香港長跑網  - 長跑長友

樓主: perre
打印 上一主題 下一主題

Perre - 愛跑步, 只因我愛跑步

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:9月25日
時間:晚上7點半
短評:今日再去深水步運動場,先黎5隻熱身,再做10隻衝圈,照
舊4分鐘連休,首8隻係1:35-1:39之間,第9同10隻要
頂住先做到1:40,去完草原放完電未回復?比二星期前吃力左!
之後做多10隻Tempo,共走左25個圈收工!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:9月26日
時間:晚上8點半
短評:呢排諗左一種適合自己的跑步方法,好多人都話大腿要抬高D,咁自然步幅大D會快D,但以我接近168磅體重,如果大腿抬高D,就算再放輕腳落地但反撞力點都不少,試舉一例子,原地跳高一吋,就算跳100次,腳嘅反撞力點都跳一呎高時落地少好多好多,所以我針對呢個問題,今晚試下用高頻取代抬高大腿的方法,每一步腳掌離地唔會太高,盡快落地後再踏出另一步,試由麗城花園去到深井籃球場5公里,早二星期前夜晚時間係27分30秒,今晚可以做到25分30秒,竟然快左二分鐘咁多,當然近來做左四次的間歇跑絕對有點幫助,到深井後停低做少少檢查,雙腳感覺好似做完競步似的,只係感覺到大腿用過力,其他地方狀態好好,喘氣情況都可以係2分鐘內回順,於是補少少水,前後小休3分鐘就開始慢Jog回荃灣,這個速度令我十分鼓舞,好像有支強心針似的,相信二個月後,呢段路程要做25分鐘以下應該可以輕輕鬆鬆了。

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:10月2日
時間:早上8點10分
短評:今朝一個人的起心肝開始做LSD,起步時同某君以7分/K慢Jog做開氣跑,跑左4公里左右到機場展覽中心後,某君便試腳後回頭,而我便繼續進發,今天好好彩,無論深井、黄金海岸和置樂花園嘅交通燈都係綠色的,原本沿路都好好風,只係太陽伯伯有少少曬,但過左黄金海岸後,可能入左市區,無風之餘太陽亦已經好曬了,於是到置樂7仔買水,當時睇錶跑左16.7公里,時間係1小時42分,花了二三分鐘買水後便繼續出發,盡量唔休息,到左藍地附近剛好21公里半馬路程,再望一望錶,時間係2小時10分,路住去到洪水橋大約23公里左右,開始頂唔緊,太陽真係好堅,又熱又無風,入左七仔買左支寶礦力後再小休左好幾分鐘才可以慢慢job入元朗,去到元朗運動場門口,合共跑左25.75公里,時間花左2小時44分,但已經攰死又餓死了,下次都係要帶定Power Gel.

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:10月4日
時間:晚上八點半
短評:來回一個青龍頭,原想做Recovery,但做完D乳酸無散到反而好似多左∼∼∼失敗鳥∼∼∼!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:10月6日
時間:攞你命三千之正午時份
短評:在30度的正午,由屋企樓下開始跑上引水道,再沿引水道跑到城日小食步約10.5公里,花左1小時9分,跟住買支水,洗洗臉,順便試下包可樂Gel,一試就發覺超正,好似食可樂糖咁,容易入口一試難忘,比之前食果D簡直天堂與地獄之別。抖左一陣跟住繞水塘跑多7.5公里,但很半部有二條爬坡路,太陽伯伯好堅,結果都係變成步兵行上去,再返回城門小巴站後共跑左18.14公里,時間花左2小時9分鐘,跟住抖左一陣便行左去可風中學坐48X返屋企。

