香港長跑網  - 長跑長友

樓主: JC
打印 上一主題 下一主題

將軍澳逍遙跑 (多謝大家一直支持, 繼續長跑長友)

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

該用戶從未簽到

因下周要遠行, 近排好忙, 所以無打算逍遙...
但難得今早一號風球高懸, 清風送爽... 既然幾日無跑,
所以一早去跑咗10K, 覺得仲有點力, 時間8點到,
諗起仲可以join 到逍遙跑, 即管試下去運動場望下...

真係見到大家正在熱身、拉筋... 好似仲等緊人,
所以都跟 finewong ching 走番熱身圈, 居然見到 jc 仔仔响度跑緊,
我地兩個嗱嗱聲追上去, 佢見我地兩走唔快, 又跟住我地跑,
重話跑得快過我地... 跟住就加速啦! 我地又話要追, 其實無快度...
佢都好醒目, 不時回頭望住我地, 睇下係咪快過佢,
當我地追貼佢, 佢又會加快小小, 同我地保持小小距離,
就係咁, 好快佢就跑完一個圈喇! 睇佢意猶未盡, 仲想跑多一圈,
睇佢年紀小小, 好有毅力, 同jc 一樣, 真係虎父無犬子!

正如 Terence 所講, 今日跑得相當舒服, 只係回程時,
由於finewong 啱啱好番, 好想跑多啲, 所以咪同佢跑多兩轉運動場,
但中途王ching 迎面而來, 心諗佢又會跑十幾個圈,
咪同 finewong 講, 不如跟佢跑, 跑得幾多得幾多...
所以番轉頭同王ching一齊跑, 初初佢話天氣熱, 啱啱操番, 唔會跑好快喎!
其實已經係 4:30 1K, 高手ge 唔快 pacing 係4:30!!! 死未,
本來都跟到ge, 但佢一見finewong ge 身型同跑姿, 就知道係非一般跑手,
跟住就越跑越快... 第一個圈, 唔駛 8:2x, 睇住佢地兩個跑到談笑風生,
但我就跑到上氣唔接下氣, 知道咁樣跑落下實爆, 所以跑多半個圈就放棄喇...
再睇番時間, 只係 4:0x !!!, 後尾聽 finewong 講,
跟住個兩個圈係用緊4分鐘pacing跑 !!! 王ching 仲係就住嚟跑,
高手即係高手, 我諗下次有機會叫 807同 256 試下跟跑,
睇下可以跟到幾多個圈 !

番到運動場, 大家都响度拉筋, 我只係邪神個6式同一啲拉筋動作重複啫!
唔係分析!! 再強調一下啲要點...

唔講唔知, 原來 paulsiu關節好鬆, 雖然身型龐大,
但神腿6式及高難度拉筋動作難唔到佢, 真係人不可以貌相!!

咁啱有ctse 提到膝頭哥痛, 呢樣嘢係所有跑手ge 惡夢,
好多跑手因為咁而放棄跑步, 其實响好多論壇都已經討論過點避免...
主要都係跑姿、跑鞋、場地與及大腿力量不足, 又或者哩數太長、
操練強度太大, 都容易造成膝蓋勞損, 若軟骨磨損, 就不能修補,
到時不但不能跑步, 連上落樓梯都有問題, 所以不少上年紀人士都要食藥止痛...
我們的箴言就是要長跑長有, 若有任何唔妥, 就要停止練習, 休息/睇醫生直至康復為止!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 finewong 於 2009-7-11 23:30 發表
原本第一圈都仲可以吹住跑
去到第二圈大家都加快少少,
第三圈散左 勉強捱返黎
都算有意外收獲, 知道左自己既不足

高手ching話呢個係全馬2:5x pacing,
6k都keep唔到, 唔好講話42k, 一千蚊真係唔易攞 ...

嘩.... 你跟到兩圈呀 ~ 我試過200m都跟唔到呀  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wongc 於 2009-7-11 23:55 發表
............特訓亦名不虛傳, 好耐無見過咁多點心.  不過唔想跑6K吃返10K, 所以就住就住咁食(活活ctse, 都係個句 - 不進則退嘛.....).  

最值得一提係"腳痕仔", 簡直係神童, 未見過咁細個小朋友跑到咁遠.  我返到屋企即刻話比我兩個債主知, 嚇到佢地屎屎下.  我叫大債主下次跟埋我嚟跑, 佢居然無say no........可能佢個心諗.....我無理由唔夠個阿B跑吓嘛........

wongc ctse 好開心今日認識你, 雖然全程我都大墮後, 冇得邊跑邊吹水, 但係特訓時段總算可以傾番兩句
活活講得啱架, 不進則退, 所以今次跑6K吃10K, 下次就要跑10K吃15K, 如此類推........ 想唔進步都難
至於呀"腳痕仔", 返到屋企即刻冇晒電啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-7-12 00:12 發表
因下周要遠行, 近排好忙, 所以無打算逍遙...
但難得今早一號風球高懸, 清風送爽... 既然幾日無跑,
所以一早去跑咗10K, 覺得仲有點力, 時間8點到,
諗起仲可以join 到逍遙跑, 即管試下去運動場望下...

