香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

毅行事後發嗡風區(各毅行隊員回憶錄集中在P.1-2)

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

亞亮的毅行感想

回想今年四月尾拉筋拉傷了左髖關節,醫生命令唔准做任何運動休息兩個月,所以當時見到話報毅行等抽簽,小弟都唔理,因為髖關節就是痛、痛、痛。六月中的時候,有人PM小弟問有無興趣毅行,對毅行一無所知的我就話要試吓對腳跑唔跑得先決定,落運動場試過慢跑,又好似好番好多咁,所以就應承參加,當時見A隊好似好強,唔敢加入A隊,而B隊是個女隊長,雖然一早都知她不可睇少,都係揀咗B隊,內心十五十六,一方面怕自己未好得番晒,會越弄越傷,另一方面又怕拖累佢地。好想拒絕,但又好想試吓,結果連續兩個星期都打風落雨取消,直至七月頭才操第一課,那次好甘,原來佢地麥徑一段已經係咁跑都唔理上斜定落斜---完全違背左約操山既
操練方式 : 平路/落斜慢跑,上斜/上山行,總之就是跑、跑、跑。食左止痛葯死頂咁跑,到上西灣山,兩個月完全無跑步,一跑番步就係咁激烈,難為對腳已經抽筋抽到九彩,幸得壞人兄借膊頭給小弟扶住做拉筋,拉鬆番少少後,全部人都走晒,為了跟上大隊,雙腳抽住筋係咁追,唉!最後都總算完成麥徑一二段。回家之後來個自我檢討,究竟自己好番未呢?最後不知是自我安慰定係了解自己,認為係傷病休息太耐,體力未回復狀態。比多次機會自己,同時每日自己加操上斜及行樓梯鍛練。
接住落黎既操山,體能一次比一次好,因為知恥近乎勇,淨係得自己知道自己傷患初愈,其他人原來唔會體諒你,只會用怪責既眼神望你,所以的起心肝,每朝早上都由屋企跑去石澳隔離既大浪灣,摸一摸第二號救生亭就回頭走,這條路線有成二千級石級,又有1.5K既大斜路--龍躍徑,又有少許山路,短短地,但係功效非常好,感覺到以前的體力不但回復了,而且比受傷前更好添。
接住落黎既操山,多次都令小弟失望,其中一次最難忘,亦係最唔開心既,就係一個曾經參加多次毅行既隊友,大家心目中都希望佢提點一吓,點之,一次又一次令人失望,佢有佢自己行,隊長和我地三個人迷路既事竟然會發生,心中極之不快,咁既隊友,何來團隊精神,算了,唔好再指意佢;好彩發現隊友平兄原來講嘢風趣幽默,隊長又經常對住小弟個鏡頭笑,咁就捱埋去啦。跟住之後的操山,發覺自己的體力同佢地已經有一段距離,有一次行麥徑7-10,起初7-8段小弟同A隊既力士兄只用了兩個鐘頭四十五分鐘,到左大帽山小食亭等左一個鐘其他隊友先到齊,為維護團隊精神,由該日第9段開始小弟決定以後會全程殿後,其實殿後好辛苦,前面d隊友慢吞吞時,對腳要一吓一吓咁行,好難受,如果可以跑,慢跑係舒服過行的。
其實只想解釋下操山初期既身體狀況,以正視聽。
唔想再寫落去,因為傷害人的事不能說,過去了的事不想再說。
總括來說,毅行是人生裡非常難得既經驗,好多謝SUE隊長同各隊員並且各支援隊隊員!

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Patrick 於 2009-12-2 21:32 發表
我又發下嗡風, 有興趣看"風"者, 請到 #5 睇啦!
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=7231&page=1#pid412866

睇過Patrick既發嗡風之後,好嬲! 我都寫啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-12-4 09:16 發表

...唔係咁..你又點會動筆呢...

動筆還動筆,都係搞下機先!

升級   0%

該用戶從未簽到

??? 唔明!!! 唔係豆豆媽映咩? 豆豆媽帶咪得囉!

小弟會帶384去,已經捉左弟弟黎渣機,不過佢唔會早黎,一來佢想訓多d,二來天未光映唔到,所以會叫佢七點半後先黎映相。我送左網衫俾佢架啦,邊個想映相既網友,記住著網衫,我弟弟唔識大家,只認網衫!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-12-10 10:01 發表

Parco爸你仲好意思講, 都係你帶壞佢law~

簡直無得救! 今日又買左支鏡,有排都唔得閒咯!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-12-10 20:32 發表

嘩...亮哥買咗支咩鏡呀?

騰龍B005N II AF17-50mm F/2.8 XR DiII VC
好正! 好滿意,唔捨得放手! 哈哈!

升級   0%

該用戶從未簽到

佢有埋防手震,岩晒我地呢d老人家!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-12-10 23:28 發表

無必要就不必用防震...
另外用腳架記得關防震.....

都未摸到點樣開防震,不過平時都要摸熟d性能,到最後才決定用唔用果d功能。
唔該晒Parco爸!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-12-10 23:28 發表

無必要就不必用防震...
另外用腳架記得關防震.....

用腳架唔用防手震,收到!
其實小弟都唔明,價錢貴一半就係多左防手震,點解唔用呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-12-11 09:46 發表

其實....
大膽講句.呢支鏡.你係無咩機會用防震...
佢比舊一代鏡頭口徑大左.....
而呢樣又係好重要既改進...所以叫你買呢款新野...
防震..當是甜品..唔食..你都會飽...食埋多一份滿足感...

PS>>>
用防震是用緊你Body既電嫁..環保呀..慳得就慳嘛...
用防震既相質...其實是差DD嫁...唔信的話..你試下用腳架..影兩張...一張開防震..一張關防震...

明解明解! 又袋錢落我袋,謝謝Parco爸!