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:10月12日
時間:晚上九點幾
短評:今天返工好忙,做到腦都實埋,但原來腦袋空白一片加上天氣涼快了,更能夠集中精神,全力跑快D,結果同一條由屋企樓下海旁到深井籃球場這條5公里的路,今日既然可以做出24分59秒82分的時間,剛剛好緊緊在25分鐘內,真係好,之後係水機飲左幾啖水再慢Jog返荃灣,返到來臉不紅氣不喘,雙腳好似無跑過咁,一點也不累,其實今晚真係可以做一隻20-25公里的長課,但算吧,留番D力一間開工OT做野吧!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:10月14日
時間:早上九點
短評:上星期手多多報左New Balance 15公里賽,四星期後的同一日同一時間便係呢個比賽日子,如果好似今天嘅天氣,真係無把握1小時30分鐘內攪定它!今天好屎熱,但去到深井買水時見到娃屎,之後一齊跑向青龍頭,但到浪翠園唔見左佢,之後我去到7.5公里回頭,係深井七仔又見到佢,再一齊跑番荃灣,去到嘉頓都重見到佢,但上到汀九橋又唔見左佢,真係神龍見首不見尾!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:10月16日
時間:晚上七點半
短評:今晚又到一個人自隊日,去到深水埗運毒場,唔知咩事幾百人係度,Locker又少,又唔係無空間但政府都慳埋果叮屎咁多錢,加多100個Locker都唔夠一個局長開公數食餐飯啦,頂佢個掣,排左半粒鐘等到個人"偶偶"地又燥燥地!
好不容易攪掂個Locker,換好衫拉好筋就做熱身,跟住先食10個圈做熱身,Pacing大約5分半,返來22分59秒都算唔太慢啦,但10個圈中男女老幼不停界我,我都忍,切忌心急,忍都係長跑嘅重要一課!
跟住原想食大勇B餐,即食2隻每隻18分鐘內10個圈,但唔知係咪燥燥地,一開波跟左一男一女後邊,跑左個圈返來Pacing 3分35秒,好似好快但又唔覺辛苦,還界左不少人,於是繼續死跟,但跟左3個圈開始覺辛苦,Pacing開始跌到落4分05秒,到第7個圈唔知因為空肚還是腹肌唔夠力,"嗱姐"位扯得好痛好辛苦,Pacing跌到4分外過外,咬緊牙筋死忍返來後睇到時間係18分08秒,覺得自己好有進步亦得到一個大教訓,進步係呢個時間對我來說很好,相信24分內可走到5公里,距Sub50日子不遠矣,但今晚真係開波扯爆晒,頂唔到多二個半圈試10公里,下次吧!而得到嘅教訓係經驗不足,頭一圈雖然輕鬆但唔代表咩,如果由頭圈Keep係4分05-15秒之間,相信10圈回來17分前後應該OK而且舒服好多,熱身先叫自己忍,但呢10圈又忍唔到,下次要學乖D先得!
最後走多10個圈做cool down,返來時間24分15秒!今晚唔覺唔覺跑左30個圈,而結果係"有得有失"四個大字!

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

回復 208# 的帖子

乜?師兄咪已經万米45以下咩?乜sub50 啊?睇到有點混淆了

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 little-fish 於 2012-10-17 14:06 發表
    乜?師兄咪已經万米45以下咩?乜sub50 啊?睇到有點混淆了

我好少比賽,最近係4月1日復活跑10K,時間係53分,還未跌穿50以下,失禮晒!

升級   2.55%

該用戶從未簽到

「日期:10月18日
    時間:晚上七點
    短評:今晚送雪櫃入沙田,順便踩踩大勇隊個場學吓野,先黎6圈熱
    身,再跟佢地操,主菜係4隻6圈18分連休,可能跑左6圈熱身做
    開氣,頭一隻跟住大圍後邊第一個圈跑1分31秒,之後覺得太快,
    一路收一路收,6個圈返來10分41秒!
    第二隻發覺之前跟錯跟錯大圍,於是呢次跟郭指跑1分41,死咬住
    佢後邊3步之後,咬左4個圈鬆D無力,最後二圈跌到落1分51重
    要比小叻姐界埋,返來時間10分59秒!
    第三隻發現之前爆爆地唔對路,於今次跟Lawrence跑1分5
    4秒,又係死咬住佢三步之後,6個圈返來11分30秒!
    之後跑多3個圈Cool Down再拉筋收工,今晚咁就食左27個圈共10.8公里,飽晒
    !‎」

登錄/註冊後可看大圖

升級   91.33%

無聊
  • 簽到天數: 25 天

樓主好勁呀!

