香港長跑網  - 長跑長友

樓主: sunrise
打印 上一主題 下一主題

朝陽撒網

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2011-2-16 12:14 發表

你鐘意臨尾過人,定係臨尾俾人過呢

習慣左臨尾比人過, 未試過臨尾過人, 唔知會唔會好high呢

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2011-2-16 14:17 發表

習慣左臨尾比人過, 未試過臨尾過人, 唔知會唔會好high呢

試吓你咪知囉!
其實最重要,老套咁講,都係贏自己!祝渣打勝利!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2011-2-16 14:19 發表

試吓你咪知囉!
其實最重要,老套咁講,都係贏自己!祝渣打勝利!

無錯, 要贏人, 先要贏自己; 渣馬一齊腳利!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2011-2-16 14:21 發表
朝兄...你加油....我中咗招....就黎發燒....骨頭好痛啊!

咁唔好彩, 臨尾先中招; 其實我d傷風仲未好, 成日喉乾, 希望大家多些休息, 渣馬前可以以最佳狀態應戰!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

第一次有不想寫跑步比賽過程寫成網誌的念頭, 這次實在太失望, 回到維園, 看到四周的人群都歡天喜地, SUB3的SUB3, SUB4的SUB4, PB者無數, 唯獨朝陽獨憔悴, 如果不是因此某個原因, 可能跑完就會靜靜離去!

比起過往四次全馬, 今次我是最有信心的, 除了因為近幾次比賽都有不俗的表現外, 最重要的我跑過3次30K或以上的長課, 比起以前一次都沒會,  這次就算準備不十足, 都有7至8成,  比賽前, 我覺得應該可以均速跑足全程,  最壞打算,  就算最後無力, K速都不會多于5分鐘, 但最後竟然跑了一個10分幾的一公里,  這個結果實在不應該寫下來的......

今次可以在精英區起步, 除了感覺飄飄然外, 因為不用提早上線, 有更充分時間熱身, 差不多"拉筋半粒鐘", 所以若跑得不順暢, 一定同拉筋沒有關係!  賽前定下310為目標步速, 即大概4分半1K, 起身頭1K雖然極度刻制, 就是超速, 跑了4'09; 之後不斷同自己說, 要忍, 雖然其他同級數的跑手跑得很快, 我都決意跟着目標步速走.

為了更好控制速度, 我選擇避在KITTY後面,  絕不越雷池半步.    可是3K後右腳小腿突然有不正常反映, 有點繃緊, 又有點酸痛, 雖然感覺輕微, 不過令人擔憂, 因為上次走沙田半馬都出現同一問題, 結果是悲慘收場, 今次又不知會否出現同一結!

本來一直都默默地徘徊在KITTY左右, 上到昂船洲大橋後, 由於她埋水站而我卻沒有, 故我被迫跑在她前面, 或者她看到我背後的SLOGAN,  主動說會支持我, 大家便說起話來, 原來跑步時貼一些標語在背後, 是可以識女仔的!  

我問她目標時間是什麼, 她說要跑完一半再決定, 因為如果落大雨,  就要另行打算! 畢竟問女仔問題, 答覆往往都是很含糊的! 那麼, 我還跟不跟她走好呢?  再走多兩K, 發覺偏離了目標時間, 于是好不願意地捨棄好, 搭上另一條船,  影雪號!

但跟了不久, 又有新目標, 一位細細粒的日本女跑手, KAWAI NE, 無辦法不跟着她; 在隧道內, 10K左右, 首席從後殺上,  我立刻一方面出口街, 叫他不要走那麼快, 否則好快會爆, 另一方面當然加速拋開他, 出隧道後, 逢人過人, 感覺美妙!

青馬大橋上風很大, 有點冷, 不過心中有一團火, 更冷的天氣都難我唔何!  橋尾的第一個折返點後有段小斜路, 雖然可以保持均速, 但一對小腿開始投訴,  而我亦首次接受投訴, 稍為減速, 讓日本妹遠去, 雖然有點不捨,  鬼叫雙腳唔爭氣, 唔可以為國爭光!

