香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 711MF
打印 上一主題 下一主題

跑步記錄日誌

升級   100%

該用戶從未簽到

711MF 該用戶已被刪除

升級   97.05%

該用戶從未簽到

回復 301# 的帖子

Ken Hing,

有個 士啤太 , 是幸福男人的特徵 ,好多人恨唔到嫁!

不過要跑得快少少又吡 D 幸福特徵 咗住,真係兩難!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 pwong5618 於 2008-7-25 11:22 發表
    Ken Hing,

有個 士啤太 , 是幸福男人的特徵 ,好多人恨唔到嫁!

不過要跑得快少少又吡 D 幸福特徵 咗住,真係兩難!

呢樣野我寧願唔要了.....

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   35.4%

該用戶從未簽到

e..7兄, 果然係均速呀
    d圈速keep 到好平均又快
    佩服, 近日天氣熱左咁多
    練上黎有無難度 ?

升級   97.05%

該用戶從未簽到

回復 306# 的帖子

Ken hing

你自已幻想一下,尼緊ge 自己,係胸前兩嚿結實的胸肌,
    腰腹有6 嚿腹肌,你係鄧記义著條腰,望住個天,若有所思.......

我唸要 Onon 兄幫下手先做個 target photo
    感你會更快達標!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   35.4%

該用戶從未簽到

ken 兄, 我見你其實比以前瘦左好多喎
    宜家個肚, 如果著左衫, 都唔係好覺啦

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2008-7-23 16:13 發表
    你不如去 跑步舍跟李嘉綸學下啦
    其實我都想跟教練由基本學起,但咁多教練咁多跑會都唔知跟邊個/邊度好

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 yungwai 於 2008-7-25 12:17 發表
    其實我都想跟教練由基本學起,但咁多教練咁多跑會都唔知跟邊個/邊度好

其實我覺得選教練 好似睇鐵打師傅咁, 講口裨, 夾吾夾的. 而覺得李教練比較高舉(提倡) 技術方面的. 如果好熱心米, 試下law

本人就冇依d 心態啦. 又吾係諗住去做代表. 是但選到岩玩算數. 突登搭車去拜師真係做吾到.

自己都冇咩研究跑姿, 吾跑傷就算數. 而自己覺得跑姿最重要係自然. 如果一直用開果組肌肉來跑. 果組肌肉會強化左, 要改吾係咁易, 改左都未必

好好多. 有時覺得d 有跑吾到個form 吾係因為跑姿問題 . 係體能問題. 體能只能做到'碎' 步. 都未到後蹬, 提腳. 當然吾會姿態好啦. d 跑得到既, 梗

係叫你出力d 蹬啦. 夠氣夠力先得嫁 . 例如叫你用晒d 奶力跑   100m , 個form 吾會差的. 但叫你用100m 果奶力速度 跑 10 km  , 200m 米散晒law.

問題吾係 做吾到果form . 係吾足夠體力, 氣力 做到果form . 依個係我既睇法.

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2008-7-25 12:56 發表

其實我覺得選教練 好似睇鐵打師傅咁, 講口裨, 夾吾夾的. 而覺得李教練比較高舉(提倡) 技術方面的. 如果好熱心米, 試下law. 本人就冇依d 心態啦. 又吾係諗住去做代表. 是但選到岩玩算數. 突登搭車去拜師真係做吾到.

我都唔會咁做,因為全個香港唔係得一個教練。但我同意人夾人緣呢一點

自己都冇咩研究跑姿, 吾跑傷就算數. 而自己覺得跑姿最重要係自然. 如果一直用開果組肌肉來跑. 果組肌肉會強化左, 要改吾係咁易, 改左都未必好好多. 有時覺得d 有跑吾到個form 吾係因為跑姿問題 . 係體能問題. 體能只能做到'碎' 步. 都未到後蹬, 提腳. 當然吾會姿態好啦. d 跑得到既, 梗係叫你出力d 蹬啦. 夠氣夠力先得嫁 . 例如叫你用晒d 奶力跑   100m , 個form 吾會差的. 但叫你用100m 果奶力速度 跑 10 km  , 200m 米散晒law.

問題吾係 做吾到果form . 係吾足夠體力, 氣力 做到果form . 依個係我既睇法

b兄,少少意見交流啦
    我少少唔同意體力呢一點
    當然跑步一定要有足夠既體力同氣力,呢個就當然要多d跑長課去練
    但練跑form既重點係改善跑步效率,即係用少d力同能量跑步

當然我地都知道跑步應該自然,不過何為自然?
    我未跟人練跑form,我都以為自然跑得好自然,
    但開始練form之後,先發現自己其實跑得一d都唔自然
    跟d專業有經驗既人跑,好過自己盲摸摸去練

我自己跟過一d基礎班,都係做碎步、提腿之類,
    其實d教練反起唔想大家咁費力去做,反而強調做好個動作
    而我個教練只係叫我地每個動作跑20米左右,
    當然開始未做到個動作,用多左力一定有
    死衝100米既碎步或者其他跑,只係個教練個表達方法不同

升級   0%

該用戶從未簽到

好, 歡迎.

