香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2XU compression 測試

升級   52.3%

該用戶從未簽到

2XU compression聲稱有助血液循環, 排走乳酸
見過一d三鐵同單車好手採用, 亦有人會著住來訓, 以便第二日再能進行訓練

試穿了Craft Guard後感覺幾舒服, 好似令肌肉無咁易拉傷咁
但係實際上效果好難作準, 除非係同一條路, 同一個強度才能比較到

呢個星期二我無著Craft Guard跑街15km, 做左一個非常滿意既PB
第二日起身成腳都係乳酸, 到晚上乳酸依舊
我發起個古怪念頭, 不如試下只穿右腳訓一晚, 咁咪知係咪主觀心理因數!

訓果晚無焗住唔舒服既感覺
第二朝起身竟然好明顯有feel, 有著果邊乳酸明顯散左95%, 而另一邊只係85%!

再仔細d去感覺, 排走既乳酸偏向係表層既肌肉
以呢次小腿測試為例, 表層既排腸肌非常有效, 而深層既比目魚肌較效果則無咁明顯
+1 0
上一篇︰樂施毅行者 2009 (A/B 隊 城門至終點) by 花子阿DEE下一篇︰下週日迪迪尼約'打的'

升級   52.3%

該用戶從未簽到

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 柔詠 於 2009-12-9 22:15 發表
小弟今日新買左條2xu  三鐡人的短tight...左右大腿+後腰,共有4個攝位袋...
當自己的聖誕+新年禮物....
內裡重要部分中間位有特別考厚d的保護.....今日一買就著, 跑左24km+ gym...ok,一d都唔剔肉.
http://ww ...

毒物一條, 梗係好著啦

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 Goman 於 2011-2-21 18:32 發表
請問長tight 和短tight 的較果相比如何 ?

長tight 既compression效果更明顯

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 workhardbrother 於 2011-3-6 20:10 發表

謝謝啊…your sun visor is very good, is it from 2XU? Where could I buy one?

Same place as the 2XU compression

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2011-3-10 12:35 發表

小弟都有一條Killa Kompression Full Tight,著過幾次,最後送了給別人,功效拍得住2XU elite compression tight,但無2XU咁舒服,平少許。

亮哥真係compression專家!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 bluegene 於 2011-3-13 20:57 發表
2XU 會唔會越著越鬆?

同所有貼身衣服一樣, 著得多一定有損耗, 唔會直到永遠
小心護理, 廠商聲稱可用兩年(以常用計)

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 andykw0k 於 2011-12-24 12:44 發表
大家2XU tights 上面啲銀漆會唔會掉落? 唔知係咪著個陣拉得太勁  我銀漆上面總有d位冇左色   大家會唔會?

其實所有野都會有損耗, 不能直到永遠, 我自己果條就用左兩年都無咩問題
小心就用耐d
1. 要注意是否用熱水洗, 同泳衣一樣, 用冷水會襟用好多!
2. 晒乾時銀色部份最好不要接觸銀色部份, 佢地好易會貼埋一齊

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 katsumoto 於 2012-1-3 19:50 發表
我想知大家如果日日都會著黎跑的話,你地通常會買幾多條黎做替換?畢竟都唔平嘛....
p.s. 我有一條Nike pro,舊年著過一次黎跑10K,追完呢個post之後先至知點解跑完之後第二日完全冇乜跛左腳既感覺。

我都唔會日日著, 始終比一般褲貴好多
如果真係...我諗兩條都夠掛, 因為都乾得好快

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 didirene 於 2012-1-5 11:07 發表
剛剛買了2XU long tight, 好貴好肉痛, 有幾個問題,
1, 大家係咪都係著住條long tight 黎練習LSD, 會唔會好焗

2, 咁你地全馬比賽時都著住條LONG ?? OR  要BUY 多了短TIGHT ??

3, 你地著住條LONG TIGHT落街練跑 ...

肉痛就一定有d, 不過一定唔會焗
開頭就覺得性感, 慣左之後就會覺得好型!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2012-1-5 23:58 發表

我跑100K都係著全tight,短tight保護唔到膝頭哥,對ITB無助。
我著長tight後都照帶膝帶的。

請問亮哥條膝帶會帶係tight既入面定出面?