香港長跑網  - 長跑長友

樓主: JC
打印 上一主題 下一主題

[TKO備戰2010渣馬] 之長課操練(終極吹水加碳特訓) 27/2/2010 星期六

關閉 [複製鏈接]

升級   78.4%

該用戶從未簽到

[TKO備戰2010渣馬] 之長課操練(十六) 13/2/2010 星期六 21K

*** 注意:  1. 參加者須細閱 page 1 post #1 詳情, 並參考 post #2 資料
                  2. 此項約跑只適合跑半馬或以上經驗的跑友;
                  3. 長課操練, 不設短途組別及殿後, 參加者如需要中途退出或未能跟上大隊, 請自行安排回程及小心個人安全;
                  4. 為顧及參加者有較穩定的進度, 請特別留意 post#2 記錄, 確定自己能配合大隊的跑速, 重覆 "沿途不設殿後".

約跑詳情如下, 如有其他建議, 歡迎提出 !

日期:     6 / 2 / 2010 ( 六 )
集合時間:7:00am (7:15am準時起跑, 逾時不候)
集合地點: TKO運動場主場跑道側                  

路線 : TKO大圈 x 2 (請參考 page 1 post #1 路線圖)

路程: 約 21k

預計完成時間:2小時15分鐘內
難度(5*為最高):** (沿途95%平路)

早餐特訓地點: 地點會因應出席特訓人數及最後集合地點而作出更改

13/2 報名名單:
1. 活活
2. Mill Mill
3. 山比
4. Terence
5.
6.
7.
8.
9.
10.

升級   78.4%

該用戶從未簽到

原帖由 runner_256 於 2010-2-11 17:43 發表
JC, 你個頭像好靚...好型呀!

靚到好似key落去咁

升級   78.4%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2010-2-12 00:01 發表
大雄狂想曲:
1st10k:           5:30 x 10 = 55:00
2nd10k:          5:30 x 10 = 55:00
3rd10k:           5:30 x 10 = 55:00
30-37k:           6:00 x 7   = 42:00
37-42.195k:    6:21 x 5.195  = 32:59
...

這個速度都好適合我,但係可能要快少少因為要停底飲水,未能做到空中加油。

升級   78.4%

該用戶從未簽到

現在將軍澳氣溫得10度,明天大家記得加多件衫啦!

升級   78.4%

該用戶從未簽到

今朝天氣涼涼地,跑快咗啲,第一圈53分,第二圈52分。
希望渣馬個日都有涼涼地既天氣,大家都跑得舒服啲。

升級   78.4%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2010-2-15 09:29 發表
祝TKO ching、ctse 身體健康、心想事成、長跑長有、渣馬快過舊年!!

大家星期六跑咗22K, 又快又長, 今日應該雙腳有啲酸痛,
若果無ge 話, 恭喜你, 你ge 狀 ...

大家新年快樂呀!
多謝 rockiec ching既指點。
係呀,長課後個日慢jog翻幾K真係有幫助,對腳會鬆啲,仲又要每日拉筋。
以下有篇文章關於馬拉松前的減量訓練,大家可以參考下:
http://tcja.taipeimarathon.org.tw/article/Tapering%20for%20the%20Marathon%20.htm

祝大家長跑長有,渣馬成功達標!

升級   78.4%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2010-2-17 20:49 發表
JC 團長保重呀,lee幾日休息多 d 唔好跑住喇,仲要記住狂飲水同埋早 d 瞓呀,祝你早日康復。加油。

X 2  JC休息多啲同食啲Vitamin-C會有幫助你快啲好翻。

升級   78.4%

該用戶從未簽到

原帖由 JC 於 2010-2-18 12:13 發表

多謝大家關心, 練左咁耐, 要放棄唔跑真係好難, 宜家唯有希望快D病好,
到時再視乎狀態, 跑得幾多就幾多, 第一次全馬, 就算跑唔晒, 都唔想放棄.

因為最初報名時, 我同腳痕仔講過, Daddy未 ...

尋晚講話sub4會有pacer跑5分半速度,呢個速度應該難唔到你。
你可以跟跑大約30K,之後個12K你有2個鐘去跑,要完成應該冇難度。
第一次跑全馬當係吸取經歷,完成最重要,另外要比小朋友做榜樣。

升級   78.4%

該用戶從未簽到

原帖由 JC 於 2010-2-18 18:33 發表

我都有唸過集合時間既問題,
只不過大家一直練跑之餘, 又覺得可以練埋早起身,
而且大家跑完又可以早d去拜年, 所以時間照舊,
如果大家想晏D既亦不妨提出啦!

改晏啲如8點鐘我都OK。

升級   78.4%

該用戶從未簽到

今早跑都幾舒服,天氣唔太凍,風褸都唔需要,
完成時間係57分鐘,大約5分半/K。
我哋幾個人1點多啲去到維園,排咗10幾分鐘。
記著去PolyU/JockyClub 個booth 答問題,全部tick 就有水杯等紀念品。
係場度重遇見皇上同亮哥!

升級   78.4%

該用戶從未簽到

原帖由 jinliaonang 於 2010-2-21 18:33 發表
各位TKO路友,你們好!(最近我升級做了爸爸)好久不見!不知二月二十八日當天會不會有集隊,今天我已?跑手包。

恭喜ching, 你太太辛苦完,2月28號,你要比心機跑埋佢哋個份啦!

升級   78.4%

該用戶從未簽到

原帖由 JC 於 2010-2-22 10:23 發表
好down……

感冒左成個星期, 一直都覺得盤骨肌肉痛, 唸住感冒周身骨痛好平常, 點知今朝起身痛得好厲害, 要用左5分鐘先至可以坐到, 試做躹弓動作都彎唔到30度腰, 宜家坐低同起身都要用手撐住先得.

