香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 小叻
打印 上一主題 下一主題

City U Delegation HK Marathon 2015

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 小叻 於 2011-2-25 14:21 發表

Terry,
因今年要出鏡, 如果著city衫, 就好似太hardsell賣廣告咁...
而且我呢啲'猛'車邊, 要著得老嚟才有信心跑得最好! City件衫著上我身唔夠靚, 又唔襯我對鞋... 於是最後選擇只貼上city logo上戰衣 ...

我著咩都唔靚. 人樣衰著咩都唔靚. 

升級   20%

該用戶從未簽到

回復 253# 的帖子

若大家跑半馬或全馬,可留閣下之選手編號,我嘗試找相給你們.

升級   42.8%

無聊
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 TWHK 於 2011-2-26 01:07 發表

hello 我是h0495, HM
    唔該ching

升級   20%

該用戶從未簽到

回復 266# 的帖子

email pls

升級   5.26%

該用戶從未簽到

回復 265# 的帖子

你好, 我是80098, 半馬, 謝謝!
    我已找過好多相簿但只找到三張, 唔知我係咪跑左去第二個空間呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

唔知道城大個dinner係咪要頭5名先唔洗錢去呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2011-2-26 10:20 發表
    唔知道城大個dinner係咪要頭5名先唔洗錢去呢?

個dinner都係食餐飯....吹下水開心下...好心你唔好太介意洗唔洗錢去啦

升級   42.8%

無聊
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 TWHK 於 2011-2-26 01:40 發表
    email pls

thanks ching

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2011-2-26 12:35 發表

個dinner都係食餐飯....吹下水開心下...好心你唔好太介意洗唔洗錢去啦

咁又係既.  因為我冇頭5名呀. 所以問下. jhk

升級   30%

該用戶從未簽到

原帖由 TWHK 於 2011-2-26 01:07 發表

H3307

有勞師兄了!
    我的email
    [email protected]

升級   43%

該用戶從未簽到

http://www.cb.cityu.edu.hk/sds/m ... album&page=2011
    成績又未有,相又未有,我知需要時間,希望快D有update啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 prairie 於 2011-3-1 13:10 發表
    http://www.cb.cityu.edu.hk/sds/marathon/index.cfm?category=event/photo_album&page=2011
    成績又未有,相又未有,我知需要時間,希望快D有update啦!