我都冇跟過任何人練 form (姿態)的. 只係留意一般人跑, 跑成點. 可能你講得岩. 因為自己都見吾到自己跑成咩野樣.

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2008-7-25 14:04 發表
    好, 歡迎.

我都冇跟過任何人練 form (姿態)的. 只係留意一般人跑, 跑成點. 可能你講得岩. 因為自己都見吾到自己跑成咩野樣.

跑form係重要,但唔係最重要
    我跟o個個教練都話,其實好多世界精英級既黑人、外國跑手個跑form都必未做到好好
    相反,有d仲可以話係差,但佢都跑得快過你,吹咩

或者可以講亞洲人work smart

升級   0%

該用戶從未簽到

本身并不是身質好的人來, 說keep住跑是依一 , 兩年既事來(其實依家一星期一次到, 不過都叫keep 到).  之前間吾中跑下, 因為 朋友玩比賽 就會報來玩玩. 所以玩比賽都有十年, 不過玩過的比賽不過十次. 記得我二, 三年前, 為左想拎nike 件背心, 所以特登去運動場操. 大約10 月時去跑, 一星期三次, 每次 快跑 30 min , 已經覺得好花時間. 訓練一個月多d . 結果 跑左41 min 到 , 拎到件背心. 所以覺得form 吾係好重要. 自己亦不是什麼fit 的(不過之前果兩年我有玩開攀石的) . 認為40 零分算是合格. 因為冇理由同d 外國跑手差成半時間掛

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2008-7-25 14:25 發表
    本身并不是身質好的人來, 說keep住跑是依一 , 兩年既事來(其實依家一星期一次到, 不過都叫keep 到).  之前間吾中跑下, 因為 朋友玩比賽 就會報來玩玩. 所以玩比賽都有十年, 不過玩過的比賽不過十次. 記得我二, 三年前, 為左想拎nike 件背心, 所以特登去運動場操. 大約10 月時去跑, 一星期三次, 每次 快跑 30 min , 已經覺得好花時間. 訓練一個月多d . 結果 跑左41 min 到 , 拎到件背心. 所以覺得form 吾係好重要. 自己亦不是什麼fit 的 . 認為40 零分算是合格. 因為冇理由同d 外國跑手差成半時間掛

咁b兄運動天才(talent)比較高啦
    事但練下都41分跑10k,
    我呢d無talent既人就要將勤補拙,靠後天啦

升級   0%

該用戶從未簽到

吾係嫁, 冇呃你. 我果時係果石場(係d發燒友租工廠建場)到, 真係有把運動天才. 前三年是但問幾個爬友. 佢地話報左全馬.

用兩個月練, 所以少爬左 . 之後返來, 個個都講 3:1X 攪點. 邊有咁多天才呀. 只不過平時做開運動姐 .  反而我見過一個真係

天才大力仔, 15 歲 可單手引身. 之後香港蛙艇隊去學校選新人, 做測試後, 佢緊緊輸比蛙艇代表, 佢果d真係 天才啦. 之後佢入左蛙艇隊訓練. 但佢

覺得太悶走左. 其實你做多d 運動, 真係吾係咁難. 我米又係靠後天(如果講進步 , 爬石可能幫左我幾多 ,因為爬d 難線用到幾多平日少用的肌肉)

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2008-7-25 14:46 發表
    覺得太悶走左. 其實你做多d 運動, 真係吾係咁難. 我米又係靠後天(如果講進步 , 爬石可能幫左我幾多 ,因為爬d 難線用到幾多平日少用的肌肉)

b兄所言甚是,我都見好多大隻佬(上身偏肥o個種)
    跑10k都4x分鐘

有時d人越好力,又真係跑得好快

不過我又咁睇,如果可以用少d肌肉做同一樣效果,咁唔係會好d咩?
    越用得少肌肉理應越輕鬆

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-7-25 15:03 發表

b兄所言甚是,我都見好多大隻佬(上身偏肥o個種)
    跑10k都4x分鐘

有時d人越好力,又真係跑得好快

不過我又咁睇,如果可以用少d肌肉做同一樣效果,咁唔係會好d咩?
    越用得少肌肉理應越輕鬆

好多大隻佬(上身偏肥o個種) . 我覺得係肥底(偏肥的) eg. 屈sir sorry , you are so typical. 再加舉鐵. 因為有肥肉'箭'起, 所以顯得大隻.   其實肌肉/脂肪比不太高

我覺得瘦 + 肌肉 很最強 (以5k以上計) 我指的是鋼條型 . 冇跑開, 上得都特別快. 因為只是練心肺.

而瘦當然比肥好. 不過 瘦人好多時吾夠肌肉, 夠power 去跑得快同耐 .

有時真係覺得睇人跑吾跑得, 有少少似睇馬咁. 當然會有好少異數