香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: 欣樺
打印 上一主題 下一主題

欣樺跑步點滴

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 欣樺 於 2011-3-3 20:25 發表
    YK, 其實一直以來, 我都是在城門谷跑圈, 或是沿著外圍跑步, 有時候就會去健身室做帶氧運動, 上網查閱, 得知很多師兄師姐跑長課, 會選擇城門水塘, 或是青山公路, 你假期時, 會否跑遠一點? 有沒有試過和其他師兄師姐一 ...

我去年十月開始跑,一直以來都喺獨來獨往,我暫時只會參加10K賽,所以冇跑太長程,但今個星期日可能會同D師兄師姐跑長課,喺第一次,希望會有進步.

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 ykchow 於 2011-3-4 12:07 發表

我去年十月開始跑,一直以來都喺獨來獨往,我暫時只會參加10K賽,所以冇跑太長程,但今個星期日可能會同D師兄師姐跑長課,喺第一次,希望會有進步.

ykchow, 嘻嘻~記得我嗎 ? 祝妳渣打能順利完成ar, 加油~ 預祝妳PB秧住跑番終點

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2011-3-4 13:51 發表

ykchow, 嘻嘻~記得我嗎" />" /> ? 祝妳渣打能順利完成ar, 加油~ 預祝妳PB秧住跑番終點  

tarry師姐,
    好開心你同我傾計呀,最近有位師兄唔再上黎傾計,我有感覺被遺棄(因一直以來都喺佢教我點跑),星期日都喺唔去長課啦.
    我冇跑渣打果個賽喎,果時報名我才剛開始跑,所以冇報,但上星期就跑咗一次比賽,成績OK啦.
    師姐們,我想問你哋多唔多跑隊際賽架,我覺得玩吓先可以大家多D聯繫.

升級   25.26%

該用戶從未簽到

各位師姐, 好呀, 我也報名參加這一個盛會, 不過你們到時候不要跑太快, 我怕追唔上.

升級   25.26%

該用戶從未簽到

yk, 我只參加過兩次公開活動, 沒試過隊際賽, 希望將來有機會試下.

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 欣樺 於 2011-3-4 20:35 發表
    yk, 我只參加過兩次公開活動, 沒試過隊際賽, 希望將來有機會試下.

我都喺參加咗兩次比賽咋,黎緊月尾喺第三次,希望有機會可以合作.

升級   25.26%

該用戶從未簽到

上星期六早上, 到城門谷跑圈, 沒有計時手錶, 只望著運動場的大鐘, 跑呀跑, 數呀數, 如果沒有轉到頭暈而計錯數的話, 接近二十公里, 結果累得要步行回家, 其實我想請問大家, 如果要完成半馬, 不是追求很好的成績, 但希望能夠氣定神閒的完成, 大概每一個星期應該累積多少里數, 才算穩陣?

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 欣樺 於 2011-3-15 21:05 發表 上星期六早上, 到城門谷跑圈, 沒有計時手錶, 只望著運動場的大鐘, 跑呀跑, 數呀數, 如果沒有轉到頭暈而計錯數的話, 接近二十公里, 結果累得要步行回家, 其實我想請問大家, 如果要完成半馬, 不是追求很好的成績, 但希 ...

唔洗一下就升上半馬既, 由10k慢慢加1,2k咁上, 會舒服好多, 仲有大把時間, 唔洗急丫...

升級   80.53%

該用戶從未簽到

嘩,減20磅對我來說可能是"天荒夜譚"

升級   98.9%

該用戶從未簽到

欣樺師姐,好耐無見啦.今年半馬ge成績好好喎(又快過我 )出年會唔會上全馬呀!!

升級   25.26%

該用戶從未簽到

Gunners師兄, 對呀, 很久沒見了. 其實只是好彩, 因為我去到終點時, 剛好左小腿抽筋, 如果在跑步途中, 情況又不一樣了. 跑全馬很困難, 沒信心呢.

升級   79%

開心
  • 簽到天數: 8 天

原帖由 欣樺 於 2012-2-18 23:10 發表
    Gunners師兄, 對呀, 很久沒見了. 其實只是好彩, 因為我去到終點時, 剛好左小腿抽筋, 如果在跑步途中, 情況又不一樣了. 跑全馬很困難, 沒信心呢.

加油呀~ 欣樺師姐~
    有一年時間的準備全馬的話~
    應該ok..
    不過, 我跑得很慢很慢.

升級   25.26%

該用戶從未簽到

Queenielty師姐, 其實我也跑得不快, 是的, 心裡也想挑戰全馬, 可是比想像中困難, 不曉得應該怎樣練才是, 明年你也打算參加全馬嗎?

升級   79%

開心
  • 簽到天數: 8 天

原帖由 欣樺 於 2012-2-23 21:32 發表
    Queenielty師姐, 其實我也跑得不快, 是的, 心裡也想挑戰全馬, 可是比想像中困難, 不曉得應該怎樣練才是, 明年你也打算參加全馬嗎?

欣樺師姐~
    是的. 我的確有此想法, 想參加全馬,
    不過, 我本身跑左7個月到~
    平時一般都係 7:30-8:00/km. 所以, 雖然想挑戰. 但是. 又好像特別慢~
    我嘗試練tempo/intervals, 但我可能耐力未夠... 想加速, 不是容易的事...
    或者, 我要跑多好幾年先.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 6 天

兩位ctse,
    基本上如果你要完成全馬唔困難,視乎你付出多少時間,new balance( see link)建議16個星期已可以比賽.

http://www.newbalance.com/performance/running/training/

你們定半年到一年已OK,長跑網有那麼多高手,一定幫到你們,FM no problem

升級   25.26%

該用戶從未簽到

Queen師姐和Chu師兄, 2010年開始做運動, 去年正式參加渣打十公里, 今年就完成了半馬. 常常來瀏覽長跑網, 不過就比較少留言. 這裡有很多猛人, 你們分享跑步的經驗, 讓我得益良多. 全馬要有充足的耐力和無比的鬥志才能完成, 暫時距離這一個目標還有很長的路程, 在打後的日子, 唯有慢慢練習, 個人認為按步就班, 持之以恆是很重要的基本功, 就算達不到目標, 強身健體也很不錯. 長跑不僅是跑步, 亦在磨練自己的毅力.

升級   25.26%

該用戶從未簽到

跑步紀錄
    25.2.12 - 18.6公里 (1小時45分)
    26.2.12 - 12公里 (1小時零8分)