香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

_____

升級   49.45%

該用戶從未簽到

唔知跑0個段路要幾耐, 我地可以試下呢個星期六下午先跑入沙頭角公路, 然後再上紅花嶺, 小虎兄個網頁話紅花嶺盡頭响坪輋附近, 唔知响果度有無路落番粉嶺呢? 如果有就perfect啦!!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

我剛從google map 找到這條路. 如果由綠悠軒沿沙頭角公路出發, 至麻雀嶺轉入經一段小徑後會連接石屎小路, 沿小路跑會上到山頂, 之後落斜至禾徑山路(即入堆填區那條馬路)出沙頭角公路, 再跑回綠悠軒, 全程約18km. 由碧湖出發則21km. 需時約2小時左右.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-11-12 14:48 發表
山頂是否紅花嶺? 我搵地圖都見唔到一條軍車路連接禾徑山路既?
今個星期六我唔得哩, 要下個星期六才得, 但你要玩毅行喎.

你响google map 放到最大, 你會見到由麻雀嶺上會有條好淺色的小路, 沿住條路走向山頂, 會見番條粗d的路, 呢條應該是所謂的軍車路, 治這條路落山會駁番禾徑山路的.

我諗下星期六行完毅行應該無力再走. 今個星期六, 如果一個人行呢條路, 我怕有dd危險, 事關有一小段會入左禁區, 同埋驚有II.