香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 瘋瘋
打印 上一主題 下一主題

跑友技術交流 : 10月4日 (相片http://hk.myblog.yahoo.com/ltfung/gallery?fid=29)

關閉 [複製鏈接]

升級   81%

該用戶從未簽到

唔使咁嚴重,4/10咪將個次數減少咯…一於6-10 sets,唔會點攰… 大家星期四跑完又回得切,星期一又跑得長課…

升級   81%

該用戶從未簽到

其實呢次唔係正式訓練,大定放鬆心情交流下,重點放o向個form同埋速度分配…有力o既咪出街跑個大圍先沖涼食飯都仲得…

加埋協調同埋體能…都成個鐘架

升級   81%

該用戶從未簽到

唔使驚…到時你咪知咯

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 36# 的帖子

我實在佩服得五體投地…

大家千祈唔好問我你係咪有左…

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-9-12 17:24 發表

佢地只會問米拿兄點解毒, 尼度好多人中毒太深.

要解就好簡單…沿單車徑跑一轉入去大埔番番黎就咩毒都無晒!

升級   81%

該用戶從未簽到

岩岩睇過天文台個預報,星期六有打風O既危機,要再睇定D,可能要星期五晚或星期六朝早決定會唔會繼續!

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-10-2 15:53 發表

米拿兄,其實如果不是太大雨的話,小弟都覺得可以繼續的,而萬一真的打風,可否改期?

三號風球照去都得…

我改日子問題不大,5號打風仲大,其他日子方面只有18 or 19/10…

升級   81%

該用戶從未簽到

聽日中午十二點做個了斷喇

升級   81%

該用戶從未簽到

因為我今朝要出街做野,睇現時O既情況應該可以照去…

除左打風打到八號封場,如果唔係我都會到…

到時見

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 179# 的帖子

hum.... 點講呢?其實主要尾200m要加強擺手係因為多數呢個時候你想靠腳去keep速度會有困難,所以要靠加強擺手去維持速度,而靠擺手黎加速都係唔玩得耐,多數都係尾o個陣先可以用…

評分

查看全部評分

升級   81%

該用戶從未簽到

其實尋日所講到o既只係其中一種訓練方法,主要對有心提升本身速度o既跑手會有幫助,當然呢個只係方法,對自己有幾多幫助就主要靠自己可以點樣因應自己o既身體素質同埋目標而定。

其實最重要o既係自己本身有一個比較完整o既訓練計劃,interval只係云云訓練方法o既其中一種…對唔係咁著重提升本身速度o既跑手作用不大…

當然好多小節就未能詳談,所以我自己都成日建議如時間許可下,盡量搵一個有經驗o既長跑教練幫你訂出一個programme,佢亦都可以因應你o既進度去再review番你舍programme…

升級   81%

該用戶從未簽到

其實講多少少,就係interval呢樣野要適應,因為而家已經差唔多到賽季,如果覺得走一課interval你要兩三日先可以再跑的話,我建議你留番下季先開始加入interval。因為如果因為一兩課interval而令到你o既日常訓練大受影響,咁不如等休季o既時候重新適應好過,總好過得不嘗失…尤其係預備全馬o既師兄們

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-10-5 18:12 發表

謝謝解答~
唔知跑800米或1500米可否用此法?
另外 尋日我見得跑8個400米就狼吞虎嚥咁啃晒佢
時間徘徊係1分20秒左右 (最快1分16秒 最慢1分24秒)
平時跑唔到咁快....(連續8個)
跑第二組時有幾個去到最後100米後繼 ...

你講o既係比賽定係練習先?因為比賽係無人會走均速同順住去,一定會睇住人黎走同埋不停玩變速…如果係練o既當然係均速,但係最緊要o既都係你搵到一個岩你跑o既速度去跑,自不然就會跑得輕鬆好多…

仲有,如果你咁o既速度跑interval,你可以用對再薄少少o既鞋,我相信會舒服好多…

另外,如果你自己一個人連續跑8組400m,試下1:22 - 1:23會唔會keep到…可以的話就慢慢加次數去到12次先喇…

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-10-6 13:25 發表

lvrunner hing,
What is fartlek?

我教練對farlek有個中文名都幾好,叫做「自由變速跑」,好好玩架!我自己都好耐無玩…點玩?

以前教練會話今晚走8km farlek,條路由舊體院出發向科學園方向,過埋第一條隧道就折返…佢會指示我地一開始3條燈柱快3條燈柱慢,跟住過左馬場就會快同慢o既距離都會越黎越長…

不過跑farlek最緊要就係有一班差唔多水平o既人跑,大家互相唔好偷雞,快o既時候要快,慢o既時候唔好太慢﹙因為唔好俾自己o既心跑跌到太低先再開始﹚…如是者跑晒原訂o既距離,以前跟得好o既時候跑farlek 8km都可以跑到32:00,唔會慢得過比賽好多架,不過就辛苦好多…

不如…下次就玩farlek喇!哈哈!

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-6 13:48 發表

米拿 ching :
我已經報咗渣打全馬,咁而家除咗LSD外,你有冇建議可以加d咩其他training program對提升速度有幫助同時又唔會咁易跑傷既呢?謝謝!2390

如果你已經有一個預算全馬比賽速度,你可以用McMillan Running Calculator 計下你應該走o既tempo pace,多走tempo 對你o既均速表現會有好好o既提升,同埋farlek都會係一個溫和版本o既interval…

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 waynekkw 於 2008-10-6 22:30 發表
多謝米拿兄, 由其果招"小腿向內拉成54℃"後, 小弟多年舊患已一掃而空.真是感激萬分.
小弟想Join 跑會,唔知40歲收唔收?
有冇D近Kwun Tong or Yuen Long?

小弟會緊記沖圈Everyweek。

唔係掛?真係咁有效?!幫到閣下實在非常高興…
其實好多跑會都唔會限咩人參加,好似我個會咁,男女老幼一樣有﹙唔係賣廣告…
至於觀塘同元朗跑會就唔係太熟…

跑interval都係o個句,跑完睇下身體o既反應先決定係咪繼續,唔使咁快決定一週一課o既…

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 onon 於 2008-10-6 23:42 發表

米拿兄執行李未? 等你返嚟幫我哋再執多幾劑!

一路順風!

野就差唔多執好喇…
如果執多劑就可能要10月,不過26/10打後已經比賽連連,好難約喇…
18/10 or 19/10?

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-10-7 10:35 發表

oic~
400米圈數一路加落去....
另外 如800米要練到2分17或以下需不需跑更快來習慣速度?(如1分0幾跑一圈?)

其實我覺得專項800m係其中一項比較難練o既項目,又要有速度又要有耐力…
其實好多時速度係要靠跑150m去練…又要跑600m去練速耐,真係唔係人人頂到…
如果你真係想趁後生o既時間去練好中長距離,我建議你真係搵個教練跟,加上你o既努力…2:15都唔會太難…不過一定要有系統咁訓練,而呢個階段o既長距離﹙長過10公里﹚可能就要放棄喇…
因為講真唔會有人由中距離到長距離都同一時間跑得好,我個人覺得趁後生打好個基礎﹙速度﹚,而再慢慢練長係要好少少…因為速度老左就一定會慢,而耐力就真係有得浸番黎…