香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kopo1128
打印 上一主題 下一主題

Kopo1128又游又踩又跑又食又減肥

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 kopo1128 於 2009-3-17 09:29 發表

昨晚參加了鄧記的操練, 由於體能欠佳, 及習慣一個人隨自己心意跑, 初時並不適應與眾多人一起練, 不過慢慢都適應下來. 這次操練的戲肉是30/30及60/60. 我覺得這方法會對我的耐力提升會有莫大幫助. 雖然都幾 ...
    我都係因為老婆返左大陸,先可以咁自由,跟你地去屯門跑咋!

升級   0%

該用戶從未簽到

尋晚難得同北區三寶一齊交流交流~~

大家都明白要抽時間周圍操都幾困難,所有都好好珍惜機會,大家享受過程同埋練完之後有得著就已經好幸福啦~~

升級   67.95%

無聊

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-17 10:01 發表
    尋晚難得同北區三寶一齊交流交流~~

大家都明白要抽時間周圍操都幾困難,所有都好好珍惜機會,大家享受過程同埋練完之後有得著就已經好幸福啦~~
    對,唔係咁易經常可跨區練習,所以要好好珍惜,昨晚一課獲益良多,以後就算來不到,我地北區友都可以跟呢個方法練。
    Dee兄幾時過來北區玩下

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-3-17 10:58 發表
    對,唔係咁易經常可跨區練習,所以要好好珍惜,昨晚一課獲益良多,以後就算來不到,我地北區友都可以跟呢個方法練。
    Dee兄幾時過來北區玩下

一定會,因為馬王係我interval 既目標~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-3-14 23:15 發表
    中途亦發生了小插曲, 與慢子兄回程時一起走錯路, 好彩發現得早, 只是多走了約400M的落斜, 然後要上番斜, 否則唔知去左邊!!  

謝謝 kopo兄機警,
    如是得小弟一個跑必定賣了鹹鴨蛋了!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-17 12:07 發表

一定會,因為馬王係我interval 既目標~~" />" />hiuijhkj

Dee兄琴晚跑得好好,唔洗好耐應該可以追到我了

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-3-17 12:56 發表

Dee兄琴晚跑得好好,唔洗好耐應該可以追到我了" />" />

尋晚自己都覺得好左少少,我會努力~~
    唔洗好耐追到尋晚既你,但你又會快左,所以要不斷追追追~~

升級   49.45%

該用戶從未簽到

今日是出差後第一日跑步. 出差成個星期, 只有大吃大喝, 酒店沒有GYM ROOM, 附近又沒有像樣的跑步路線, 所以沒有運動, 只是在房內做做掌上壓而已. 照鏡時亦覺得成個人漲了. 在坐飛機時, 發覺右外膝在屈曲時很痛. 不過, 以為因坐長途機沒有郁動的關係, 之後行路又沒有什麼,所以沒有理會. 今朝跑步初段都沒有任何不妥, 但跑了7KM後, 發覺上次右外膝的痛楚又再出現, 原以為稍後會緩和, 但只有愈來愈痛, 最後在9KM時(約46')停止. 之後, 行了一段路後, 覺沒有痛楚, 心想再跑多一段路, 但痛楚又再次回來, 最後回家敷冰. 我希望不是大礙, 否則星期日的比賽也不能參加. 回來上網又見瘋兄說告別, 突然有一股不安的感覺湧上來. 事緣瘋兄曾經都是傷了外膝而休息一段時間, 之後便愈來愈見他. 我總希望雨過天晴. 大家努力!!!

