香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 兆聰
打印 上一主題 下一主題

兆聰賽後檢討紀錄~

升級   3%

該用戶從未簽到

咁你可能有見過我啦,我著白色nike背心,
當日跟跑員ching著咩衫,睇下我有冇印象.

同埋ching你全馬準備成點?

升級   3%

該用戶從未簽到

尋日跑得唔好本來今日都唔想跑,
但返到屋企又唔死心,決定換衫去運動場跑.

今日主要目的係搵個好pacing去完成尋日5k x3既菜單,
平時會熱身5k先跑,不過見跑得幾順,
熱身都唔限自己走幾多.

1'50 1'46 1'42 1'39 1'38
1'39 1'42 1'42 1'43 1'45
1'44 1'40 44  (22'58)

休息10min後跑第2set
1'36 1'46 1'46 1'45 1'46
1'44 1'44 1'45 1'44 1'44
1'39 1'37 43 (23'19)

休10min因為運動場就關,所以跑多1k
1'22 1'29 34  (3'35)

跑完原本都幾滿意,覺得開1'45好舒服,
但諗諗下2個5k加埋已經過46分啦,仲慢過自己10k= =,
下次試下用1'40跑吧.

不過今日一個人跑2個5k,令我覺得自己由以前既400m跑手進化為中距離跑手了,
起碼以前聽到超過600m既菜單我已經唔想食,
依家反而主動跑5k~明顯地我既耐力係有增強左,
可惜,依然完全沒信心全馬可以跑得好,
沒時間啦,有d後悔咁遲先準備
或者今年都係放鬆d,唔好迫自己定目標

升級   3%

該用戶從未簽到

今日起身覺得尋晚時間好似有問題,
第2set時間正常沒理由慢過第一set嫁...
再計下連第一set都好似有問題,
最衰自己隻錶沒lap圈,每次都係用個腦去記,
如果總時間沒錯,最大可能係跑多左個圈??
有機會再拍住人跑下先

2月已跑46.6k

升級   0%

該用戶從未簽到

聰聰兄,而家先睇到你個頭像入面小弟都被攝入鏡,真係開心~~
我睇你都幾fit 呀,FM target 幾多??

升級   15.67%

該用戶從未簽到

原帖由 亞聰 於 2010-2-5 13:45 發表

咁你可能有見過我啦,我著白色nike背心,
當日跟跑員ching著咩衫,睇下我有冇印象.

同埋ching你全馬準備成點?
亞聰兄 我當天是著黑衫黑衭 我全馬準備ok la
應該可以完成我的目標 3:59:59內 亞聰兄你準備如何呢 你的目標是什麼時間
大家加油

升級   3%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-2-6 09:52 發表
聰聰兄,而家先睇到你個頭像入面小弟都被攝入鏡,真係開心~~
我睇你都幾fit 呀,FM target 幾多??

花子兄~呢張相影得好靚,
希望你唔會介紹我用來做頭像
而我本身開始長跑唔係好耐,
加上上年全馬失敗既經驗,所以都唔會太進取,
我應該會跟sub4大軍跑30k,之後有力就去,
沒力就死跟,希望在sub4前完成

升級   3%

該用戶從未簽到

原帖由 跟跑員yat 於 2010-2-6 20:11 發表
亞聰兄 我當天是著黑衫黑衭 我全馬準備ok la
應該可以完成我的目標 3:59:59內 亞聰兄你準備如何呢 你的目標是什麼時間
大家加油

黑衫黑衫真係印象不大,
不過唔緊要,認真打次招呼後就會記得ching你,
我全馬目標時間應該同你差唔多,
或者到時一齊跑^^
(一路跑一路傾計就未必得啦,
我怕頂唔順 )

升級   15.67%

該用戶從未簽到

原帖由 亞聰 於 2010-2-5 23:32 發表
尋日跑得唔好本來今日都唔想跑,
但返到屋企又唔死心,決定換衫去運動場跑.

今日主要目的係搵個好pacing去完成尋日5k x3既菜單,
平時會熱身5k先跑,不過見跑得幾順,
熱身都唔限自己走幾多.

