香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

4.12 網友約跑 - 復活梅子比腳大會 (post#1已加入沿途快拍,post#2出席跑手名單)

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

該用戶從未簽到

大圍ching,

我哋都報咗名, 兩個A餐, 唔該

rockiec
seven

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-4-4 16:18 發表 
兩位係咪都報左26/4個比賽? 之前有冇玩過呀?

係呀, 前日寄咗報名表...
舊年跑過, 都係跟人跑, 但跟跟吓跟甩咗, 跟住就跑錯路啦... 
後面又我跑錯埋... 結果俾人鬧到飛起, 即刻無晒心機跑...

其實係自己開頭放快咗, 跟咗班快馬上山, 但入咗山路, 
發覺石面好滑, 隨時中招, 所以就慢咗, 結果就睇唔到前面啲人啦!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-4-4 18:02 發表
跟住就跑錯路啦...  後面又我跑錯埋... 結果俾人鬧到飛起,

其實我有多次比賽跑錯路的記錄... 尤其是山路比賽,
如最梅子林、畢拉山、大欖涌水塘、香港仔水塘...

原帖由 大圍新跑手 於 2009-4-4 22:23 發表
如果ching認得路既,到時或者可以幫忙帶下路啦。

如果認得路, 帶路無問題, 但只係跑過一次, 印像模糊...
如果今天得閒, 可以去探路, 順便跑埋。 

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-4-6 11:53 發表 
洛奇ching: 琴日有冇去探路呢?

真失禮, 又行錯路, 行錯好多路...

根據地圖及舊年的模糊記憶, 結果去到半山, 條路俾人閘咗...

跟位去或第二條路, 又閘咗...

再去第三條路, 要拉繩爬山, 走番轉頭...

途中碰到一名跑友, 指姑婆山就係前面 ??
我話無理由的爬山噃, 我舊年明明係咁跑, 都唔使爬山...
佢話條路係好難行, 真係要爬噃... (我緊係唔信佢)

因快要天黑所以無冒險再搵路, 响黃泥頭落番嚟...
大圍 Ching 真係要搵個識路再探路, 一係星期五假期再探過...

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-4-6 21:52 發表 
我之前其實已經探過一次路,仲影左d相係post#1度,不過我唔係100% ...

真係老眼昏花, 四隻眼都睇唔到你d相係post#1度...
無錯啦, 就係果條路線 100%!!

睇番我啲相, 原來我响花心坑亭轉咗左手面,
又係眼大睇唔到黃色箭咀...

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 停雲慢步 於 2009-4-8 16:30 發表 
甘就由小弟係10號探路回報.

停雲 Ching,

我都打算响 10 號走一轉, 然後去邪神處特訓, 若時間啱, 可以一齊...

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 停雲慢步 於 2009-4-8 19:16 發表 
Rockiec Hing, How say start at 0800 hrs.

O.K. see you at the Start (Hang Sin Lane)

升級   100%

該用戶從未簽到

今早跟 停雲 Ching 再次探路, 
並拍下路線短片

http://www.youtube.com/watch?v=BUQyZHfi5ww

(短片本身高清製作, 可按左下角[HD]觀看高清版)

今天天氣乾爽, 路面尚算好跑,
但下山路段, 太多石頭, 不好跑,
要小心, 而且石頭滿是青苔,
若天氣潮濕及下雨的話, 非常危險

升級   100%

該用戶從未簽到

4.12練習注意事項:

基本上, 起跑的一段路大部份都是上斜, 是車路,
有機會有汽車出入...

當遇到石級, 便開始入村, 路比較窄

升級   100%

該用戶從未簽到

於花心坑亭轉右繼續上斜

升級   100%

該用戶從未簽到

跟著上一大段石級, 直至分义路, 繼續直上, 不要左轉

升級   100%

該用戶從未簽到

開始進入山路路段, 路很窄, 只容一人通過, 
快馬師兄/師姐宜之前領跑, 否則要一個一個排隊;
跟著便是落山路段, 大多都石塊堆積而成, 
非常難跑, 一般都是行過去, 而且石面長滿青苔...
大家要量力而為。

直至見到村屋, 大家可以發力跑, 但...

升級   100%

該用戶從未簽到

好彩的話, 會遇上惡犬, 今早有三、四隻大狗
幸好有一小隊行山人士結伴而過, 惡犬只是作腔作吠,

升級   100%

該用戶從未簽到

所以停雲師兄建議當天取道村屋村前左邊小路,

升級   100%

該用戶從未簽到

避過惡犬, 然後接回原賽道

升級   100%

該用戶從未簽到

最後抵梅子林路, 一條落斜大路, 大家可以盡情直奔終點...

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-4-10 15:57 發表 
段片去得好快,睇到我有d頭暈...@@

sorry cookie ctse, 
因去得太慢驚悶親大家, 其實只是想俾大家一個粗畧印像,
到底好跑與否, 要親身體會方可知道...

原帖由 cookie97 於 2009-4-10 15:57 發表 
講番條路,望落去都幾好跑... 不過係要跑樓梯較為吃力呀..

係假像, 舊年大部份人都係行上斜、行上石級...
行落山, 只是响村屋前開始跑...

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-4-10 16:38 發表 
我舊年都有參加過這個比賽,記得因沿途小路比較窄,
有很多路段跑手都要排隊般前進,
所以如果想爭取做好時間,
一定要爭取排前些起步。

無錯, 除了爭取排前些起步, 還要爭取早入村...

原帖由 runrun 於 2009-4-10 16:38 發表 
12/4 梅子比腳大會,我會在梅子路尾,即將駁小路入
梅子林村那裏為大家打打氣,拍些照片;

runrun ctse 點解唔跑埋呢?

在那處,應該可以一齊見到A組及B組

若A組及B組一起出發, B組應該比A組早抵達梅子林路,
除非B組响度休息, 等埋A組先有機會噃!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-4-12 22:58 發表 停雲ching、洛奇ching試路同帶跑,仲有堅堅隊長帶跑B隊...

其實今次帶路都好失敗, 回程果段都係帶錯, 各 Ching/Ctse 唔該睇番之前小弟所拍的短片, 
出梅子林路之後應該一直跑去濱景花園, 過河之後, 經畫舫轉右再過橋返回運動場, 
但比賽時過河之後就要右轉, 沿河一直跑向停車場前隧道口。

原帖由 艾莉絲•韋 於 2009-4-13 10:12 發表 
thanks ~洛奇CHING 早段照顧小妹 ... 

真係小意思, 舉手之勞, 何足掛齒!

原帖由 Carey 於 2009-4-13 10:35 發表 
各位師兄師姐, 我今日會同朋友仔去探下路, 不過唔係好識路, 請問條路易搵嗎? 有咩要注意呀? 唔該曬咁多位. 

可留意地上、欄杆上的黃色箭咀與及沿途路牌...
即使係咁, 我第一次都行錯, 因為入村之後有不少分义小路。

原帖由 mill 於 2009-4-13 11:02 發表 
更要多謝Rockiec ching 沿途帶領我lee個慢腳, 令大家唔洗迷路, 有傾有講又一日, 唔該晒... 

其實我都無力, 上斜、上石級係我弱項, 所以乘機抖下、回氣...

今次反而要多謝主持人大圍ching同run run ctse 啲靚相...
今次無人跌親、仆親, 走失... 都要多謝眾 ching/ctse 幫手
希望426大家努力、加油