香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: shogikin
打印 上一主題 下一主題

轉載: Hold水唔推水 游泳四式靠腰力 by 蘋果日報

升級   76.67%

該用戶從未簽到

回復 20# 的帖子

其實我游水係最差,所以揾咗個教練單拖教咗5堂,其中關於手部動作佢就講咗幾點:
1.手入水後是在原點位置(感覺),身體借着脚部的推動力及抱水的動作將身體向前拉。因此不要有手推水的"感覺",是拉不是推。
2.手入水滑翔後,手指迅速指向池底後, 曲手

升級   76.67%

該用戶從未簽到

其實我游水係最差,所以揾咗個教練單拖教咗5堂,其中關於手部動作佢就講咗幾點:
1.手入水後是在原點位置(感覺),身體借着脚部的推動力及抱水的動作將身體向前拉。因此不要有手推水的"感覺",是拉不是推。
2.手入水滑翔後,手指迅速指向池底後, 曲手

升級   18.42%

該用戶從未簽到

回復 21# 的帖子

師兄,我游水都係最差,而家努力操緊.
你用左依種游法,感覺如何 ? 有冇慳力左?游得耐左?

升級   24.21%

該用戶從未簽到

Hold水唔推水
個意識真係好好  令我明白更多

升級   18.42%

該用戶從未簽到

回復 24# 的帖子

其實係咪真係 做到淨hold水, 冇推水?
我覺得點到有少少推水動作做左, 可能係好少..., 因為要Arm Recovery, 所以帶翻隻手上水果時, 多少都有推水.
有冇師兄可以講吓 係唔係 ?

升級   76.67%

該用戶從未簽到

唔知點解冇咗一截...

.........
1.......
2.隻手入水後向前滑翔,手指迅速指向泳池底,曲手肘抱水,就好似抱住扎花一樣拉埋身然後迅速向後甩(推),但要用多一d手臂外圍之肌肉及背部三角肌,使到發力之肌肉連接身體,就如上面ching所講用到身體嘅力。
3. 未入水手入水前要有勁,先能夠使水下的手有力抱水,因為是用身體軸心發力.
其實每個教練都有佢百己的方法,而且每個人的體形及體能都不同,游水的方法都有異,自己多些檢討,最緊要是花多d時間去"浸",冇水感浸得多就有,主要是我吔衣d跑開步,習慣咗係地面發力,只脚變咗"稱駝"。好似個教練講,佢班泳隊小朋友一個星期游7課,你先游1-2課,你肯花時間,你都會有水感。