真 ...

rockiec ching....... 唔該晒你咁詳盡既報告
咁大版字, 俾我可能要打成粒鐘

升級   0%

該用戶從未簽到

咁我都要做番少少野先, 出番個人名表啦

今日出席既ching/ctse有(跟報名次序再後加):
JC
駿駿駿
活活
Terence
paulsiu
Jonathanmok
wongc
finewong
駛乜理
迪迪仔
勁量
wty16
Harry
rockiec
共14人

特訓團
JC
駿駿駿
活活
Terence
paulsiu
wongc
finewong
迪迪仔
勁量
Harry
共9人

升級   43%

開心
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 wongc 於 2009-7-11 23:55 發表
    今日第一次跟TKO逍遙團, 好在有街坊finewong帶路, 如果唔係, 搵到運動場都未必搵到個office借locker鎖匙.  大草原果然風景美麗, 仲望到我屋企.  特訓亦名不虛傳, 好耐無見過咁多點心.  不過唔想跑6K吃返10K, 所以就住 ...

其實將軍澳係一個好好跑步地方, 場地有多, 跑得有舒服, 難得在市區中很難找到像大草原風景咁靚地方, 試問点會唔入嚟跑吖!

Ctse 下一次帶妳嘅債主嚟跑吖.....我個債主問個就無興趣啦. 小朋友每個性格都唔個....

JC 你個債主真係勁, 小小年纪巳經係一個出色跑手, 第時可能你唔夠佢跑吖....HaHaHaHa...

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 546# 的帖子

相信JC非常期待,見到腳痕仔超越自己既一天~
    亦都係好多父親所期待的一天~

升級   22.45%

該用戶從未簽到

今朝補翻條數,
    籃田-秀茂坪-新清水灣道-西貢鄧記....16k
    食完早餐去碼頭吹吹風後撤退
    太陽好靚又有風如果係下晝會啤一啤佢

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

原帖由 boloup 於 2009-7-12 12:23 發表
    今朝補翻條數,

boloup咁識嘆~
    今朝跑應該幾舒服喎!

升級   78.4%

該用戶從未簽到

原帖由 火仔11 於 2009-7-12 08:11 發表

火將軍好似有啲心事咁樣喎!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 火仔11 於 2009-7-12 08:11 發表

係呀....... 個個父母親都希望見到自己既仔女有進步既一日, 尤其是見個佢地比自己有更好既成績

火兄, 快D同你大大努力"造人"喇

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 boloup 於 2009-7-12 12:23 發表
    今朝補翻條數,

咁寫意, 真吸引

升級   0%

該用戶從未簽到

報吓今日黃昏10k既成績先

今日真係幾熱, 目標係50min內完成, 過終點自己錶係49:03, 但完來按錯lap掣(即係其實隻錶重未stop),
    唯有返到屋企upload隻錶既時間係電腦睇番, 完成時間係48:47, pb左 (快過今年吐露港1:16), 辛苦得黎都好開心

跑完之後再跑左3.5K返我娘家食飯, 肚滿腸肥 ~

另外, TKO友有 Cat姐 同 -R- 兄幫手做攝記, 辛苦晒

升級   0%

該用戶從未簽到

jc 團長好勁, 咁熱都PB, 厲害呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 肥哥哥KC 於 2009-7-13 00:19 發表

pb都係因為我既舊紀錄慢gei

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jc8866 於 2009-7-13 00:18 發表

今日真係幾熱, 目標係50min內完成, 過終點自己錶係49:03, 但完來按錯lap掣(即係其實隻錶重未stop),
    唯有返到屋企upload隻錶既時間係電腦睇番, 完成時間係 ...

JC, 好野~
    10.1一同再創高峰

升級   0%

該用戶從未簽到

尋日同 jc 一齊起步.. 但見到佢好快閃0左去...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jc8866 於 2009-7-13 00:18 發表

唯有返到屋企upload隻錶既時間係電腦睇番, 完成時間係 ...

恭喜團長!!! 天氣咁炎熱都可以跑出PB! 星期六逍遙跑一定要o黎參加賀一賀你先得!!!

等團長開post~等我哩個懶散o既逍遙跑友報名啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 肥哥哥KC 於 2009-7-13 00:19 發表

原帖由 火仔11 於 2009-7-13 11:34 發表
    JC, 好野~
    10.1一同再創高峰

原帖由 WinggniW 於 2009-7-13 12:26 發表

恭喜團長!!! 天氣咁炎熱都可以跑出PB! 星期六逍遙跑一定要o黎參加賀一賀你先得!!!
    等團長開post~等我哩個懶散o既逍遙跑友報名啦

多謝 ~ 多謝 ~ 多謝大家既支持.......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jc8866 於 2009-7-13 13:56 發表

多謝 ~ 多謝 ~ 多謝大家既支持.......

JC~你要搵O既#4022 ctse就係曲奇啦! 奇奇尋日再度獲獎!你今次無跟錯人