香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

電腦升級問題...

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

A腦:

MAIN BOARD : INTEL DESKTOP Board D945GNT (MENU)
SOCKET: LGA775
CPU:IntelPentium® D Mix Processor Speed 3.60 GHz (已用緊雙核3.0GHz,UpGRADED 作用不大)   
Ram: suport DDR2 667, DDR2 533, or DDR2 400 MHz SDRAM DIMMs maximum 4G 顏色槽是區分記憶體行單或雙通道之用.(己裝512MBx2、256MBx2)

你只有2個選擇,正如WONG SIR 話,換晒 4條 1G RAM 或 掉左部機啦..05年至今,阿爺級啦(掉之前通知我過來執,因佢快過我用緊呢部)

想增加RAM,還有好多好多方法是不用錢的..不過我真係要寫文啦..留俾其他人講啦..

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-9-25 23:31 發表

嘩...真係想叫我隻狗女豆豆錫你啖....

你寫D野我似明非明..今晚我攝高枕頭諗諗你意思先得...
A腦  我帶回家試個4條1G  是不是行800  但你又話只suport 667...係咪我會錯意呢...

查實..想知..A或 ...

A腦,買4條Kingston DDR2 667MHz 1G HK$ 147.00 x 4 隊爆你塊爛鬼intel板4條ram槽啦,唔駛買2g,因為執板mix support 4g
想再進一步,睇下你張 VGA CARD 有幾多ram,有冇share 電腦既ram,如果太少ram,換張啦..
好多時你裝ram,都是浪費的,被d無謂程式霸鬼住,檢查下常駐程式,有大部份可以disable佢啦...仲有好多好多方式..等其他人講下啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-9-25 23:54 發表

張display是256...
等我深思下先...因為要去發夢啦..
唔該晒..有勞啦..

你個死仔,竟然咁早走去訓...害我今晚一個字都沒有進帳...你塊死人板搞到我冇晒心情寫野...搵人吹下水算啦..

升級   0%

該用戶從未簽到

這一帖不是講電腦問題,而是機佬報導處 :

1. Wong Sir
2. 亞平 (冇搞機2-3年啦,好多知識多out左..正如我仲用緊p4腦一樣)
3. 狗哥
4. awyh
5. 嬌妹
6. P哥
7. Parco爸(遲早變得基基地)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2009-9-26 10:38 發表

" />" />" />" />fhjfrt 中伏啦,我唔係機佬 " />" />
早幾年都會得閒攪哩攪路,但慢慢變得部機唔慢上到網就算數" />" />

幾年前曾一度好瘋狂..唔貴唔買,淨係個呂合金機箱+隻靚大牛都足夠買部電腦...現時,返璞歸真,仍然用係P4,內裡好多野都是執回來的..學你話制..夠用就得啦..

升級   0%

該用戶從未簽到

除了上面Awyh post #29 提及的清除垃圾外,對記憶體有更大的幫助是 disable 常駐執行程式,可挽回不少資源,又可加快WIN的啟動時間,部機亦行得更快些,又不用花錢.

1. 開始-執行 , 輸入 msconfig,啟動 [系統設定公用程式]
2. 在[啟動]項目內,選擇要DISABLE WIN 啟動時要載入的程式.(拿走剔號)