香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Parco爸
打印 上一主題 下一主題

電腦升級問題...

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

等我試下

1.) 4X1G係同一部電腦,顯示係3.25G係因為32bit的windows (即大家多數用緊的xp) 能力所限,認唔足4G
解決1. 由佢
解決2. 轉64bit的windows
解決3. 搵d ram drive 之類的program 用左認/睇唔到的0.75G

2a.) 同色而有間格的ram糟; 點解咁分? e.g. 你部A機
因ram 用左dual channel的技術所以快左少少...
e.g. 同色ram糟插 2 x 1G ram(dual channel) 係比 單插 1 x 2G ram (single channel) 快 (不過個差距係用家黎講未必feel到,只係心理上相差佔多數)

2b.) 2色各2條ram糟; 點解咁分? e.g. 你部B機
係當年的過渡產品,方便用家可以保留原有DDR用住先,因DDR2未普及太貴...所以DDR & DDR2 各預留2條較彈性
註: 唔可以DDR & DDR2 2種ram插住開機,唔係好易會 pop 一聲...攪掂~ 可以換新機~

3.) parco爸係用黎劃圖(2D)或執相為主的話,學阿平ching所講,加ram就可以,反而display card唔打機睇高清片的話笨唔重要

4.) ram的速度 DDR2(DDR) 1066(533) / 800(400) / 677(333) 唔重要,數字大(快)的會向下兼容

5.) 既然你立左4 x 1g 我建議最簡單的方案 (if 自己買既話出面大約係 1G DDR2 = $110 左右)
      A機(DDR2糟4條): 2 x 1G ram + 2 x 512MB ram= total 3G ram(dual channel)
或                       2 x 1G ram + DDR2 三星1G + NCP DDR2 512MB = 3.5G(3.25G) 其中2G係dual 1.5g係single channel
      B機(DDR2糟2條): 2 x 1G ram = 2G ram (B機asus塊p5vdc-mx最多都係support 2G ram)
      有需要再clean format過2部機 & 重裝windows XP or windows 7 (最好唔好用vista...比較食資源),咁就很爽了

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-9-26 09:40 發表

awyh兄..

謝謝回覆...

A、B腦已有cheap cheap都有display..
現階段..正如狗哥建議..我會向加ram方向發展..我呢D唔識既...只係怕買錯ram...所以好長氣咁要問清楚...

OS問題..期待師兄教路點樣清理下 ...

parco爸
你2部機底板對ddr2 ram最快的可行速度為 A機 - 667 ; B機 - 533

不過呢樣唔駛太擔心買錯ram,因你插DDR2 800的ram落部機度,係會因應你自動降返去 667 / 533 的
e.g. 你公司果4 x 1g super talent都係 ddr2-800 速度但你test時都可照插照用咁解
尤其家下市面上大多數都係 DDR2-800 最為常見同買到,只要學嬌兄講唔好買錯 DDR / DDR3 的就ok

另清理軟件/程式呢方面,就要awyh兄或其它ching出手,因開正我弱項

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-9-26 10:33 發表
這一帖不是講電腦問題,而是機佬報導處 :

1. Wong Sir
2. 亞平 (冇搞機2-3年啦,好多知識多out左..正如我仲用緊p4腦一樣)
3. 狗哥
4. awyh
5. 嬌妹
6. P哥
7. Parco爸(遲早變得基基地)

中伏啦,我唔係機佬
早幾年都會得閒攪哩攪路,但慢慢變得部機唔慢上到網就算數

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-9-29 22:50 發表
古靈精怪...頭都大埋...

得各位高人指點...最終選擇先買兩條1G落B腦...
今日在黃金買左兩條1G 800 ram $115/條
裝在B電腦 (期望是2G)..但點知..只能顯示共1G..如只裝一條就只顯示得512...(試過互調 ...

