香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: thomasleung
打印 上一主題 下一主題

大家有冇食supplement?

關閉 [複製鏈接]

升級   92.85%

該用戶從未簽到

升級   20%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-4-17 06:10 發表

唔係你估.  It was first mentioned to me by our dietitian at work.  Now有report為證, 都係小心好啲.  

咁可以點樣小心d.. 都係check 膽固醇? 18歲仔食下呢d glucosamine使唔使check呀

升級   41.05%

該用戶從未簽到

我看過了lvruuner兄所說的那個網站了,
我倒覺得不用太擔心。

另外,edwin2b兄,
十八歲仔,不用吃這個補充劑吧。
小心防止關節受傷就可以了。
除非你本身已有關節毛病,
那就先看醫生弄清楚再說。

我一把年紀也是最近重新跑步才吃,
要不然我也不需要吃啦。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   36.32%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-1-8 10:55 發表
另外,最近我買了兩條不同牌子的護膝帶試,手感上,BIKE 托波蘿蓋位置較硬,而LP較軟。試穿"行"一日,感覺上都是 BIKE 減痛能力較好。明天我會戴住試跑。另外NIKE都有一隻,價錢較便宜,但個型沒有托波蘿蓋位,所 ...

e~呢隻大約幾銀到呢?我初初帶NIKE個隻...佢條魔術貼整到隻腳好唔舒服...家下都冇帶TIM......
以你既意思如果2隻相比....10-15km邊隻好呢?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   74.21%

該用戶從未簽到

彈性tape

我聽過物理治療師說,除非有慣性膝蓋脫骹的問題,否則不建議長期使用護膝/護膝帶。

而我自己膝蓋骨有勞損,所以現在會用彈性tape,按照特別方法包着膝蓋。如果大家有看奧運比賽的話,可見很多運動員都會使用這些貼布。不過,使用貼布是有些技巧,大家可看看《貼走身體痠痛》一書。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chengcc209 於 2008-10-1 07:22 發表
我聽過物理治療師說,除非有慣性膝蓋脫骹的問題,否則不建議長期使用護膝/護膝帶。

而我自己膝蓋骨有勞損,所以現在會用彈性tape,按照特別方法包着膝蓋。如果大家有看奧運比賽的話,可見很多運動員都會使用 ...

ctse不是要長時間這樣貼著ma

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

每次跑步都要貼嗎?
    跑步出汗會掉下來或鬆嗎?

升級   74.21%

該用戶從未簽到

因我是傷後復操,所以練習速度和長課時都會貼。物理治療師說這些tape其實可以貼幾天,每次洗澡後用風筒吹乾便可。不過,由於這陣子天氣很熱,又潮濕,我有時未練習完膠布已鬆脫。練習後,我通常也會撕它。在效用方面,不知道是否心理作祟,貼着來跑是不覺得怎麼痛楚。最近我在沙田看到有男士踏單車時也在膝蓋貼着這些膠布。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

x 2

升級   0%

該用戶從未簽到

I am taking another brand of Glucosamine which is produced in Canada.
    I always believe that drugs or supplement produced in Canada is safer than US.

http://www.zooscape.com/cgi-bin/ ... 078/jornada34011246

升級   0%

該用戶從未簽到

In addition, ching or ctse may also consider taking another supplement, namely Celery Seed.
    It can relieve Joint Pain.

http://www.zooscape.com/cgi-bin/ ... 731/jornada34011246

升級   97.67%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-1-8 10:55 發表
    另外,最近我買了兩條不同牌子的護膝帶試,手感上,BIKE 托波蘿蓋位置較硬,而LP較軟。試穿"行"一日,感覺上都是 BIKE 減痛能力較好。明天我會戴住試跑。另外NIKE都有一隻,價錢較便宜,但個型沒有托波蘿蓋位,所 ...

我上次去始創個間專賣LP的店
    與你相中護膝帶相似
    有隻黑色~
    個SALES話係最新產品來的~
    護膝墊個位好似加厚咗~~
    唔知師兄有無見過呢??

其實護膝和護膝帶等的保護裝備
    究竟係預防受傷才用??
    還是受傷後避免傷勢加重而用呢??
    而經常帶又會否真係帶來負面影響
    值得深入探討~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0.53%

該用戶從未簽到

Glucosamine 普通診所都有, 醫生開比比老人家補補骨骼, 我舊年都係睇醫生買 (今年唔使食喇), 一樽90粒, 一日3粒, 平過連鎖店, 佢地賣牌子咋.