香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

小弟幾個跑步減肥既問題

升級   50%

該用戶從未簽到

點樣係冇任何設備下知道我自己的心跳率 ?
  同埋我跑左幾日 . 小腿係跑既過程中都會痠痛  但我有做熱身運動
  thx
+1 0
上一篇︰小弟幾個跑步減肥既問題下一篇︰2010.1.10 美津濃香港半馬拉松錦標賽2010

升級   77.37%

該用戶從未簽到

如果你係想跑步減肥,咁就要維持最高心跳率的65-85%,並持續30分鐘以上才可以燃燒脂肪.

如果無heart rate monitor,可以feel下自己個身係咪有d發熱,同埋有d汗,呼吸有少少急速,跑步時可以講到野不過唱唔到歌,咁就差唔多係最高心跳率的65-85%.

小腿痛有可能係你未習慣,小腿肌力未夠應付你既運動量,又或者你跑o既運動量太多,亦有可能係姿勢唔正確而形成.

以上我唔知講得岩唔岩,如有錯請ching/ctse們指教~

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 Even_Lam 於 2010-1-10 18:08 發表
      同埋我跑左幾日 . 小腿係跑既過程中都會痠痛  但我有做熱身運動
      thx

岩岩開始跑??
    如果係就岩架啦
    跑多一兩個月就唔痛架啦........... 加油!  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Even_Lam 於 2010-1-10 18:08 發表
      thx

如果冇任何設備,最簡單既方法就係睇住個錶,手按手腕把脈或頸動脈,數幾多下/15秒,然後乘4,也可以數夠半分鐘乘2,就係每分鐘既心跳率喇。上面Alvin師兄講得好岩,ching加油啊!
    跑左幾日 . 小腿係跑既過程中都會痠痛,係正常現象,未習慣跑步,同埋跑完無做足夠既伸展運動(拉筋),乳酸積存在肌肉內,就會有痠痛既感覺。改善方法:恆常跑步,跑完步做足夠既伸展運動(拉筋)。

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 allanccl 於 2010-1-14 09:57 發表

如果冇任何設備,最簡單既方法就係睇住個錶,手按手腕把脈或頸動脈,數幾多下/15秒,然後乘4,也可以數夠半分鐘乘2,就係每分鐘既心跳率喇。上面Alvin師兄講得好岩,ching加油啊!
    跑左幾日 . 小腿係跑既過程中都會 ...

我都試過一路跑一路幫自己 "把脈"
    不過震下震下咁數唔到  

我覺得跑到有少少索氣
    咁就差唔多
    不過我就鍾意跑到斷氣咁
    減肥之餘可以練埋氣.............  

升級   77.37%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-1-15 17:49 發表

我都試過一路跑一路幫自己 "把脈"
    不過震下震下咁數唔到  " />" />

我覺得跑到有少少索氣
    咁就差唔多
    不過我就鍾意跑到斷氣咁
    減肥之餘可以練埋氣.............  " />" />

我都好認同你所講....
    震下震下真係好難數.

通常我會慢跑加插快跑,快跑到索晒氣咁....雖然係辛苦d,不過跑完感覺會好暢快~

升級   77.37%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-1-14 09:57 發表

跑左幾日 . 小腿係跑既過程中都會 ...

仲有跑之前都要做拉根~

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 Alvin 於 2010-1-16 13:41 發表

我都好認同你所講....
    震下震下真係好難數.

通常我會慢跑加插快跑,快跑到索晒氣咁....雖然係辛苦d,不過跑完感覺會好暢快~" />" />hk

咁做會唔會太傷膝呢?
    我太重啦
    所以唔敢跑得太快
    打籃球除外................  

升級   12.11%

該用戶從未簽到

目摽心跳率: (220-年齝-靜止心跳率)*60-70%+靜止心跳率
    跑後立即計15秒*4 = 60秒既目摽心跳率,每次希望你達到^~^"
    ++oil

升級   2.11%

該用戶從未簽到

比起什麼心跳率

我更加prefer用龜速跑耐d, e.g 45-60min

升級   50%

該用戶從未簽到

我已經係鼻吸口呼

我朋友話用丹田呼吸會比較好 ?

係唔係架?

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 Even_Lam 於 2010-1-22 19:20 發表
    我已經係鼻吸口呼

我朋友話用丹田呼吸會比較好 ?

係唔係架?

丹田識得呼吸?????