我覺得都係似係ram質素同兼容問題,始終你2部機塊底板 同 ddr2-800 的ram產品有少少時間差
ram向後兼容(800>667/533)都好,本身quality好的插落去就正常認到用到
(e.g. 你公司4條super talent, 本身係kit set & CL 行到 4-4-3-8 算唔錯)

新買的transcend 1g,雖然同super talent一樣雙面各8粒64mb ram
quality一般的話,兼容變得比較差,某d底板就變成認到512mb(認到單面果8粒64mb only)而唔係完全用唔到...
唔可以話新買的ram有問題,只係家下ddr2已好平,所以產品的質素麻麻地,用係新機/板上就正正常常得過且過

解決辦法
1. 同parco爸你講既一樣,最簡單就係換左公司果2條黎用
2. 同間鋪講新買的2條ram好似有問題認唔到(當無係A機試過),想換第隻牌子 e.g. super talent,因都係早1,2日先買,對方有機會肯換
3. 想玩下既,可以係底板的bios setting將ram既電壓微調 +0.05v~0.1V睇下有無改善

而A機插ram位置,都多數係兼容問題居多...電腦野就是這樣的奇奇怪怪

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-9-30 14:31 發表

狗兄...巧勁呀....
今日拿左兩條新1G回公司..就認到晒...
咁..當然順理成章...今晚帶回公司舊1Gx2 (supper talent)回家囉...今晚作最後匯報總結...

兩部腦...自己又唔多識...一攪..好似好煩..好彩多得各 ...

吹2咀梗無問題既,因我有 狗 up 秘笈

比部機玩得多煩得多就識架啦

升級   0%

該用戶從未簽到

咁大鑊...RAM唔多穩定咁播...

Pa爸抹完地下既血後,可以試下開機時禁 del 入 BIOS
Advanced > Chipset > NorthBridge Configuration >
DRAM Clock/Timing
Configuration> DRAM Frequency > 自己set 調低去 400 & Save
睇下會唔會有改善...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 卓卓 於 2009-10-1 18:14 發表

狗哥原來係 it 高手,失敬失敬!!!" />" />

小弟也有個笨問題請教狗哥.....

我部腦間唔中呢... power on 後,個 bios 冇嚮,乜野都冇應, keyboard 個燈冇閃,mon 都冇野睇...
然後我要將所有 mouse , keybo ...

玩野呀死仔...
通常情況下,禁power制部機直情全無反應,我都會覺得關隻 "火牛" 事...
下次再有咁既情況,你留意下火牛既風扇有無轉(機背果度)...

學awyh講,睇你頻密度啦先決定應該點攪啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-10-2 00:01 發表
狗哥兄...你講的..此刻非常時期(執比賽相)..不敢亂試住...

awyh只..係用緊執相software時出現...你講的問題..因為太趕..拿拿聲換ram..未有細看...

都係,萬大事以相為重,無顧慮情況先攪

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 卓卓 於 2009-10-2 19:28 發表

今日我部機上上下網就定左係度,畫面冇變,之不過就mouse及keyboard 冇反應,即死左機.....
然後我按著power on 直至關機,然後再開機.... bios 冇聲,mon 冇畫面, keyboard 燈冇著, 火牛風扇有轉...

跟著我再關機 ...

只能大約估計個"可能"既問題..得閒試下...

1. cpu問題,太熱(因機箱散熱唔好),所以係你關機換ram其間涼左d所以再boot得起
    你將部機個"側"面打開,比佢易d散到熱,睇下用幾日有無改善...
2. ram有問題 - 如果你得1條1g ram咁真係窄駛...如有2條ram以上(e.g. 512+512),既可以單插1條用住先,睇下情況會唔會一樣

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kwokaj7389 於 2009-10-3 08:54 發表

ddr2 800 default既dram frequency咪就係400囉

kwokaj7389兄無錯...ddr2 800 即 ddr 400...速度

但parco爸塊板p5vdc-mx最多support ddr2 533/400
而執相時句warning似係ram有d兼容問題,咁塊板插ddr2 800落去應該自動降去max ddr2 533行...
所以提議人手再降去ddr2 400行會唔會穩定返

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 卓卓 於 2009-10-5 21:50 發表

唔該哂 kwokaj7389 ching 和 Andrew ching
小弟由於唔打機,所以部機係 2 k 有找,可能真係雞牛出事了.....
乜單條 2 g ram 唔係咁好架...
我只係知道 如果 行雙 ram 會 dual 左同快左,因為冇要求, ...

卓卓唔理我啦
其實單一條ram係實際用途上無咩唔好
只係到懷疑ram有問題時,二條以上就可以輪流插黎用試到係咪其中1條short short地咁解

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 2009-10-6 00:06 發表

無人唔理你喎!你俾左咁多有用的資料,如果唔理你的話,掂撐得住個場呀!

我咁講......其實係想......下次約跑時屈返佢一支半支水解下渴