香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: 上水馬王
打印 上一主題 下一主題

得閒鍾意煮兩味既朋友入黎揮揮手~

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

我都係得二味:

滑蛋粟米肉粒飯
咖喱牛腩

升級   6.6%

該用戶從未簽到

我好鐘意煮野食,咩都煮
男仔識煮小小同肯煮,已經好好喇!

升級   0%

該用戶從未簽到

馬王 c hing

不敢"傳授"

遲D 試試post出來!!!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

我得閒最鍾意就係煮野食. 中菜,西菜都煮. 拿手的有意大利飯, 焗闊條麵, 咖哩牛腩.......... 多種APPETIZERS. 中菜有太多, 不能儘錄. 所以攪到我咁肥........

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-7-5 17:10 發表
我得閒最鍾意就係煮野食. 中菜,西菜都煮. 拿手的有意大利飯, 焗闊條麵, 咖哩牛腩.......... 多種APPETIZERS. 中菜有太多, 不能儘錄. 所以攪到我咁肥........

得閒要多d同你交流一下

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-7-5 17:10 發表

kopo ching, 得閒 post 出黎教我點整, 好鐘意食意大利飯

煮比自己食好求其o乍

煮比人食會開心d

o吾知係o米拿手, 不過煮親評價都幾好
有炒飯
最多人話好味係 薑汁撞奶 & 心太軟湯丸
真係好鐘意食薑汁撞奶
可惜係香港未食到覺得掂ge

升級   49.45%

該用戶從未簽到

我鍾意煮意大利飯(RISOTTO)是貪佢易煮又唔洗咁多野, 一鍋過, 攪掂晒!!配料隨意, 不過我鍾意雜菌乾+雜菌. 除此之外, 你可以加雞肉或海鮮都得. 如果加海鮮的話, 加埋SAFFRON(蕃紅粉)同改用西班牙米, 可以做西班牙大獲飯(PAELLA)添!!!

材料:
意大利米(如果無, 可用日本米代替)------1碗
洋蔥-------------------------------------- 1個
蒜頭---------------------------------------幾瓣
煙肉---------------------------------------3-4片
白酒---------------------------------------半枝
雞湯----------------------------------------500ML
雜菌乾(CITYSUPER有售)-----------------1包
鮮雜菌--------------------------------------隨意
PERMASAN芝士-------------------------隨意

做法:
1. 先把雜菌乾加入雞湯內煮滾20-30MIN, 熄火. 然後倒一半出來備用, 剩下的以攪拌機打碎備用.
2. 平底獲加入適量OLIVE OIL燒熱, 加煙肉, 洋蔥, 後蒜蓉, 炒香, 再加小量OLIVE OIL, 加意大利米, 炒香.加鮮雜菌.
3. 見意大利米吸滿油後及見小許金黃, 加入適量白酒, 再炒, 後加小量處理過的雞湯, 待乾身後, 又再加白酒雞湯煮炒, 之後, 加有雜菌碎的雞湯, 以中火炆煮, 期間, 間中炒拌它, 避免"痴"底. 約15分鐘後, 可以開始拿小量出來試軟硬度是否適中. (注意:意大利米不能太軟, 否則會太爛).
4. 當意大利米AL DENTE時, 可熄火加入大量PERMASAN芝士, 拌勻. 即可. 注意, 意大利飯需有較多水份, 所以不要炒至太乾身.

祝好運!!!!!!!! 試多幾次便可煮出你喜愛的RISOTTO!!!!

升級   100%

該用戶從未簽到

多謝 kopo ching分享
1碗係o米一飯碗分量

等我得閒買齊材料試下先
" />" />

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 山海赤子 於 2009-7-6 00:39 發表
多謝 kopo ching分享
1碗係o米一飯碗分量

等我得閒買齊材料試下先
" />" />" />" />

YES!! 不過其實飯多少可隨心意的. 另外, 如果唔鍾意雜菌, 可改為菠菜, 一樣好食. 祝好運!!!!