香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Alfred
打印 上一主題 下一主題

最新亮相跑手 - witchycatcat

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2008-11-1 12:58 發表
cat cat c tse

既工作是財務基構

唔明,你係咪問財務機構是我的工作對象?

升級   100%

該用戶從未簽到

走人啦.............monday我day off,唔上網啦...
大家用多d時間慢慢思考啦~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2008-11-1 13:03 發表
sorry ar

是問財務機構是c tse的工作對象

我返來啦~~
可以講財務機構是我的最大服務對象..

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-11-1 23:40 發表

律師樓咪會同律師樓立場對立law~
不過呢個答案一定唔係...算數唔估~

你講既野都合邏輯

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 phenli 於 2008-11-2 00:34 發表
我覺得cat姐係工聯會做~~~
呵呵!!!

唔係啦....方向錯

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2008-11-4 11:31 發表
你在會計公司做審核工作?

審核賠償是否合理??

唔係呀..................

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 saki 於 2008-11-4 11:45 發表

我想都係不用延遲開估時間了..........

是時候做一個了結了.....

當然要睇下 ctse 意願先啦.

有時間我會打出答案架啦..

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 blurmax 於 2008-11-4 12:50 發表
catcat ctse,

U work in consultancy firm to calculate the amount of injury compensation paid by the employers?

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

全對!!!!!!!!!!!!!
其實我在私人的顧問公司工作,主要承接各大保險公司既工傷case,主要工作是定期接見受傷工人了解受傷情況,核對顧主呈報的所有資料的真確性,如填報的每月人工,顧員合約,出糧record...定期向保險公司匯報情況,各私家醫生/物理治療師及政府醫院跟進工人的醫療進度,調查工傷有否涉及僱主在common law上的責任,所以有時要落site調查影相,與私家偵探有聯繫,在適當時間向工人提出和解方案,總括而言,我們是代保險公司進行非官司性的庭外和解.

更多回答:
主要在室內工作>>是,要成日寫report俾保險公司
不需要輪班工作>>按case做,自己分配時間
好似是政府工>>人人都以為是labour dept.
工作是同客戶成日接觸>>時常接見受傷工人及僱主..
但每個客人都有好多問題及勞騷>>是,受傷工人好多投訴(身體受傷及對僱主的投訴都唔少)
你工作同調解糾紛有關>>絕對是
工作是同醫療有關>>要研讀醫生/物理治療/政府醫院的醫生報告及牌版及評估,以研究傷勢及賠償銀碼
我估係同法律有關>>絕對是,主要是處理地區法院的EC(employees' compensation)及研究高等法院的COMMON LAW(普通法)責任
唔係...不過調查成份幾重>>有時自己查及與私家偵探及公正行合作
係工傷意外保險有關??>>一定是
係批核工傷受傷級別有關>>係
係工傷銷假及判傷有關>>係
係調查詐騙工傷醫療賠償工作>>係
接見工傷賠償申請人>>即是受傷工人
評估申請人賠償金額>>根據事實,平衡各方面利益,向Insurers companies建議賠償銀碼

升級   100%

該用戶從未簽到

CHING.....勁呀你..............~~~

升級   100%

該用戶從未簽到