大家俾心機, 互勉之!

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 akirayuki 於 2012-10-18 23:51 發表
    樓主好勁呀!

大家俾心機, 互勉之!

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:10月20日
    時間:早上七點
    短評:今朝六點多就起床流洗後便出門了,不知因早起床還沒醒來還是星期四那三個2400強度原來不少的因素,今朝拉筋後起步不久便發覺不給力,到了深井嘉頓見到K隆星人時還是沒有力,到浪翠園回旋處爬坡後連鬥志沒消失了,於時便回頭做第一次步兵,一直行到馬灣碼頭才慢Jog,但在嘉頓爬坡後,在汀九橋底要做第二次步兵,行了約300米才開始慢Jog,好不容易才返回麗城海旁,一共跑了11.9公里,時間為1小時11分包二次步兵,平均Pacing是5分59秒 ..... 看一看時間,又真的不似狀態如此差!

登錄/註冊後可看大圖

升級   15.75%

開心
  • 簽到天數: 1 天

Hi 師兄, 今日朝早跑步時好似見到你~

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 paulsham 於 2012-10-20 12:59 發表
    Hi 師兄, 今日朝早跑步時好似見到你~

係?下次Say個HI啦∼∼∼∼如果唔係跑得辛苦,一般就算唔識我都會叫聲早晨,但果朝真係好攰!

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:10月25日
    時間:晚上八點九
    短評:今晚走左落街跑青公,起步跑左500米左右開始發力,平均唔夠5分1K,雖然有二段爬坡,但去到深井籃球場5公里仍是25分40秒,但跑得都幾盡下但都過唔到25分∼∼∼還需努力!
    回程時剛好嘉頓爬坡,順便回一回氣,但一回就七分1K,去到汀九橋底見到胡SO回程才叫跑返順,回程用左30分59秒,合共用左56分39秒

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

曰期:10月22日
    時間:晚上七點
    短評:因明天假期,故原定明天的衝圏改為今晚,今晚:
    前菜 - 10 x 400 熱身
    主菜 - 3 x 1200連休共11分,三隻分別5分05秒、4分57秒、5分15秒,跑完第三隻後夊餓又無沖擊力,屎屎吓咁便收工!
    甜品 - 6 x 400 cool down
    是晚走了25圈共10公里

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:10月26日
    時間:晚上七點半
    短評:今晚一眾15人走左入沙田玩
    前菜係﹣先由沙田運動場慢跑入馬鞍山梅子林山腳,小休幾分鐘
    主菜係﹣喪跑梅子林上斜約1.8公里鬆D,跟住慢跑落山作回氣再休幾分鐘,小休後再跑多次上山,二次分別係9分44秒和10分01秒。
    甜品係﹣由梅子林山腳跑返沙田沖涼,開頭平均速度5分鬆D,跟住過左雙穚知道大C兄從後追上,聽到佢腳步聲越追越近,於是我就越跑越快,最快去到3分50秒1公里嘅速度,足足跑左300米左右,但都抵擋唔住佢,比佢一陣風地閃過,之後意志一洩便停底,停左十秒後又發覺郭指係後邊趕上,於是便跟住佢後邊約4分50多秒的速度跑返沙田運動場∼∼∼
    但明明係甜品,唔知點解咁辛苦,好似比賽咁去盡嘅?今晚跑左約16公里,散晒!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:10月27日
    時間:正午12點半
    短評:前晚和昨晚去得太盡,今朝起身一腳乳酸,是需要一個慢跑作Recovery的!

登錄/註冊後可看大圖