香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 124971
打印 上一主題 下一主題

足底根膜炎問題..幫幫我,唔識編排幾時冰,熱敷,拉根

升級   56.95%

該用戶從未簽到

今晚去過dr kong 扁平足跑步鞋墊$199 一對,有效嗎?
現在左腳底走路時有些不爽的感覺,慢跑還可以但一跑快一些便有些微痛感覺咦...........
希望不要足底根膜炎啊!
PS:扁平足加o型腳

升級   88.42%

開心
  • 簽到天數: 6 天

有無物理治療師介紹?
    我跑完全馬後開始痛,到現在還未好番。。
    上星期係Dr Kong度做左鞋氈

升級   97.33%

該用戶從未簽到

有呀,今年朋友介紹睇過一個運動創傷的物理治療e生。在旺角雅蘭中心樓上的,有興趣可以pm我,我send他的資料給你。
    希望ching早日康復

升級   56.95%

該用戶從未簽到

原帖由 850t 於 2009-10-29 14:05 發表
    有無物理治療師介紹?
    我跑完全馬後開始痛,到現在還未好番。。
    上星期係Dr Kong度做左鞋氈

有效嗎?請問幾錢呀

升級   0%

該用戶從未簽到

我排期12月頭去瑪麗作鞋氈

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-10-29 23:36 發表

Terry兄記住帶埋對跑鞋連鞋墊給他度住黎造,最好預先買定大半號至一號的跑鞋比佢度,佢d墊幾厚架,小弟試過加左之後對鞋好迫,搞到腳趾甲黑左(瘀),之後才買過對大d既鞋,但係個鞋墊變左唔夠大,有虛位移來移去。最後要打電話約過快期再造一對,之後才舒服晒。
    用左果d鞋墊,真係好快舒緩,加埋冰敷,好快無痛架啦。(如果真係足底筋膜炎)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-10-30 10:55 發表

Terry兄記住帶埋對跑鞋連鞋墊給他度住黎造,最好預先買定大半號至一號的跑鞋比佢度,佢d墊幾厚架,小弟試過加左之後對鞋好迫,搞到腳趾甲黑左(瘀),之後才買過對大d既鞋,但係個鞋墊變左唔夠大,有虛位移來移去。最 ...

多謝亮哥提點 !

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-10-30 11:02 發表

多謝亮哥提點 !!

唔洗客氣,祝你早日康復! 長跑長有!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-10-30 11:05 發表

唔洗客氣,祝你早日康復! 長跑長有!

其實跑鞋本身有鞋墊....可唔可以拿走本身鞋墊換新的鞋墊 ? 因此我本身有4對跑鞋...

升級   0%

該用戶從未簽到

我個偶係隊長Running_sue造左鞋墊之後都好左好多,不過可能要造幾對之後才有一對最舒服的,最近義肢及矯型造左一對特厚鞋墊給我毅行跑山之用,勁舒服!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-10-30 11:06 發表

其實跑鞋本身有鞋墊....可唔可以拿走本身鞋墊換新的鞋墊 ? 因此我本身有4對跑鞋...

係呀,會拿走本身鞋墊換新的鞋墊,但係帶埋鞋本身既鞋墊去比佢度住size黎造會快d同易d,唔洗佢改黎改去,換句話講,帶舊鞋墊只係度size,以後唔用舊鞋墊,淨係用佢造既鞋墊。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-10-29 23:36 發表

我八月頭睇醫生,即刻去照x-ray,九月中至出report 話骨無事,排左專科,要到12月17...呢幾個月不斷冰火敷,最痛既時期已經過去,而家已經好得7-8成,搞到黎可能十二月都唔痛啦,但個人就痛苦左5-6個月,無錢睇醫生真係慘...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-10-30 11:14 發表

係呀,會拿走本身鞋墊換新的鞋墊,但係帶埋鞋本身既鞋墊去比佢度住size黎造會快d同易d,唔洗佢改黎改去,換句話講,帶舊鞋墊只係度size,以後唔用舊鞋墊,淨係用佢造既鞋墊。

亮哥,咁需唔需要掹走跑鞋本身果塊鞋墊呢??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-10-30 11:40 發表

亮哥,咁需唔需要掹走跑鞋本身果塊鞋墊呢??hgjD088" />" />hj

佢話要拎去本身果塊鞋墊,淨係用佢果塊就得,如果唔係會迫得滯架。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-10-30 11:38 發表

我八月頭睇醫生,即刻去照x-ray,九月中至出report 話骨無事,排左專科,要到12月17...呢幾個月不斷冰火敷,最痛既時期已經過去,而家已經好得7-8成,搞到黎可能十二月都唔痛啦,但個人就痛苦左5-6個月,無錢睇醫生真係慘...

冰火係有用架,造鞋墊會防止番發,始終都係造鞋墊好!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-10-30 11:10 發表
    我個偶係隊長Running_sue造左鞋墊之後都好左好多,不過可能要造幾對之後才有一對最舒服的,最近義肢及矯型造左一對特厚鞋墊給我毅行跑山之用,勁舒服!

又開多條財路

原帖由 allanccl 於 2009-10-30 11:14 發表

明白..明白..

升級   80.67%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-10-30 11:10 發表

亮 CHING, 您講嘅義肢及矯型係咩機構? 貴唔貴同排期耐唔耐, 2個禮拜前跑完一次長課後腳底唔係好舒服但未至於痛, 有啲"寃"
    同埋扯住, 發力後蹬有啲勉強,    後來去運 X 國買咗對 SUPER FXXT 鞋墊就好啲但問題始終存在.   所以想問問去邊度做鞋墊好又
    唔洗咁貴?  比啲意見.  感激感激.

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟係去東區醫院的義肢及矯型科造鞋墊,公務員免費,市民第一次HK$100,第二次打後HK$60,要經政府醫生轉介信,所以要睇政府門診或公務員診所(for公務員only),經醫生確診係足底筋膜炎才會寫轉介信去排期的。義肢及矯型科內我見大部份都係普通市民(見他們比錢),並非公務員專享的福利。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-10-30 11:44 發表

佢話要拎去本身果塊鞋墊,淨係用佢果塊就得,如果唔係會迫得滯架。

THX 亮哥~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-10-30 11:46 發表

冰火係有用架,造鞋墊會防止番發,始終都係造鞋墊好!

我都明白,亮哥好多個月前都同我講過,但係出面專業既要千幾蚊一對,咁多對鞋真係負擔唔起,其實我而家都有用爽健果D 平鞋墊,前進師兄都係用呢隻,都有好轉,至於專科做鞋墊,我初時睇完私家轉介又話要收貴D,再去街症又要我照左X-RAY 先,等完報告再要我排三個月,前後真係搞我4-5個月,真係好灰,所以我出到黎都無咩點提...