1'50 1'46 1'42 1'3 ...
亞聰兄你好像計算時間有問題  400m=1:48   1k是 4:30 10k=45分 你的時間應該底過 45分

升級   3%

該用戶從未簽到

原帖由 跟跑員yat 於 2010-2-6 20:37 發表
亞聰兄你好像計算時間有問題  400m=1:48   1k是 4:30 10k=45分 你的時間應該底過 45分

跟跑員兄~我估計我2次都係跑左5.4k,
因為每次跑圈時間唔會差太多,
而總時間更加唔會錯,
所以最大可能都係跑多左

始終一個人跑得悶,有幾圈我係完全沒諗野,
零思考地去跑,可能係咁出錯

升級   15.67%

該用戶從未簽到

原帖由 亞聰 於 2010-2-6 20:32 發表

黑衫黑衫真係印象不大,
不過唔緊要,認真打次招呼後就會記得ching你,
我全馬目標時間應該同你差唔多,
或者到時一齊跑^^
(一路跑一路傾計就未必得啦,
我怕頂唔順" />" /> )
我應該跟你唔到 你咁快盡量跟啦

升級   3%

該用戶從未簽到

原帖由 跟跑員yat 於 2010-2-6 20:44 發表
我應該跟你唔到 你咁快盡量跟啦

我以前主項係400m,
玩左咁多年可能速度上有d優勢,
但要記住一定唔長久 ,
所以全馬距離我會跟在各位ching身後,
否則我又會好快快速跑死自己

升級   15.67%

該用戶從未簽到

原帖由 亞聰 於 2010-2-6 20:43 發表

跟跑員兄~我估計我2次都係跑左5.4k,
因為每次跑圈時間唔會差太多,
而總時間更加唔會錯,
所以最大可能都係跑多左" />" />

始終一個人跑得悶,有幾圈我係完全沒諗野,
零思考地去跑,可能係咁出錯
一個人跑係好悶 其實當晚是見有個師兄訓練個師姐
練習400 快 1'45 200慢 所以跟她跑

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞聰 於 2010-2-6 20:30 發表

花子兄~呢張相影得好靚,
希望你唔會介紹我用來做頭像" />" />
而我本身開始長跑唔係好耐,
加上上年全馬失敗既經驗,所以都唔會太進取,
我應該會跟sub4大軍跑30k,之後有力就去,
沒力就死跟,希望在sub4前完 ...

原來聰兄唔係跑左好耐咋...都好快喎...
比賽經驗不足既通病都係前段快左囉,我雖然叫做玩過幾年,但上年先至認真D 去練,前半OK順,半程跑到1:43,23K開始腳脛位痛,加上last 無力,後半跑左2:08...好在target 只係4hr,都算達標~~
我上年重傷,上年十月先可以練得番,一月先正式開始準備,今年做唔到時間啦,希望好過上年啦,一分鐘都好,我睇你既能力sub-4一定無問題,之前配好速自己嚴格去遵守,可能有意外驚喜~~
加油!!

升級   3%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-2-9 16:14 發表

原來聰兄唔係跑左好耐咋...都好快喎...
比賽經驗不足既通病都係前段快左囉,我雖然叫做玩過幾年,但上年先至認真D 去練,前半OK順,半程跑到1:43,23K開始腳脛位痛,加上last 無力,後半跑左2:08...好在t ...

多謝花子兄支持~如果我可以sub4就當然好啦,
今年沒咩意外自己全馬都一定pb(之前4'59'38),
所以放鬆心情去跑...

好似之前幾日落雨,我都趁機休息下,
反正時間唔多,要準備既都準備左,
唯有希望唔好出咩意外啦.

升級   3%

該用戶從未簽到

11-2-2010

下雨天休息左幾日,不過呢幾日對腳既小腿位置不時抽筋,
間接令我多左藉口休息,如果唔係逢星期四返葵芳跑,
我估自己依然會偷懶= =

熱身5k後就問今日菜單.因為今日阿sir沒黎就大家傾下跑咩
1k x 8 (7分連休),本來都沒咩問題,
但聽到要跑3'15時我已經投降.
之後打個8折跑800m又被要求跑2'36.
我覺得都係快同埋跟唔到...不過算啦,跑左先算.

1'14 2'32
1'15 2'40
1'22 2'49

跑左3set後連帶頭既都慢左,眼見時間咁差都係跑過第2樣.
預算跑3k時間13'30,希望可以keep住1'48一圈,
用黎訓練大家keep pacing既感覺
可惜大家掛住傾計,每圈秒數相差極大(1'40-1'54)
最後係可以13'29跑完,但自己都唔多滿意
(叫左大家唔好吹水專心d跑啦,不過最後自己吹到唔想停~.~)

不過跑完之後對腳好似沒晒究,
估計係之前休息沒做好coo中own,
令乳酸積聚而引起抽筋

cool down 2k收工

2月已跑 59k

升級   3%

該用戶從未簽到

12-2-2010

本來為左聽日長跑而想休息,
不過又心思思想跑,
結果就同自己講出去jog下.