應該有排等啦

升級   0%

該用戶從未簽到

10公里賽亞軍時間快冠軍1秒 計衝線不計晶片紀錄惹爭議
    (明報)2011年3月6日 星期日 05:05

【明報專訊】今年的渣打馬拉松名次塵埃落定,藝人鄭[url=]欣宜
    [/url]的男友Mark Ryan首名衝過終點奪冠,但以個人晶片時間計算,亞軍的楊肇麟原來比他快1秒。楊肇麟成為「無冕之王」,未有抱怨賽會安排,只期望明年更早到起點「霸頭位」;Mark Ryan卻認為以晶片時間定勝負更為公平。
    沒「霸頭位」 慢冠軍3秒衝線
    過往並非冠軍常客的23歲跑手楊肇麟,今年在渣馬異軍突起,他以33分12秒第2名衝過終點,比冠軍的Mark Ryan慢3秒;不過,若以個人晶片時間計算,楊肇麟才是今屆冠軍,他跑出33分07秒,比Mark Ryan快1秒。回想比賽當天,楊肇麟沒有在起點「霸頭位」,全因他沒想過自己有力爭取名次,他說﹕「坦白說,我沒想過自己可以快過Mark Ryan,反正就算起跑站得前,也不夠他快,所以便沒有爭取前排位置,豈料自己當日跑出水準。」楊肇麟今屆參加10公里挑戰組,早上5時15分起步,他在5時抵達東區走廊起點,身處起點的第3、4排位置,Mark Ryan則站於第2排。
    楊肇麟跑齡11年,去年在富邦台北國際馬拉松半程馬拉松也遇到類似事件,當時他較另一香港參賽跑手溫耀昌遲過終點,但賽會以晶片時間定名次,結果他的成績為1小時11分43秒,溫耀昌是1小時11分53秒,二人分列半馬男子20至29歲組亞軍和季軍。
    儘管今次因為賽會計算衝線時間而失落冠軍,但楊肇麟也贊成以衝線時間定勝負,反而冠軍的Mark Ryan認為,晶片時間較為公平。楊肇麟表示﹕「這樣對早『上線』的跑手較為公平,帶頭跑時又要面對風阻,遇到的困難較多,而且他們真的第一個衝過終點,以此定勝負十分合理,唯有明年早點去起點『霸頭位』。」
    冠軍認同按晶片時間較公平
    持相反意見的Mark Ryan說﹕「想爭成績的跑手,起跑時當然會站在較前位置,但像渣馬10公里達3萬多人的賽事,單是所有跑手起跑,已花上一段時間,站得較後的選手自然較遲起步,晶片時間便更為重要。」
    身兼國際裁判的香港業餘田徑總會主席關祺表示,根據國際田聯規例,所有長跑賽事必須設有大會計時員,從鳴槍一刻起計時,一般都以衝線先後決定成績,故即使楊肇麟的晶片時間比Mark Ryan快,但後者首名衝線,仍是冠軍。關祺補充﹕「晶片時間可給跑手作為參考,記錄自己的成績,但比賽普遍以衝線的先後決定名次,這亦符合國際田聯規定。」
    香港[url=]浸會大學
    [/url]體育系副教授雷雄德認為﹕「上述情况在道路賽十分常見,既然起跑線如此寬闊,跑手如何『食頭位』,這也是比賽戰術的一部分。始終以位置定勝負最公平,第一個過終點的,便是冠軍。」
    明報記者 李思詠

http://hk.news.yahoo.com/article/110305/4/n1ox.html

楊校友好有風度, 支持你, 城大人!

升級   0%

該用戶從未簽到

香港城市大學(城大)應用社會科學系三年級學生楊肇麟(左下)2月20日參加香港渣打馬拉松比賽,於10公里挑戰賽中以33分12秒的佳績勇奪男子組全場及壯年組亞軍,為城大爭光。楊肇麟現為城大田徑及越野隊校隊成員,為了備賽,去年暑假曾去雲南進行訓練。

校長郭位教授帶領由760多名學生、校友、教職員及其親屬組成的城大參賽隊伍,奮勇爭先,體現城大同人上下一心參與康體活動的精神。

郭校長已經連續三年參加10公里賽事。他和城大長跑隊隊友全力以赴,順利跑完全程。

城大師生一如既往,組成強大的代表隊參加這項年度賽事;不僅參賽者個個備賽充分、鬥志昂揚,後勤支援隊伍、啦啦隊亦全力支持,為參賽者吶喊助威。

http://wikisites.cityu.edu.hk/sites/newscentre/ch/Pages/201102211535.aspx

升級   0%

該用戶從未簽到

原來校友比起mark ryan仲快. 可惜因為計衝線... 點都好支持楊校友. 下次羸mark ryan!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

呢位楊同學, 去年在廈門馬拉松都曾經得10k獎項!
    其實CITY人跑步絕對唔差咖~ 就連負責coordinate City U Delegation的staff Miss Poon, 上年都同我一齊在渣馬本地跑手頒獎禮攞支票!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 小叻 於 2011-3-7 12:09 發表
    呢位楊同學, 去年在廈門馬拉松都曾經得10k獎項!
    其實CITY人跑步絕對唔差咖~ 就連負責coordinate City U Delegation的staff Miss Poon, 上年都同我一齊在渣馬本地跑手頒獎禮攞支票!

佢跑咩時間?

升級   0%

該用戶從未簽到

收到email講dinner詳情啦. 大家會唔會參加?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TWHK 於 2011-2-26 01:40 發表
    email pls

都唔該晒ching, 請收pm

升級   0%

該用戶從未簽到

今日收到電郵講成績

首先係度恭喜terrysze ching成為城大第1!!!!!

恭喜恭喜