香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 快活人
打印 上一主題 下一主題

TKO備戰2011渣打全馬之長課操練19/2 星期六加炭日(史sir將繼續分享心得)及渣馬齊齊GO

升級   100%

該用戶從未簽到

恭喜活活開post大吉
第一次操馬好想嚟, 但呢個禮拜好似要操山噃!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 chanlouis911 於 2010-12-5 22:00 發表 訓醒啦...我吾知係黑仔定澳馬吾利我...今年第二次跑...原本有信心在3:30 - 3:45完成...但最後個成績都係甘差...4:11:21..唉!!!今日跑到25KM度掛住睇大大半馬回程返到未...就冇留意地下...唉...點知冇端端踩到 ...

下次有同樣事件發生, 應該唔好再跑...
去到痛先至停即係話傷上加傷,
Red Cross叫要停, 真係要聽話...

多年前與朋友跑澳馬, 因時間太早, 周圍黑忟忟,
熱身ge 時候, 朋友唔小心扭親腳踝...
未開跑已經掛綵, 朋友好唔憤氣, 想繼續比賽,

但考慮嚟緊仲有好多賽事, 所以先至退出比賽,
即使退出比賽, 但至今腳踝仍未能完全康復,
所以當年的決定係正確 ge !

Louis ching, 真係要照下x-ray/睇醫生,
攪清楚傷咗咩野地方! 以後仲有大把比賽!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 chanlouis911 於 2010-12-6 18:04 發表 多謝你的意見及忠告...
但係如果再一次有同樣事件發生...我諗我都係做同一決定!!!繼續跑繼續行直至終點...去到真係跑吾到行吾到為止...
但我明白這決定絕對不是一個正確決定...

自己既心態係...打拳又好跑步又好...比賽係一場一埸去計...吾能夠再站在擂台上或跑道上直至完成賽事...就一定係輸...就算輸都吾可以被K.O.!!!

Louis ching 毅力可嘉, 唔怪大雄ching 要搵你行出年毅行!!

不過決定前, 都要諗下屋企大大、大帝...
佢地都會担心架!!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2010-12-6 15:38 發表 如何作出取捨,若自己將來發生相同情況真係唔知點決定好。

孤身一個人,「了無牽掛」, 真係好容易做決定,
即使決定錯咗, 都唔會連累其他人!!

記得第二次練習毅行, 响落雞公山不慎拗親,
雖然勉強行到, 但隱隱作痛, 第一反應就係退出...

不過當時响山頂, 最快ge 路線都要落到基維爾...
好在bolo 有支行山杖, 可以捱得到基維爾,
若果唔係, 真係要叫直升機嚟!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2011-1-16 19:15 發表
弓喜晒大雄與馬拉完成賽事 仲要成績十分之好
渣馬加油 ~~~

X2, 時間真係好好
當年我跑都要3:4X:XX, 睇離渣馬+330都好接近啦!

升級   100%

該用戶從未簽到

兩日無跑, 天氣唔錯, 都要操番下,
今朝估唔到都撞見 angkso, chris, bolo, 仲有一位著橙衫ge ching 練跑...

唔知係凍咗啲, 定係食滯咗, 頭5圈唔係好上力, 後5圈只係去得番平日9成...

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 田中雅茂 於 2011-2-18 00:34 發表 馬拉兄希望世伯安然無恙及早日康復.

X2! 最緊要見多幾面, 渣馬年年有得跑!

升級   100%

該用戶從未簽到

全馬挑戰組 - 起步6:20

約大家於早上4:20分  將軍澳MTR 往北角方向月台等

1. WOOD
2. 哈利
3. Chris
4. Philip
5. 牛牛
6. 大雄
7. 呀茂 (會預番時間係油塘站 join 埋大家)
8. maylam
9. rockiec (會預番時間係調景嶺站 join 埋大家)

升級   100%

該用戶從未簽到

今日好彩無落雨, 大家都跑得超水準成績, 恭喜晒!

自己時間:
05K 23:14
10K 23:26
15K 23:07
20K 23:24
21K 01:38:00
25K 23:32
30K 25:32
35K 25:32
40K 27:56
42K 12:10 (3:27:55)

本來打算4:30 pacing 完成頭半馬, 但驚住衰收尾, 所以keep 响4:40...
一開始同 econecon 兄一齊拍住跑, 去到西九, 先俾 cu 介, 去到昂船洲,
俾 wadee 介, 去到青馬橋, 俾 375 介, 响長青隧道, 先俾 eddie 介,
再俾 校長介埋, 响美孚附近, 俾 堅兄 介, 去西九, 先俾 timmy 介,
跟住再俾 batigoal 介埋; 未入西隧, 再俾 馬王、車仔、wty、daniel 四個介晒,
跟住 econecon 兄加速去埋, 最後果1K, 都要俾 楊X倫介!
雖然全程係咁俾人介, 加埋 stephen 兄, (原來响我後面小小),
以上15位跑手, 全部可以 sub 3:30 完成賽事,
出年可以响精英區見到大家! 恭喜晒!

另外都聽到唔少 tko ching/ctse pb, 真係 tko 豐收ge 一年,
值得慶祝一下!

呢啲都係大家平時訓練成果, 一啲無白費, 真係要俾10個叻!