香港長跑網  - 長跑長友

樓主: chohin
打印 上一主題 下一主題

請問大家最後一課長課幾時跑好?

升級   68%

該用戶從未簽到

我都係40k,不過係今個星期跑.

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 26 天

每日返完12個鍾廚房之後都去練習--勁!!!

升級   72.33%

該用戶從未簽到

其實各施各法、我就三星期最後一次、之後重質唔重量

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   57.37%

該用戶從未簽到

我知美國有跑手,在參加全馬前當日,會跑二小時去起跑點,他說跑全馬唔夠(喉),很多職業跑手在比賽前數天都keep住慢跑十幾二十公里,有些下午比賽,上午還會操練。
    所以我說tn ching勁不是說笑的

升級   70%

該用戶從未簽到

謝謝各位意見

升級   60%

該用戶從未簽到

我有一事請教各位師兄,內容如下:

我在16/1前的三個星期日均練習43.9km的長課(時間約5小時15分),只是16/1因用跑步機練習35km的長課(時間約3.5小時,速度因機器帶動而增快),結果在23/1重練戶外長課時,雙腿乏力,跑程只有32km。如果我在30/1練習長課,應該按平常練回43.9km的長課,還是練習37km-38km,直至二月才練43.9km好呢?

升級   7.45%

該用戶從未簽到

從書本看到的練習program,業餘跑手的長課一般約32至36km,師兄練習43.9km超強。比賽前兩星期應開始進入taper階段(減量)。

升級   0%

該用戶從未簽到

好勁. 我就未做過咁長既課. 有時間都係做20k度

升級   100%

該用戶從未簽到

網上Ruunger's World 個smart choach既 schedule,都係比賽前兩星期應開始減量.
    又看過一位英國馬拉松代表寫既書,佢就話最長一課是在比賽三星期前,之後要減量.

所以.我都唔知

升級   60%

該用戶從未簽到

原帖由 Mike_Li 於 2011-1-27 09:35 發表
    從書本看到的練習program,業餘跑手的長課一般約32至36km,師兄練習43.9km超強。比賽前兩星期應開始進入taper階段(減量)。

不過,人在比賽前兩星期減少練習距離,不是令自己不能適應長途比賽,事倍功半嗎?本人是每星期練習一次長課。

升級   0%

該用戶從未簽到

咁多師兄長課做 30k 40k 好勁. 我這2年 32k 長課僅僅兩次.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 tiredhdr 於 2011-1-27 16:22 發表

不過,人在比賽前兩星期減少練習距離,不是令自己不能適應長途比賽,事倍功半嗎?本人是每星期練習一次長課。

即係咁,你當跑馬拉松好似食大胃王比賽咁,平時都要食大個胃,但係比賽之前o個朝你都唔會食比賽咁多o既份量掛?

比賽之前唔食野又唔得,咪食少少打下底咯…

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   61.95%

該用戶從未簽到

講開又講...
    我真係食大咗個胃...成日偷公司妹妹仔d嘢食!

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

我有聽人講過, 就係跑 1mile, 就要抖 1日.
    即係跑 10km (~ 6mile), 就抖六日成個星期.
    舊年跑完渣半馬, 我覺得好似係啱.
    不過, 體能好跑得多, 可能唔駛抖咁耐.   

今日最後一堂長課, 因為遲啲又過年, 冇咁多時間.
    但係想跑 35km, 跑唔掂, 行咗好多 km.   
    次次話長課, 由 26km 30km 33km, 35km 都冇次真係跑得成, 咁點算.   

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

想請教如果每周應付到3隻21k,可以挑戰全馬嗎?

升級   86.6%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 waikwong 於 2011-1-26 15:17 發表
    我知美國有跑手,在參加全馬前當日,會跑二小時去起跑點,他說跑全馬唔夠(喉),很多職業跑手在比賽前數天都keep住慢跑十幾二十公里,有些下午比賽,上午還會操練。
    所以我說tn ching勁不是說笑的

係外國好多跑手都係會係比賽前一天昨長課
    因為馬拉松要保持住身髒機能每天都能有出賽水準
    我自己做飲食..日日都12個鍾..好多同事都話我傻..咁樣去練同比賽.
    不過..我鍾意跑步...熱愛漫長既馬拉松,,,就如人生經過既每一小的點滴
    只要還有一位朋友在背後支持我也會盡我所能去跑出最好既成績
    上年..出左長青不夠5公里右腳以經痛到跑唔到...雙腳不停抽根...最後行返終點....
    為著的是第一次我女朋友係終點等我
    今年..都跟以往一樣去練...今天很大風...不過我享受寒風的凍
    享受那種痛
    各有各經驗經歷...分享我很喜歡.但請別以為自己的就是正確...我也有錯,只是沒人提點
    祝各位今年比牡時做出再好的成績各位加油吧