香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: momo
打印 上一主題 下一主題

衣家先練跑, 趕吾趕得切11月8日的半馬比賽

升級   0%

該用戶從未簽到

ctse 在咁intensive的練習之餘,記緊要有充足的休息呀...
休息也是練習的一部份,小心腳仔,長跑長有~~

升級   93.33%

該用戶從未簽到

原帖由 momochihuahua 於 2009-8-29 12:07 發表
衣家暫定training 是
每周3次, 第一至3周跑6-10k
4周開始10-15k
6周開始練速度

我從未過咁 intensive 咁練跑, 希望堅持到

Hi!!!我也報左8號的半馬,請多多指教
寄表前亦都15/16好唔好報,始終實力有限,都幾不自量力咁...
但經朋友的支持...我就要得比佢睇...齊齊加油呀!  
我已視佢為09年終極一戰,希望不用超時地完成比賽...

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 Qoo 於 2009-8-29 21:28 發表

Hi!!!我也報左8號的半馬,請多多指教
寄表前亦都15/16好唔好報,始終實力有限,都幾不自量力咁...
但經朋友的支持...我就要得比佢睇...齊齊加油呀!  
我已視佢為09年終極一戰,希望不用超時地完 ...

hihi
你係咪一路練開跑lar?....我衣家先開始, 之前停了半年
8號那賽事印左張報名表出黎,但心大心細吾知報吾報好,,,驚準備吾夠足充,,,始終小女子係從未跑過半馬...有d怯囉...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 momochihuahua 於 2009-8-29 12:07 發表
衣家暫定training 是
每周3次, 第一至3周跑6-10k
4周開始10-15k
6周開始練速度

我從未過咁 intensive 咁練跑, 希望堅持到

如果 ctse 只是為 11.8 之半馬作出以上計劃..小妹有少少想法
1) 如果 ctse 打算只在晚間練習... 就應該約其中一日改作早上..
比賽當日起跑時間為七點半, 太陽在八時後開始熱...
如果不習慣日頭跑步..體力會跌得好快..
但日間練習時間不宜過長之餘.. 亦只進行慢跑... 事前事後要有足夠補水

2) 此路段頭 5k 為上斜, 在 大約11k位折回11k-約 12k 位為長命斜
ctse 在練習路線選擇上應該要有上斜落斜路段... 你之前在另一個 post 說自己肌肉不夠... 練習上斜是可以加強四頭肌

3) 如果你練速度既意思是練 interval..
假如你只是以完成為目標, 不問時間, 我想沒有需要

4) 當然請你多多支持半馬有火既 pre-trip 啦...

最重的是..不喜任插

升級   67.67%

該用戶從未簽到

畀D信心,只要把握時時訓練,無乜唔得的!我下月底去玩愛爾蘭毅行者,啱啱先搵到人填退出的空缺,昨天先第一次行下,真係唔駛擔心!

升級   92.11%

該用戶從未簽到

真係正, 去國外比賽
我剛睇完村上春樹的<關於跑步>好佩服同羡慕佢可以成日去外國參加比賽

升級   93.33%

該用戶從未簽到

原帖由 momochihuahua 於 2009-8-29 21:40 發表

hihi
你係咪一路練開跑lar?....我衣家先開始, 之前停了半年
8號那賽事印左張報名表出黎,但心大心細吾知報吾報好,,,驚準備吾夠足充,,,始終小女子係從未跑過半馬...有d怯囉...

其實我唔可以話係跑開步的人,因為我跑得好懶惰,多數跑跑步機.加上最近有事,無物時間練跑><
正式認真去跑,都係上嚟這裡,認識一班逍遙團的朋友,發覺跑步的樂趣,所以有時間你都要join我地一齊跑呀~