開始時都保持到7/k,
但跑下跑下3k後應該走緊5/k ,
雖然平時熱身都係走5/k,
但最大問題係成日都唔依program跑,
太沒系統同唔自律了

約7k  (41')

2月已跑66k

711MF 該用戶已被刪除

升級   3%

該用戶從未簽到

13-2-2010
今日跟狗兄既約跑進行第一次亦是唯一一次長課,
呢幾年除左上年渣打全馬之外,我都未試過跑2小時以上既課,
所以開跑時都有d擔心,但擔心都係多餘,
因為一落場跑我就咩都唔理.
繼續我跟車既習慣,全程都在天鬼兄後面跑,
天鬼兄pacing真係保持得好好,
32k跑左2’53’04,時間都唔重要,
難得既係我仲有餘力,等我開始有d信心完成全馬.

跑完後即趕返去打波,平時又唔見隊友咁醒,
到我想偷懶時就同我連勝4,
足足要我打左成個半鐘先肯輸= =,
都好~當係特訓囉
反正之後預左休息一星期

2月已跑 98k

21-2-2010
馬鞍山8k
(36’43)

今日感想真係可以打篇文出黎.
組織下再post

2月已跑106k

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞聰 於 2010-2-22 23:33 發表
13-2-2010
今日跟狗兄既約跑進行第一次亦是唯一一次長課,
呢幾年除左上年渣打全馬之外,我都未試過跑2小時以上既課,
所以開跑時都有d擔心,但擔心都係多餘,
因為一落場跑我就咩都唔理.
繼續我跟車既習慣,全程都在 ...

聰聰, 馬鞍山8K個賽後報告唔好組織咁耐啦~
星期日跑完渣馬你又要再寫多個report...哈哈~

升級   3%

該用戶從未簽到

21-2-2010

過了七天沒有跑步,日夜顛倒,每天只睡3-4小時的生活,
彷彿已忘記了跑步或是比賽的存在了.
在今日比賽前個半小時依然打緊機唔願訓,
如果唔係為自己找借口要俾表大圍兄,
我今日應該唔會出現.

最後總算訓左一小時就起身,
去到馬鞍山連早餐都未食就要做熱身,
在熱身期間發現對腳踝好緊,
呢個情況近期出現左2次,而且都係長課之後,
或者係我每次跑左好既長課後俾自己休息得太耐,
再比賽時就要時間操返起掛??
為免腳傷惡化,所以特登唔帶錶同遲起步,
等人群散去先開始.

或者留在較後位置的都係速度沒咁快既選手,
所以我可以輕易地過到人,過下過下又忘了自己身體係不在狀態.
不停咁同自己講要均速,但時快時慢反而令我更早爆左,
估計未到2K時我已經想收工,橫隔膜痛到不能呼吸,
腳亦都越來越痛…..對於意志薄弱既我黎講,
身體比意志更早宣報投降係一件好罕見既事,
可想而知我過了一個精采的假期後對我的身體有多大的影響.
我知道自己唔係著住網衫的話,一早已經行緊返去.
加上如果呢一刻放棄的話,我根本就未有能力去完成全馬,
所以我立即估計自己仲有幾多體力,並定下均速完成賽事,
當屈老大同其他CHING過我既時間,換了是平時我就算追唔到,
起碼都會發力跟上去,但今日我只顧跑好自己,

跑下跑下總算捱到返去運動場既路上,
奇怪既係呢個時候身體先開始上力,
加上COOKIE CTSE一句加油後突然想追返上去,
眼見屈老大在我身前100M,當然就想試下追上去,
可惜當時屈老大只餘下200M就過終點,而且屈老大臨尾仲發力= =,
所以只係追到距離50M….目送屈老大過終點.
而我既時間係36’43

跑完後見到平時在葵芳一齊跑時女同學,結果佢地3個都跑35MIN,
比佢地問左句,點解你會係後面既,你無理由仲慢過我地 ,
哈哈~我都唔知點答好,唯有講係留力準備渣打囉.

不過今日比賽最大得著係令我明白平時訓練幾都好,
如果沒好既生活習慣,對跑步都會有好大影響.
另一點就係我可以根據自己體力去定一個好既Pacing,
我唔知當日再跑快D會唔會爆啦,起碼之後我都跑得好舒服,
時間反而係其次,希望渣打當日我都可以好似今日咁做到定Pacing