香港長跑網  - 長跑長友

樓主: webtracker
打印 上一主題 下一主題

自製GPS運動手錶

關閉 [複製鏈接]

升級   90%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-12 15:27 發表
我個 gps.. 唔駛 10 sec 定到位... 正~~~

ee 係唔係講緊妳部asus ppc 手機?  

照計gps應該冇咁快喎, 10秒定位可能係agps,

但係小弟發覺用agps定位唔係好準確,

只係得大概位置!

唔知各位用ppc嘅ching ctse 有d咩心得,

可以分享下跑路時用gps嘅心得嗎?

升級   58.67%

該用戶從未簽到

硬件: ppc 機真係比較大, 跑得吾大安心
軟件: G-Watch 這個幾好用, 簡單, 又有震, 同"close"左個芒, 無咁食電http://www.freewarepocketpc.net/ppc-download-g-watch.html

不過都係用GPS 表最好
個人分

升級   68.6%

該用戶從未簽到

原帖由 BeeFing 哥 於 2009-5-12 00:34 發表

乜事乜事??
gpsmeter 我都有~ 不過我唔係用佢,
我用 gps cycle computer~
有需要 pm 我~

我用 Google map 要上網才用到。
BeeFing , 請問 gps cycle computer 点樣加香港地圖?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TNT 於 2009-5-21 21:14 發表

只係得大概位置!

可以分享下跑路 ...

asus 個 gps 就係出名快..

因為佢有個追星快手... 好快就可以搵到個衛星來定位...
我已經 set 0左唔用 gprs.. 所以佢係開唔到 agps 來定位
B

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 鬼影 於 2009-5-21 22:55 發表

我用 Google map 要上網才用到。
BeeFing 哥, 請問 gps cycle computer 点樣加香港地圖?

sorry 呀~ 我都唔係咁識用, 唔知點加地圖...

升級   0%

該用戶從未簽到

尋晚試左用啦, 但係唔知有無得睇返每k既時間既呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TNT 於 2009-5-21 21:14 發表

只係得大概位置!

可以分享下跑路 ...

TNT兄...而家多數品牌既ppc, 只要係有gps佢地都會只己開發埋星歷軟件(即係ee講既追星快手), 所以定位可以好快...

原理係佢會預先响網路度下載衛星既位置, 所以當你真正要開/用gps既時間, 佢只要搵到一粒星佢就可以好快咁定度其餘四粒星既位置...
B

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-5-22 08:38 發表
尋晚試左用啦, 但係唔知有無得睇返每k既時間既呢?

每 1k 0既分段時間??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 BeeFing 哥 於 2009-5-22 09:53 發表

每 1k 0既分段時間??

係囉...你識唔識搵呀....

升級   0%

該用戶從未簽到

用google earth 可以將條路線show返出黎架
B

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-5-22 09:57 發表

係囉...你識唔識搵呀....

咁就唔識了...
B

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-5-22 09:58 發表
用google earth 可以將條路線show返出黎架

係咪電話軟件黎0架?? 比我得唔得呀??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 BeeFing 哥 於 2009-5-22 10:07 發表

google earth 你唔知係乜??

上 google d/l 啦....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-5-22 08:42 發表

TNT兄...而家多數品牌既ppc, 只要係有gps佢地都會只己開發埋星歷軟件(即係ee講既追星快手), 所以定位可以好快...

原理係佢會預先响網路度下載衛星既位置, 所以當你真正要開/用gps既時間, 佢只要搵到一 ...

billy 哥, 我尋晚港島約跑第一次用, 原來都好快定到位,

之前開車用google map時成日都要好耐先搵到星,

但原來用mapking 同 cycle computer 好快就定到位

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 BeeFing 哥 於 2009-5-22 10:07 發表

beefing 哥, google earth 唔係電話軟件嚟, 係pc 軟件, 可以睇晒成個地球!

你用gps cycle computer, 將跑完步嘅data file save as kml file,

再copy 返落部desktop, 然後double click 個kml file,

google earth 就會自動同你plot番條路線出嚟!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TNT 於 2009-5-23 21:33 發表

billy 哥, 我尋晚港島約跑第一次用, 原來都好快定到位,

之前開車用google map時成日都要好耐先搵到星,

但原來用mapking 同 cycle computer 好快就定到位

google map要用agps架喎...按道理應該比gps重快架喎....
B

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TNT 於 2009-5-23 21:48 發表

beefing 哥, google earth 唔係電話軟件嚟, 係pc 軟件, 可以睇晒成個地球!

你用gps cycle computer, 將跑完步嘅data file save as kml file,

再copy 返落部desktop, 然後double click 個kml f ...

Thank you 你呀愛華頓同誌~

升級   52.4%

開心
  • 簽到天數: 9 天

原帖由 BeeFing 哥 於 2009-5-23 23:36 發表

Thank you 你呀愛華頓同誌~

x2  

升級   2.63%

該用戶從未簽到

問下咁多位師兄,用左GPS之後,有冇其他PC軟件,好似SportTracks來做記錄?
    其實主要是問,咁多手機軟件,有冇邊款最夾好似SportTracks?