香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

香港外展訓練學校報到區

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟第一次上course是98年5天/7天 (唔係太記得)的 Explorer course (大網仔), 自此愛上了戶外活動.  第二次是2000年是10天在往灣洲上的. 第三次是02年去絲路羅布泊的expedition.  第二, 三次都唔駛錢的

+1 0
上一篇︰問…環保大道 跑步路線下一篇︰上水馬王 CHING 生日快樂!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-3-12 09:40 發表
小弟第一次上course是98年5天/7天 (唔係太記得)的 Explorer course, 自此愛上了戶外活動.  第二次是2000年是10天在往灣洲上的. 第三次是02年去絲路羅布泊的expedition.  第二, 三次都唔駛錢的

nc 兄,小弟是你師兄了!

小弟在 93年在往灣洲玩了10 day(唔駛錢)
十分辛苦及難忘!

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 2# 的帖子

大師兄, 在第一張相找了很久才找了你出來呀   唔駛錢 - 被迫上堂了 好丫, 當返工, 不過辛苦過返工e個就一定了. ching, 仲記唔記得邊個係你個組教練??

往灣洲真係人間仙境, 最喜歡solo, 因為可以訓覺, 休息

升級   80.53%

該用戶從未簽到

我都是在往灣洲玩了7日,但唔記得是92定93年,我果組個教練是NEW ZEALAND藉的MISS.佢教完我地無幾奈便返回NEW ZEALAND了..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 meimei 於 2009-3-12 13:23 發表
我都是在往灣洲玩了7日,但唔記得是92定93年,我果組個教練是NEW ZEALAND藉的MISS.佢教完我地無幾奈便返回NEW ZEALAND了..

meimei ctse, 妳好呀 . 在往灣洲附近 - 印洲塘canoe trip真係很開心, 風景美麗到暈.  記得那次還不足10度, 凍到

升級   56.2%

該用戶從未簽到

我都係93年去過喎,7日旅程,印象深刻...  個隻狗應該叫bobby...我地個教練叫Paul...
我地最後做左本紀念冊....非常有紀念價值...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 batigoal 於 2009-3-12 15:05 發表
我都係93年去過喎,7日旅程,印象深刻...  個隻狗應該叫bobby...我地個教練叫Paul...
我地最後做左本紀念冊....非常有紀念價值..." />" />

bat bat兄,你噤好記性!!連隻狗個名都記得!佩服!

我只是記得個教練是鬼佬!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 batigoal 於 2009-3-12 15:05 發表
我地最後做左本紀念冊....非常有紀念價值...

我地都有呀, 真係很有紀念價值.  我個時 (00年)有隻貓叫daisy的, 狗就無咩印象了.

升級   56.2%

該用戶從未簽到

原帖由 慢子 Wilson 於 2009-3-12 15:22 發表

bat bat兄,你噤好記性!!連隻狗個名都記得!佩服!

我只是記得個教練是鬼佬!

我係睇番我本紀念冊先知咋!哈~~

升級   92.05%

開心
  • 簽到天數: 12 天

小弟92年參加了為期18日的Land Diploma課程(當時是以全日制學生身份參加, 有政府資助 ), 還記得其中一項訓練是要跑10公里, 這算是我人生第一次接觸長跑.  在剛過去的渣打馬拉松竟然遇見了當時的教練! 人生何處不相逢!
    接着93年到肯亞參加了一項由香港與肯亞外展訓練學校合辦的expedition (自費的 ), 這次經驗也很難忘.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Harvey 於 2009-3-12 22:59 發表
    小弟92年參加了為期18日的Land Diploma課程(當時是以全日制學生身份參加, 有政府資助 ), 還記得其中一項訓練是要跑10公里, 這算是我人生第一次接觸長跑.  在剛過去的渣打馬拉松竟然遇見了當時的教練! 人生何 ...

Diploma course 一定印象深刻了, 18天一起分享開心, 一同渡患難... 10k應該是最後一天的餘興節目了
    ching當年教練是否姓何或曾 , 我都係斷估

升級   92.05%

開心
  • 簽到天數: 12 天

原帖由 nc 於 2009-3-12 23:15 發表

Diploma course 一定印象深刻了, 18天一起分享開心, 一同渡患難... 10k應該是最後一天的餘興節目了 hgjD115" />" />hj
    ching當年教練是否姓何或曾 , 我都係斷估

對呀, 真是很難忘的經驗. 如果沒有記錯, 當年的教練應該是姓何, 英文名好像是Ben.

升級   8%

該用戶從未簽到

I attended a 10 days course in 1990. My instructor was Donard Tan from Singapore. After the course, I joined OBAA for a few years,  still remember the OBAA night orientation but it was discointinued for a long while.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chinkw 於 2009-3-17 08:13 發表
    I attended a 10 days course in 1990. My instructor was Donard Tan from Singapore. After the course, I joined OBAA for a few years,  still remember the OBAA night orientation but it was discointinued f ...

ching你好呀 小妹曾在OB工作了4年, 上兩個星期在一個聚會上見過Donald 他很好呢, 仍然是咁風趣休默.

Night Or...是聽OBAA member提及過, 已沒有了很久...

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 37 天

Ching, 我在92年3月參加了10天的Leadership course在西頁大網仔。17年前的回憶和感受仍然存在,受用一生!

升級   8%

該用戶從未簽到

NC,

Is Donald working/living in HK? I heared that he returned to Singapore few years ago.

This seems that there is no more night orintentation in HK. It's lot of fun to run all night. However, organisers may not want to take up risks anymore.  

Anyway, thanks for the information. If you see Donal again, please help to say a hello to him on my behaviour, it is Chin, the scuba diving instructor if he still remember.

升級   0%

該用戶從未簽到

2004年6月去過,7日旅程OB大網仔, 我既INSTRUCTOR 叫ICARUS
    真係好難忘, 畢生受用 !!

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

嘩 ! 哩度真係有個 OB (外展) 區 !

我 '幾廿歲' 人, 下個月會去 OB 8-day course !   

有少少心大心細, 但係就覺得興奮.
    唔知到時會點......   

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 得得地 於 2010-3-21 16:21 發表
    唔知到時會點......   

復活節假, 去咗個八日課程.
    主要係玩帆船, 我哋 [玩] 到隻帆船反艇 !!!
    結果就改返做露營.   

最辛苦係大小便瞓覺哩啲生理需要,
    體能耐力尚算可以.   

當中有好多分享反思, 繼續值得再去研究.     

升級   65.55%

該用戶從未簽到

04年大網仔玩過3日2夜, 一去到就換衫跳碼頭(我唔識游水), 第二朝一早起身跑步+跳碼頭
    不過真係好好玩, 學到ge野終身受用
    有機會想再玩多次長些ge course