香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2010.4.18 Round the Island 2010

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

上年都係因為玩完呢個比賽,先有信心玩毅行,今年都想再報,唔知有冇人有興趣一齊玩呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

Matthew ching,
因為除左CP有工作人員外,沿途只係有d唔係太明顯既標記,參加人數又唔多加上分時段出發,如果唔熟路真係好易迷路架.....我上年因為冇試路都奶野,有兩個分义位miss左路錯路~
所以如果有時間既最好pre-trip一下....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Gary 於 2010-3-10 01:52 發表
I want to enrol it because I want to enrol FM in next year ( It will help me to set the taget of FM).  However, there is no map on the web-sites.  I am afraid that I will miss the route.

Gary ching,
This race a hill running race using differect pacing and running technique from road running, it is not applicable to use it's result for setting your target of FM in next year.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 long.run 於 2010-3-12 22:55 發表
好詳細的評估!!! thx MatthewTse 師兄!!

唔該使matthew兄, 我上年就係果個位miss左條小路, 今日掉轉行又唔同左唔知會唔會又迷路呢?
long.run ching, 你係咪都諗住報?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2010-3-15 14:36 發表
渣打馬拉松後遺症 ~~ Last week 晚晚拉筋, Friday night 感覺 OK 打算跑遠d, 跑下快d跑下快d, 沿著紅磡海旁很快跑到 7 km 上紅磡繞道行人橋. 停一會兒拉筋, 一落行人橋左邊膝蓋突然劇痛, 之後步行一會兒去洲際酒店,  ...

Matthew兄:
照你形容既情況, 食Glucosamine應該有幫助, 我上年渣打受傷睇完醫生一路都有keep住食, 而家膝蓋都未痛過~
RTI我多數都會報, 有冇人想一齊pre-trip下?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hkyen 於 2010-3-16 18:41 發表

我都想試試wow 但驚蕩失路 到時Look落山未死
十個鐘都唔知 返唔返到黎
300蚊好似咁貴既

我覺得$300唔算貴啦, 每個CP都有野飲有野食, 仲有件印使所有參加跑手名既T-Shirt, 一於報啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2010-3-17 09:46 發表
Gary 兄 ~~ 謝謝! 晚上在家做拉筋. I felt better right now. 睇完骨科醫生,好彩膝盖冇事冇大問題,因外側條筋發炎,醫生的勸告休息一下應該沒有大問題. 完全停跑一星期先 la. 如果身體容許的話, 希望可以踩低 ...

Matthew兄, 唔使客氣, 以後大家一齊努力!

升級   0%

該用戶從未簽到

如果pre-trip要分兩日,大家可以夾下時間,我28/3同埋復活節假期都得....
有興趣既可以報住名先,詳細情形再度,希望大家提供多d資料同埋意見,THX~

RTI pre-trip 日期統計
1. 大圍新跑手  (28/3, 2-6/4)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 long.run 於 2010-3-17 16:57 發表

應該係
但未firm 係true grit 定whimps

long.run ching,
梗係報true grit啦, 一個人跑使個8字咁先會"發"麻~

升級   0%

該用戶從未簽到

如果pre-trip要分兩日,大家可以夾下時間,我28/3同埋復活節假期都得....
有興趣既可以報住名先,詳細情形再度,希望大家提供多d資料同埋意見,THX~

RTI pre-trip 日期統計
1. 大圍新跑手  (28/3, 2-6/4)
2. Gary          (28/3, 2-6/4) <--- Please confirm the available date for pre-trips

升級   0%

該用戶從未簽到

諗諗下...我想呢個星期日跑完畢拉山之後順便順便pre-trip埋頭半程, 有冇人有興趣參加?

