兩組 1G 及512 互換就開不到機..為何呢...
呢個就係之前我跟Gill兄討論的問題,同一個DIMM Slot應該放想同速度的RAM,雖然唔同唔代表一定唔得,但係你而家的情況,我相信就是這個原因。

另外,我今晚都係高登幫公司買野,說不定可能我其實撞到你的。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 卓卓 於 2009-10-1 18:14 發表

狗哥原來係 it 高手,失敬失敬!!!" />" />

小弟也有個笨問題請教狗哥.....

我部腦間唔中呢... power on 後,個 bios 冇嚮,乜野都冇應, keyboard 個燈冇閃,mon 都冇野睇...
然後我要將所有 mouse , keybo ...

其實有好多可能性的,靜電是其中一個可能性,呢個情況發生過幾多次?同埋幾耐黎一次?

如果係一次半次就由得佢,如果成日都係咁就要諗諗了。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-10-1 23:38 發表
最新匯報....
B腦改用兩條1G x 2 (800)..以為升級順利...顯示有2G..
點知今日豆豆媽歡天喜地執相...結果是奶晒野...
個腦慢左...相片save as時..又話無足夠資源空間...
最後就是我噴到一地都是血...
拿拿聲將B腦 ...

"無足夠的資源空間"即係掂?係右下角有個黃色汽球出現,還是用緊某Program時出現的Dialog Box?

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2009-10-1 23:57 發表
咁大鑊...RAM唔多穩定咁播...

Pa爸抹完地下既血後,可以試下開機時禁 del 入 BIOS
Advanced > Chipset > NorthBridge Configuration >
DRAM Clock/Timing Configuration> DRAM Frequency > 自己set 調 ...

狗哥,你真係好鬼Pro!

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2009-10-2 23:58 發表

只能大約估計個"可能"既問題..得閒試下...

1. cpu問題,太熱(因機箱散熱唔好),所以係你關機換ram其間涼左d所以再boot得起
    你將部機個"側"面打開,比佢易d散到熱,睇下用幾日有無改善...
2. ram有問題 - 如果你得1條1g ram咁真係窄駛...如有2條ram以上(e.g. 512+512),既可以單插1條用住先,睇下情況會唔會一樣

其他Point我都同意,不過如果真係遇著狗哥講嗰種窄駛Case,可以試下用擦膠擦下RAM同插糟的接觸點。或許會有幫助。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 kwokaj7389 於 2009-10-3 08:54 發表

ddr2 800 default既dram frequency咪就係400囉

又好似係喎,其實Parco爸部機,如果煲一煲佢,長開佢一段時間,會唔會好D。

又或者,會唔會係條RAM的質素爭D,如果用番Kingston,又得唔得?

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 kwokaj7389 於 2009-10-3 09:02 發表

我都覺得唔係1就係2..
要check溫度既話可以search&dl coretemp
再開番你平時會用既s/w 再check番個溫度
如果唔關溫度事 會唔會係你個os裝得太多野/用左好耐?
我以前都試過xp用1GB ram基本上每個月定期hang機 ...

我都諗過軟件的問題,不過軟件問題可能有,又可能無,現階段未能確實。但肯定的是,硬件係有問題,如果唔係,無理由Hang左機開唔番機的。

其實除左RAM同溫度的問題外,我都會估火牛有問題。卓卓話火牛風扇會轉,即係無壞啦,但問題會唔會係個火牛唔足火,所以俾唔夠電而Hang機同開唔番機呢。

卓卓,其實你可以考慮List埋你部機的Config,俾大家一齊再研究。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-10-3 15:11 發表

kwokaj兄

歡迎...又多位機友...參與討論...
雖然各位既意見我未必完全明白...但能抽空回覆...小弟萬分感激...  

Parco爸,唔明唔緊要架,即管問啦,唔覺唔覺呢度咁多高人,梗有一個幫到你。

哈哈,小弟的策略成功左喇,真係紋到D高人入黎!

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 kwokaj7389 於 2009-10-3 19:04 發表

但係如果你講DRAM freqency
DDR2 533既"DRAM freqency"係266(MHz) 400就係200(MHz)

你都講得無錯 可以試下降頻會唔會好d
不過如果要降頻先行得穩 咁似乎有點本未倒置
因為原本就係為左快先換RAM..而家反而要降頻

不過而家PARCO爸提供既資料都唔係咁足夠, 都好難推到係軟定硬件出問題
因為果句"唔夠資源空間"都幾含糊下..

呢點我都同意,所以建議Parco爸,如果部電腦再出現呢個Message的話,可以Capture個Screen上黎睇下,咁大家都會有多D資料去破案。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 卓卓 於 2009-10-3 21:00 發表

唔該哂狗哥同Andrew ching 先.

硬件list 係:
火牛 係跟 機箱 = 雞牛
底板: J&W RS 780UVD AM2+
CPU:AMD tm 64 X2 Dual 5400+
display = 跟機
ram 同 harddisk 要拆機先知,遲少少update 上黎.

其實要睇部機的資料,唔駛拆機的。正如kwokaj7389兄所講,可以用CPU-Z這個軟件,入面都會睇到你部機的基本資料。

要Post CPU-Z所List的Hardware config,除左Capture個Screen之外,重可以Export TXT file或者HTML File。

只有開啟軟件後,去About的分頁,在Tools的方格有三粒button,而當中"Registers Dump (.txt"和"HTML Dump (.htm)"的兩粒Button,就是分別用黎Export TXT File或HTML File的。

CPUZ,可以係呢度Download(原來已經有新Version,無特別搵就真係唔知):

http://www.cpuid.com/download/cpuz/cpuz_152.zip

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-10-3 23:32 發表

awyh
我都明白自己未看真..說得有點含湖不清...因當晚自己騰雞..又趕執相..所以拿拿聲還原...下回再玩換ram..我會逐個樣save個畫面...

說實在的..自己打定輸數放棄B腦升級...而A腦都算成功加到ram..最少 ...

慢慢黎丫,Parco爸,我都明你呢排要用電腦,無時間拆部機出黎較飛。

有時間先Post D資料上黎丫,唔駛急架,最緊要有機用。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 kwokaj7389 於 2009-10-4 02:36 發表

咁好大可能俾awyh兄講中啦 真係隻牛既問題
你一直用都無事可能係你部腦本身功耗唔高
加上日子有功 隻牛可能真係老化左

而家只要你check埋溫度(可以用coretemp呢個s/w)如果排除埋溫度過高呢個問題
十之八九都 ...

同意,因為而家睇唔到機箱D線有無執好,都仲唔排除係溫度的問題,所以卓卓真係可以用kwokaj7389提供的軟件Check埋機箱的溫度。

同埋跟機的牛真係好鬼雞,所以如果到時Confirm左隻牛出事的話,到時再Suggest你應該用咩牛。

不過,話時話,你真係一條2GB Ram,即係狗哥所說的窄駛情況。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2009-10-5 23:52 發表

卓卓唔理我啦
其實單一條ram係實際用途上無咩唔好
只係到懷疑ram有問題時,二條以上就可以輪流插黎用試到係咪其中1條short short地咁解

無人唔理你喎!你俾左咁多有用的資料,如果唔理你的話,掂撐得住個場呀!

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2009-10-6 17:54 發表

我咁講......其實係想......下次約跑時屈返佢一支半支水解下渴" />" />

哈哈哈......都係一個好辦法喎!