升級   67.95%

無聊

回復 368# 的帖子

Kopo兄,保重呀,長跑長有!隱陣些,不如搵個專科check下。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-3-26 11:54 發表

今日是出差後第一日跑步. 出差成個星期, 只有大吃大喝, 酒店沒有GYM ROOM, 附近又沒有像樣的跑步路線, 所以沒有運動, 只是在房內做做掌上壓而已. 照鏡時亦覺得成個人漲了. 在坐飛機時, 發覺右外膝在屈曲時 ...

kopo兄:
    聽你咁講應該跟我之前既情況差唔多,睇睇醫生食d消炎藥,停操一排應該會好快好返,好返之後唔好一次跑咁多,幾K幾K咁慢慢加,星期日做比賽唔好搏啦,反正唔係d咩大賽,以後大把機會。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-3-26 11:54 發表

今日是出差後第一日跑步. 出差成個星期, 只有大吃大喝, 酒店沒有GYM ROOM, 附近又沒有像樣的跑步路線, 所以沒有運動, 只是在房內做做掌上壓而已. 照鏡時亦覺得成個人漲了. 在坐飛機時, 發覺右外膝在屈曲時 ...

Kopo兄唔好太急喎,傷左仲大鑊

小弟今朝一上黎睇到瘋狂兄話要離開,個心都好唔舒服,話晒都係賽道上曾經一起作戰的戰友,怎可能捨得戰友離去?

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-3-26 11:59 發表
    Kopo兄,保重呀,長跑長有!隱陣些,不如搵個專科check下。

今晚去左平日個家庭醫生度檢查. 他再次把我的腳屈來屈去, 他說韌帶沒有受傷. 不過, 可能關節有點退化, 所以長跑後會痛. 他說沒有什麼可以做, 他只叫我暫時休息一下, 並運動應適可而止及做足熱身才開始, 並開了些葡萄糖胺及止痛藥給我.

我諗我都要休息一下, 畢竟我的體重是跑步的致命傷. 我會改為踏單車及多做大腿肌肉訓練來強化關節先, 之後再睇睇情況有否好轉. 現在就算跑都是輕鬆跑而已. 好彩已參加過全馬, 就算之後真的不能跑也無憾.

當然, 情況好轉後我會繼續跑, 畢竟跑步是我心愛的運動之一, 它不但鍛鍊身體, 亦鍛鍊意志.

升級   67.95%

無聊

Kopo兄,身體緊要,希望休息過後可以再跑番,我諗住下年一齊拍住跑全馬架
    你今個星期日去唔去?建議你都係唔好出賽了,抖下先,來日方長。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-3-26 23:14 發表

今晚去左平日個家庭醫生度檢查. 他再次把我的腳屈來屈去, 他說韌帶沒有受傷. 不過, 可能關節有點退化, 所以長跑後會痛. 他說沒有什麼可以做, 他只叫我暫時休息一下, 並運動應適可而止及做足熱身才開始, 並開了些 ...

kopo兄take care呀.....我唔想又無左一個戰友...

升級   54.9%

該用戶從未簽到

Kopo兄要好好休息一下,祝早日康復!長跑長有!

升級   0%

該用戶從未簽到

kopo兄,係咪想復活節假期跑入西貢?

小弟12號有比賽,13號OK嗎?

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-3-26 23:36 發表

kopo兄take care呀.....我唔想又無左一個戰友...

我聽完醫生講都有D DOWN DOWN 地!! 不過, 又唔係真係世界末日, 最多好似大圍兄咁休養一段較長時間, 唔會真係跑唔到掛?? 你唔會無左我呢個戰友0既, 不過我可能會變左做超級慢能俠.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-3-26 23:42 發表
    kopo兄,係咪想復活節假期跑入西貢?

小弟12號有比賽,13號OK嗎?

現在要睇隻腳0既康復進度, 我就梗希望跑到啦!!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2009-3-26 23:39 發表
    Kopo兄要好好休息一下,祝早日康復!長跑長有!

多謝晒RAM兄!! 我會架LA. 其實現在行快D都痛, 所以想跑都唔得. 我會好好休息, 務求長跑長有!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-3-26 23:51 發表

現在要睇隻腳0既康復進度, 我就梗希望跑到啦!!

最緊要隻腳feel good,唔跑下次跑都得,大把機會!

13號我可以趁機休息一下