香港長跑網  - 長跑長友

樓主: brompton
打印 上一主題 下一主題

2015.03.15 西班牙 Zurich Barcelona Marathon

升級   7.9%

該用戶從未簽到

單車係西班牙,都係半個國技。有環西(班牙)單車賽,雖然無環法(國)咁出名,但都係屬於歐洲大賽。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

踩左半日單車,係Toledo古跡區的石磚斜坡,真係吳係人咁品。斜度超過10%, 企埋起身,係咁咪隻腳落個踏,先上到。

真係好training。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

今日星期一,係Toledo遊人吳多,同前兩天比,少得可憐。古跡區內的店,餐廳,無乜生意,四五點就陸續關門。境區內的民房,十室九空。

我見大部分的遊客都係歐洲團。亞洲團吳多見。兩日,祇見過兩團Korean,一團日本,一團大陸。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

Toledo為主要旅遊重點區,都落得如此冷清,陰公。吳怪得西班牙經濟咁差。睇電視,有講到西班牙不動產出現負資產的情況,亦有賣搶劫商店的新聞。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

睇黎,西班牙經濟真係好差。我book民宿有很多選擇,估計有些係負資產的住宅。因買左賣吳出,又或者供吳起,就當民宿出租,幫補一下。

有間民宿係自已住緊,租比我個兩日,就讓出間屋比我地住,自己就去別處訓

升級   7.9%

該用戶從未簽到

我黎左咁耐,歐羅還是跌過不停。我兌換時係8.7,今日己再跌到8.4。越玩越平。我年多前跑柏林馬拉松,係兌9.7。四個月前跑荷蘭,阿姆斯特丹,係9.3,今日係8.4。

歐洲經濟衰退,真係無眼睇。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

黎左十多天,不時係電視新聞,播民眾示威的新聞。相對香港的經濟情況,真係天壤之別。

西班牙想多點遊客黎,都無。香港就多到要趕客。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

係西班牙的郊區,見過一整排的爛尾樓。係收費的高速公路上,前無車,後無車。得我架車係度,孤鈴鈴咁行。

真係窮到咁?

升級   7.9%

該用戶從未簽到

吳怪得有人窮到要挖山洞住,用木板紙皮,係郊區砌屋住。公眾免費泊車的地方,有爛鬼收錢。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

Barcelona Marathon, 開放左半年報名,都吳滿。唉!一些人連食住都出現問題,邊有閒錢去報名馬拉松?

升級   7.9%

該用戶從未簽到

睇番香港,真係一個物質豐富的豐盈社會。吳黎過西班牙,都吳知係香港己經好幸福(個人感受,不喜勿插)。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

我地係西班牙小鎮,食左海鮮餐,埋單$540四個人。老板己經話我地係Big Boss。還送了一支白酒比我地飲。

係香港生活慣了,以為身邊所有野都係必言。吳黎過窮國家,吳知香港己是天堂。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

我地係小鎮食晚餐,祇見一,兩枱客。見過一家四口黎食晚餐,枱上放了兩盤炸potato chips, 一盤salad, 和一盤海鮮。我估埋單吳洗$200。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

係香港,起碼人人有工做,係西班牙,五個人就有一個人,想做都無得做。一個咁高失業率的國家,點生活?(無限感概)

升級   7.9%

該用戶從未簽到

讀萬卷書,不如走遍萬里路。吳見過,好難想像,一個發達的歐洲國家,一下子可以窮到咁。

升級   42.2%

該用戶從未簽到

Thank you for your sharing, ho ho tai! I will depart bcn soon and I'm excited.

升級   7.9%

該用戶從未簽到

今日,己到Madrid民宿,立刻飛單車去Estadio Santiago Bernabeu球場,買票睇今晚皇家馬德里 vs 沙爾克04

升級   7.9%

該用戶從未簽到

買到票喇! 如果係香港想睇皇家馬德里,我唸要訓幾晚大球場售票處,先買到。

黎到西班牙,如果吳睇皇家馬德里打波,就真係浪費左黎西班牙。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

YY師姐,你幾時到Barcelona? 我會係3/14才去鑼bib, 因我3/13由Zaragona趕去Barcelona, 到達己黃昏。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

今日到左Madrid, 即刻沿著Madrid市中心條河,跑左十幾公里。Good Feel。