香港長跑網  - 長跑長友

樓主: D文
打印 上一主題 下一主題

六月2011分齡組及小鐵人三項鐵人錦標賽

升級   52.3%

該用戶從未簽到

今次游得長, 而且轉項時間OD同Sprint都係一樣, 所以唔可以將總數x2來作準
有d人中銀玩2:2X, 今次都要 1:15- 1:2x
如果你同上次一樣, 即係進步左, 我相信你可以更好既

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 龍龍 於 2011-6-20 16:25 發表
我游水用左20:21s 上水都見到有個腳的人,哈,就係你~

龍龍果然神勇, 有速度, 又平均
最有前途新人仲唔係你?

升級   82.33%

該用戶從未簽到

點解我會冇左單車同跑步既成績架.... 我見我0個組連第二0個位師兄3樣成績都冇,好奇怪....

上年itu 咁冇準備下,游水都游到16分幾,今年竟然游得19分,真係嚇親....

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 kofelix 於 2011-6-20 22:06 發表
點解我會冇左單車同跑步既成績架.... 我見我0個組連第二0個位師兄3樣成績都冇,好奇怪....

上年itu 咁冇準備下,游水都游到16分幾,今年竟然游得19分,真係嚇親....

距離長左, 大家都認為有900-950米, 你都游得幾快!

升級   82.33%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2011-6-20 22:09 發表 距離長左, 大家都認為有900-950米, 你都游得幾快!
多謝!~
其實我覺得呢個主辦單位都幾唔專業,d時間計到亂哂龍,連最基本既距離都可以唔準,真係好離譜.....

我寧願比貴少少,換個搞得認真d既比賽!

升級   7.05%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2011-6-20 21:55 發表

龍龍果然神勇, 有速度, 又平均
最有前途新人仲唔係你?

唔好笑我啦~仲有大把野要向咁多位ching 學習呀~
我只係著件跑衫, 都用左十幾廿秒, d人望住我, 我勁魚囉...
串左件衫背隻拉極都拉唔到落黎 , 仲有唔著襪跑對腳捐晒囉,
仲有力但係跑唔起係最慘, 呢d咪就係無經驗囉...

今次都反得好開心...半程對我d新仔黎講岩岩好

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2011-6-20 21:46 發表 多謝你對我既評語不過上水馬王好似無來, 認錯人啦可能你有少少近視, 所以先會覺得我.... 又或者直情認錯左我啦

GForce兄:
哈哈!如果認錯上水馬王就話姐,但你同你個wife舊時上個電視點會認錯呢?
下次相遇時我會主動上前自我介紹,到時咪知道會唔會認錯人囉!

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 orce 於 2011-6-20 21:47 發表
    下次問清爺出件tri top, 長遠玩, 走唔甩

係呀... 聽講佢哋有.

本來五月玩完, 諗住攪 lock 鞋, 六月用.
    但係懶懶吓, 今次都係就咁踩.   (好處係踩轉跑唔駛轉鞋.)   

我部係二手車, 本身個朋友, 已經有對 mountain bike lock-pedal,
    但係我都仲係心大心細, 諗緊買對 mountain lock 鞋, 定係直頭全套換咗佢......

下次三項, 最快應該都八月, (828 Double Triathlon)......
    今次應該真係要認真啲諗諗...... (係呀... 咪錶都冇...) (係... 上次俾你見到... 手錶都唔見得人...)   

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 kofelix 於 2011-6-20 22:16 發表
    多謝!~
    其實我覺得呢個主辦單位都幾唔專業,d時間計到亂哂龍,連最基本既距離都可以唔準,真係好離譜.....

我寧願比貴少少,換個搞得認真d既比賽!

通常set浮波時係準既(用GPS), 不過潮水會影響到
    計時用人手, 錯誤成日有, 但晶片太貴

升級   95.6%

該用戶從未簽到

如果今次真係有950 咁同全奧1500 又差無遠WO, 似乎我仲可以繼續游多D, 今年再諗下有無機會上OD 先

升級   64.21%

該用戶從未簽到

多謝得得ching~~
    我今次比上次itu慢好多.................pw左有d灰

登錄/註冊後可看大圖

除左單車, 我明明已經加左操而且有進步wor..................

原帖由 得得地 於 2011-6-20 09:44 發表

macwingyhk ching,

三鐵相好似比較少.
    而且, 亦都冇咁快會有.   

Sportsoho 係其中一個地方.
    如果有 facebook, 可以加入總會.
    不過, 有時都唔係時時有......   

另一個方法, 就係如果識得人 ...

