香港長跑網  - 長跑長友

樓主: lewischan
打印 上一主題 下一主題

2012.4.22 SeaToSummit 2012

升級   1.05%

該用戶從未簽到

原帖由 日本專家 於 2012-3-31 19:05 發表
行完貝璐道尾找不到小路上山,遇到兩位探路朋友,三人都找不到,打電話比賽事負責人,他都講不出肯定路口,結果回家!

要入哩條山路有 2 個方法。

1. 在加列山道到明德醫院前左轉車路,之後經過一些豪宅,沿車路走到盡頭的豪宅,在豪宅左側入林繞過豪宅後接山路
2. (應該係賽會路事) 沿貝璐路上行,過左 2 個髮夾彎後,左邊有條密林山腰路,沿山腰路到盡頭接豪宅而來既山路

升級   67%

該用戶從未簽到

XTE facebook page依家有相upload左, 唔知咁多位師兄係唔係講呢個位。另外, facebook page好似話星期三會set貝璐道到山頂既絲帶。
https://www.facebook.com/photo.p ... ;type=1&theater

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

報了30k, 山賽係要咁先好玩, 跑路太冇趣了

升級   27%

奮鬥
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 sumofjack 於 2012-4-2 15:09 發表 XTE facebook page依家有相upload左, 唔知咁多位師兄係唔係講呢個位。另外, facebook page好似話星期三會set貝璐道到山頂既絲帶。https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150720793497357&set=a.192896402356. ...

Tks, 師兄!
    正是此處,賽事負責人果然細心,咁快upload相片!原來是小溪前入林(上斜)!
    下星期或者再去探多次路!

升級   67%

該用戶從未簽到

原帖由 alan2010 於 2012-4-2 11:37 發表
    小弟報左 30km 賽事,目標係 6 個鐘。

賽會俾果張圖其實已經好清晰,老實說這個賽事,如果 Ching 沒有行山經驗,還是不要報 (特別是 30km),好多路都係跑不到的。

哩 2 個組既路線小弟行山有行過,上聶高信山  ...

多謝師兄意見, 其實我0岩0岩過年前有行過1次佰公坳->鳳凰山->昂平, 同埋1次佰公坳->爛頭營->原路落番佰公坳。感覺都OK, 係落山時膝頭哥軟軟地。

想問下, 對比起Sea to Summit 20km路線黎講, 難度爭幾多呢?

始終我第一次, 其實我都唔係諗住跑, 目標純粹係吸收經驗, 於7個鐘內安全完成賽事。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 alan2010 於 2012-4-2 11:37 發表
    小弟報左 30km 賽事,目標係 6 個鐘。

賽會俾果張圖其實已經好清晰,老實說這個賽事,如果 Ching 沒有行山經驗,還是不要報 (特別是 30km),好多路都係跑不到的。

哩 2 個組既路線小弟行山有行過,上聶高信山  ...

多謝ching 提供意見。thx...........

升級   74.6%

開心
  • 簽到天數: 30 天

小弟報了30KM, 睇到facebook, 師兄們都講D路好難行, 請問穿rider頂唔頂得順?

升級   27%

奮鬥

原帖由 Primart 於 2012-4-3 00:04 發表 小弟報了30KM, 睇到facebook, 師兄們都講D路好難行, 請問穿rider頂唔頂得順?

我有歪打,但會著ascend!
    如果有,爬山鞋真係抓地D!
    金馬倫山真係要行山長褲,好鬼多利草!
    如果捱得痛(草割)又怕熱---短就衫是可以!

純個人意見!最好自已行下,feel 下~

升級   1.05%

該用戶從未簽到

原帖由 sumofjack 於 2012-4-2 22:41 發表

多謝師兄意見, 其實我0岩0岩過年前有行過1次佰公坳->鳳凰山->昂平, 同埋1次佰公坳->爛頭營->原路落番佰公坳。感覺都OK, 係落山時膝頭哥軟軟地。

想問下, 對比起Sea to Summit 20km路線黎講, 難度爭幾多呢?

始 ...

其實偶爾行下山的作用不大的,要玩好跑山係要花好多時間操山的。

20km 相對 30km 容易好多,頭段南風道上引水道後至貝璐路差不多是全平路,上少聶高信金馬倫已係輕鬆好多。

30 km 組如果平路唔慢跑,係唔可能在 7 個鐘內完成。

升級   67%

該用戶從未簽到

睇下下個星期六有無時間試行一次20km條路先。不過, 其實我係有少少擔心撞失路。

升級   66.67%

該用戶從未簽到

我打算去試下路, 請問點去 (搭什麼車)起點架?  THX

升級   98.9%

該用戶從未簽到

原帖由 alexchow 於 2012-4-5 02:11 發表
    我打算去試下路, 請問點去 (搭什麼車)起點架?  THX

師兄,中環交易廣場有巴士6x,260經高爾夫球會

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

去深水灣可用以下方式:
    Green Minibus
    40 , 40X , 52

KMB, FIRST BUS:
    6A , 6X , 73 , 260 , 973

升級   66.67%

該用戶從未簽到

非常感謝各跑友的指教,我今日都好順利到達起點試行。

升級   27%

奮鬥

原帖由 alexchow 於 2012-4-5 18:04 發表 非常感謝各跑友的指教,我今日都好順利到達起點試行。

用咗幾耐時間?路線如何?

升級   66.67%

該用戶從未簽到

我今日試路,去到班納山遇到雷暴,退出回家。

我都是第一次行這個比賽的路線,真的比其他山賽難。上聶高信山都幾難爬,遇上天雨更難。

有興趣的朋友真的要去試下路,好易迷路的。

升級   66.67%

該用戶從未簽到

過幾日再試多次。 先決定報不報。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

貝璐道後經奇力山山腰果段山路
    http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150650908063587.386310.617168586&type=3

升級   98.9%

該用戶從未簽到

Saki師兄,我尋日都去試過路,呢段路真係好頂癮,又多垃圾,又有臭水,有d植物仲好多剌添

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

原帖由 Gunners 於 2012-4-9 19:11 發表
    Saki師兄,我尋日都去試過路,呢段路真係好頂癮,又多垃圾,又有臭水,有d植物仲好多剌添" />" />

嗚嗚~ 還要側身摛過豪宒後巷鐵絲網, 隊友在垃圾崗還踩到C.  跑手都需要一點自尊