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=9299&page=1&extra=

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 long.run 於 2010-3-19 16:14 發表

得既當然想 true grit 啦
驚自己體力唔到/中途老抽炸
睇番上年d 參加者成績   DQ率好高下
真係驚自己 11-12鐘頭跑唔完

我上年都有老抽...不過就係因為時間夠長, 有機會比身體恢復~
不過如果想玩接力既都好既~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 RowerBee 於 2010-3-20 12:51 發表
師兄原來你玩環香港島!? 65KM啊!!
唔係應該仲辛苦過我個22KM MA?^^

兩個路程唔同玩法~
65K呢個比賽我上年玩過, 自己覺得因為時間拖長左, 中途又咁多CP有飲品同食物補給, 只要跑啱自己pacing體力係有機會恢復到, 其實唔係太辛苦~
22K要一條氣跑使冇得回, 除非妳一心諗住hea跑...唔係一定會甘好多~

師妹星期日比賽加油呀, 等妳好消息~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 long.run 於 2010-3-20 15:02 發表

咁最後用幾多個鐘完成啊? 我勁想挑true grit
不過至今跑過最長距離都係avohk個全馬  仲要差d 6 hr 翻唔到泥個隻

我上年差唔多8:50完成~
想問下long.run師兄有冇跑開山賽? 照你以上情況咁講, 今年試下玩WHIMPS都好, 出年有信心既再玩TRUE GRIT都未遲~

升級   0%

該用戶從未簽到

3/4復活節假期有冇人得閒可以一齊來pre-trip大圈38K呀?

https://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=9299&goto=lastpost#lastpost

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 saki 於 2010-4-1 13:11 發表
news update @1/4/2010

The entry for AVOHK - RTI 2010 is nearly full, only 30 places left.
Please note that entries will stop being taken on reaching 250 entries.
If you are planning to run the ev ...

報ed~ 有興趣既要快d報名啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2010-4-3 22:21 發表
大圍兄 2nd 我 pre-trip ed 細圈, 知道你上年薄扶林弄錯跑錯上山個路口, 我also 走錯了一段. 最後用左3:24完成.   

Matthew兄,
我地上次Pre-trip細圈都用左3:50呀...勁呀~
今朝pre-trip埋大圈,用左5:13...有個位由石澳道落大潭峽果度, 搵條小路搵左10分鐘~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2010-4-4 19:45 發表
大圍兄我今朝 pre-trip 埋大圈, 用左5:21, 有兩個位弄錯 ~~

一個是大潭郊野公園 (鰂魚涌擴建部份) ,  落柏架山道,應該轉左進了小路金督馳馬徑. But 沒有發覺沿著斜坡幾乎到鰂魚涌, 又不得不跑回斜坡 ...

所以如果想玩RTI既話, pre-trip都幾重要...唔係到正式比賽果日好易奶野~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2010-4-4 20:08 發表
大圍兄 ~~ 最後部分很累沒有跑回斜坡找金督馳馬徑, 正確到終點應該從黃泥涌峽道哪方向到終點? 從斜坡黃泥涌峽道向上還是向落?

Matthew兄,

轉右, 柏架山道40咪,轉左, 沿著 金督馳馬徑.
跟著, 金督馳馬徑** 走到尾 畢架山道頂. 轉右,
畢架山道 跟著這條路 , 直到經過 (右邊的住宅樓宇).
轉左, , 金督馳馬徑,一直跑回 終點 , 黃泥涌峽停車塲.**

如果你冇miss到呢個位,沿著金督馳馬徑走大約2K就用經過一個屋苑(睇地圖應該係雅柏苑)後山到達終點~
我其實都係路痴...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kfc 於 2010-4-6 00:27 發表
請問咁多位ching, 下面條路點去, 我以前行山行到去土地灣, 出到石澳路坐9號巴士走左, 所以下面的路未行過.

港島徑. (不要跑去 龍背山)
跟單車徑, 靠左跑. 直至與 石屎路相接, 繼續 落山,
穿過一度閘, 在彎位,  ...

在大潭峽 下面, 轉右, 入一條小路 300 ,
橫過 引水道,

轉左, 跟著引水道跑到尾, 橫過大潭道.**

kfc兄,
我地pre-trip果日就係搵呢條小路搵左10分鐘, 其實呢條小路就係巴士站隔離有道閘果個路口, 大過d藍點去到果度唔係咁清楚, 我仲行過落條小路幾十米都唔見到有藍點以為錯返轉頭再搵, 搞到要同d巴士爭路幾咁危險....