升級   21.55%

該用戶從未簽到

升級   16.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 kofelix 於 2011-6-20 22:16 發表 多謝!~其實我覺得呢個主辦單位都幾唔專業,d時間計到亂哂龍,連最基本既距離都可以唔準,真係好離譜..... 我寧願比貴少少,換個搞得認真d既比賽!

你係咪肯定自已游到直線先? 十個有九個都游都錯曬, 真係唔知係個會set得唔o岩定係選手自己讓人游多幾十.

升級   16.67%

奮鬥

原帖由 orce 於 2011-6-20 23:14 發表 通常set浮波時係準既(用GPS), 不過潮水會影響到計時用人手, 錯誤成日有, 但晶片太貴

自己諗諗啦, 民用gps本身起碼都有10米或以上誤差, 仲要放4個波, 已經有可能差四五十米. 除非用埋鐳射測距, 如果唔係一定好難準. 仲要放係水到, 水流有影響. 你估真係游渡海泳有直線或者搞奧運會咩???

樣樣要求咁高, 又唔係真係俾得起錢去參加比賽 (itu俾幾舊都話貴, 玩個sprint俾一千幾百咪俾人笑到傻??), 香港人真係麻煩.

升級   98.8%

該用戶從未簽到

snail兄, 其實我地都好appreciate總會我工作人員, 神咁早就為我地準備一切, 我地都好明白比賽計時一定有誤差, 所以, 只要冇乜大意外, 冇乜人受傷, 大家玩得開開心心, 我地就滿足架啦   

升級   7.05%

該用戶從未簽到

THX frank ching~
    呢張好正, 影到我係jason 後面, 不過我跑完1圈, 佢已經跑完第2圈, 太強啦~.~
    仲影到我上水路點 ~呢d都係收起佢好d, 得排骨, 笑屎人~

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 kito807 於 2011-6-20 14:07 發表 大會唔會咁大頭蝦掛....睇自己個成績真係嚇一嚇! 差不多包尾咁擠

我會比你更尾。。 你唔會的。。。 放心∼∼

升級   16.67%

奮鬥

原帖由 key 於 2011-6-21 18:38 發表 snail兄, 其實我地都好appreciate總會我工作人員, 神咁早就為我地準備一切, 我地都好明白比賽計時一定有誤差, 所以, 只要冇乜大意外, 冇乜人受傷, 大家玩得開開心心, 我地就滿足架啦    

我都係對事不對人, 不必要的投訴太多, 未理解清楚就話情願俾多d錢玩個好d比賽, 真係得啖笑.

我唔係工作人員, 但玩左鐵人好幾年, 知道係香港搞比賽困難, 而總會有d野依兩年都改善左好多 (例如發布取消比賽消息用sms, 比賽翌日出到provisional成績), 自問每年交少少會費根本營運成本都cover唔到, 所以睇野覺得包容d好.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 snail 於 2011-6-22 09:39 發表

我都係對事不對人, 不必要的投訴太多, 未理解清楚就話情願俾多d錢玩個好d比賽, 真係得啖笑.

我唔係工作人員, 但玩左鐵人好幾年, 知道係香港搞比賽困難, 而總會有d野依兩年都改善左好多 (例如發布取消比賽消息用 ...

CHing,

我都好欣賞尊重所以工作人員的辛勞.
    不過話分兩頭,d計時真係麻麻.
    好似我單車哩項,大會時間27分半,當我30分完成20公里,即是時速40Km/H,自問冇咁利害勒.
    而我好記得亦聽到每次經過兩邊既U-turn位都有叫我的number.
    游水就計我57分鐘,即係下一場開始比賽我仲游緊水,唔係掛
    一開始圈撳錯制,沒計到時,第二圈自己計時約15分鐘,所以我估游水哩項約30分鐘.

好明顯大會係資料綜合整理上面,有不足之處.投訴一下,表達自己意見好正常啫.

同埋,不少CHing亦會用完賽時間去評估自己有沒進步或進步了多少.
    可是即使同一場地但賽道距離次次都唔同,真係好難評估自己的進步.
    每人對自己/事物要求不同,正常嘛

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

多謝 franklcf 師兄,

好難得咁... 搵到一張應該係自己嘅游水相.
    我游蛙式... 相集最後嗰個應該係我.   

其實三個時間, 係咪好似係:
    1st ~ Swim + T1
    2nd ~ Bike + T2
    3rd ~ Run
    Then... overall ?!

我自己時間就差唔多, 有少少出入咁啫.
    最著重係總成績, 同睇吓自己係包尾定係尾幾......     

如果講返賽事意見, 其實如果真係有好突出嘅意見,
    我哋可以直接講俾大會聽, (email / letter etc.)
    因為我哋就算喺度講幾多次都好, 大會未必會留意到哩度嘅討論......