本來期 ...

JC休息吓,好快好翻。跑步長跑長有,身體健康最重要。諾珩仔會明白啲!

升級   78.4%

該用戶從未簽到

原帖由 JC 於 2010-2-22 18:29 發表
頭先瞓係床度休息, 諾珩入左黎問我乜事,

我話: daddy背脊好痛, 咁我星期日去唔去比賽好呀,
佢話: 緊係去啦, 要有決心嘛,
咁我話: daddy受左傷, 可能跑唔晒42K噃,
佢話: 係42.195K呀(咁都記得), 跑 ...

要做小孩子既榜樣,難為咗父親,都係個句,
盡力而為但係唔得就要上車,唔好勉強。再受傷可能較長手尾。

另外諾珩仔真係好精靈呀!

升級   78.4%

該用戶從未簽到

原帖由 JC 於 2010-2-23 09:01 發表
各位隊友, 大家認為今個星期六 (27/2) 係咪應該停跑, 定係都出黎 hea吓 jog吓呢?

距離比賽唔夠24小時,應該係全停,需要充份休息。
大家可以出去拉下筋,有興趣者可以係運動場慢跑幾圈。
最重要當然係要加碳(特訓)啦。

升級   78.4%

該用戶從未簽到

(以下內容係咪可以出街架?)
好似呢度都有幾位基督徒woo,不如喺度為渣馬收集下大家有咩需要,尤其有傷病嘅ching ctse,祈個靚禱!不論基督徒與否都可以留言!為大家打打氣!
“我靠著那加給我力量的、凡事都能作。” (腓4:13)
1. Vincent (呢個幾月有一節脊骨成日痛,希望跑果陣唔好痛啦!大家都有氣有力完成,尤其有傷病嘅ching ctse!)
2. 駿3(大家無傷無痛回家鄉,照顧當天天氣, 因有成6萬人, 一亂都幾大件事)
3. jogging_cat (所有參賽既師兄師姐都能順利完成,享受比賽過情,仲有唔好受傷,長跑長有)
4. 昌(大家點樣去尖咀,就點樣離開維園)
5. Terence (大家平平安安起跑,順順利利完成,開開心心特訓)
6.
7.
8.
9.

升級   78.4%

該用戶從未簽到

好似呢度都有幾位基督徒woo,不如喺度為渣馬收集下大家有咩需要,尤其有傷病嘅ching ctse,祈個靚禱!不論基督徒與否都可以留言!為大家打打氣!
“我靠著那加給我力量的、凡事都能作。” (腓4:13)

1. Vincent (呢個幾月有一節脊骨成日痛,希望跑果陣唔好痛啦!大家都有氣有力完成,尤其有傷病嘅ching ctse!)
2. 駿3(大家無傷無痛回家鄉,照顧當天天氣, 因有成6萬人, 一亂都幾大件事)
3. jogging_cat (所有參賽既師兄師姐都能順利完成,享受比賽過情,仲有唔好受傷,長跑長有)
4. 昌(大家點樣去尖咀,就點樣離開維園)
5. uncle & auntie (uncle: 我仲係傷膝中年,平常心去跑,享受比賽啦)
6. 大雄 (所有想sub3, sub4, sub5, subx 既ching/ctse都能sub晒返黎,就算sub唔到都能享受比賽!)
7. JC (希望我可以回復既狀態, 無論跑得幾多都好, 平安完成.  另外希望所有跑手都享受賽程, 大會安排暢順)
8. Terence (大家平平安安起跑,順順利利完成,開開心心特訓)
9.

升級   78.4%

該用戶從未簽到

[TKO備戰2010渣馬] 長課操練 之 (終極吹水加碳特訓)
約跑目的:  講到明...... 重溫逍遙跑主旨 ==> 大訓特訓 (加碳迎渣碼)

約跑詳情如下, 如有其他建議, 歡迎提出 !

日期:     27 / 2 / 2010 ( 六 )
集合時間:8:00am                 

難度(5*為最高):* (沿途100%平路)

路線 : TKO運動場  拉筋 + hea跑 + 吹水

特訓時間: 9:30am (只特訓者, 可自行到特訓場晶苑酒家, 開定位)

主菜 => 加碳特訓: 暫定將軍澳廣場晶苑酒家

報名:
1. JC (跑唔跑都黎, 加碳無壞 )
2. 駿3(多數只來特訓)
3. Terence
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
.............................

升級   78.4%

該用戶從未簽到

原帖由 JC 於 2010-2-24 21:47 發表
多謝大家係facebook同longrun.hk係關心同鼓勵,
休息同做左三日physio, 情况已經有好轉,
一般動作都做得到, 尋日聽physio講做少量運動,
今朝腰部有D冤痛, 但可接受, physio建議如果28/2要跑,
就要一直留意腰 ...

比賽氣紛會令你不知覺哋跑快咗。
不過今年咁既天氣,肯定會多咗人上車。

升級   78.4%

該用戶從未簽到

原帖由 於 2010-2-26 16:38 發表
剛收到超可靠情報,我地既新"俊"第一名 車主席,肯定可以參加星期日既全馬比賽啦!

真係可喜可賀!!

恭喜恭喜!

大家今晚早啲瞓,休息多啲,明日早啲起身,適應吓星期日早起跑步。

升級   78.4%

該用戶從未簽到

JC真係我哋既光榮。我覺得JC應該考慮下開翻個blog,相信佢既馬拉松精神會感染好多人。