上斜去第二個折返點前還頂得住, 但當折返完下斜坡時, 一對小腳又痛起來,  越走越痛, 走到入長青隧道, 更要收緊步幅, 希望痛楚減少,  但似乎作用不大, 出了隧道要上斜時, 感覺更難受, 可以說, 已經跑不動了, 只能用力抽手, 帶給身體向前的動力!

在如此情況下, 對身邊發身的一切, 都沒有興趣去了解, 無論有幾多人超越我, 都對我沒有任何的影響, 因為我的注意力, 只會落在一雙痛腳上, 不過此時此刻, 卻有一位黑衣跑手誇張地在我身邊飛快閃過, 想了半秒才發覺他正是跟我神交已久的MT兄, 雖然心中有許多說話想跟他說,  不過我跑不動, 無法追上去, 只感離遠喊一句: "315靠你啦!"

到30K, 總時間被去年還是快了一點, 即是代表還有機會場地PB, 于是再嘗試改跑姿, 希望可以跨步走, 多用大腿力, 少用小腿力, 點知不改由自可, 一改就出事了, 小腿抽筋, 痛不欲生, 捱了幾步, 還是要停下來, 在車路肩膀拉筋,  在拉筋期間, 不斷有跑友經過鼓勵, 其中米高兄更吩咐切密上車,  我想如沒有他這一句說話, 我一定已經上巴士了, 因為夾硬跑下去, 不但無法取得好成績, 而且會令傷勢加劇, 非常不智, 不過, 朋友的呼籲, 我又點可以拒絕呢!

拉完筋, 再跑幾步, 又再抽, 又要停低再拉; 這個比賽, 應該要在此完結了!  不過, 我還是繼續跑下去, 除了痛, 還感到很冷, 可惜不夠冷, 未能將痛楚涷到麻木.  

過了西隧, 突然間鬥志全失, 之後去了大解, 痾了10分鐘,  最後行下走下回終點, 雖然慢, 總算完成!

1-5K: 4'09,4'24,4'32,4'28,4'32(22'08)

6-10K: 4'30,4'56,4'52,4'11,4'23 (45'03)

11-15K: 4'17,4'38,4'32,4'33,4'14 (1'07'19)

16-20K: 4'34,4'27,4'27,4'32,4'41 (1'30'01)

21-25K: 4'31,4'31,4'40,4'35,4'48 (1'53'10) 半馬: 1'34'59

26-30K: 5'10,4'45,5'23,5'15,5'33 (2'19'18)

31-35K: 7'11,5'38,5'38,5'07,5'11 (2'48'05)

36-40K: 6'50,19'05,7'24,7'49 (3'21'26)

41K 8'36 (2'37'52)

42.195K: 8'48 (3'46'41)

升級   0%

該用戶從未簽到

後可惜呀!小腿跑了3k就有反應?什麼事?
首半程都是目標時間內!感覺如何?

升級   0%

該用戶從未簽到

朝兄不要太難過,pb 有時,失望有時,全馬变數多,唯盡力而已。

今次比赛我首次過了認識的朋友,14k大圍,27k朝兄和28kCu sir,我心情也有点忐忑。

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2011-2-21 14:23 發表
後可惜呀!小腿跑了3k就有反應?什麼事?
首半程都是目標時間內!感覺如何?

3K時小腿肌肉很繃緊, 像跑完強課後出現的感覺一樣; 其實渣馬前5天起已經無跑, 唔明點解仲未回得切, 可能之前拉傷過小腿肌肉都未定.
頭半程感覺一點都不辛苦, 體力消秏甚少, 以為最少可以KEEP到30K, 點知老抽, 十分無奈, 畢竟幾年來都未試過練習戓跑步比賽中抽筋, 呢次抽筋的情況, 似乎有點不尋常吧!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-2-21 14:34 發表
朝兄不要太難過,pb 有時,失望有時,全馬变數多,唯盡力而已。

今次比赛我首次過了認識的朋友,14k大圍,27k朝兄和28kCu sir,我心情也有点忐忑。

見到你可以達標, 都替你開心, 希望將來有機會過返你啦