香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

4.12 網友約跑 - 復活梅子比腳大會 (post#1已加入沿途快拍,post#2出席跑手名單)

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 大圍新跑手 於 2009-3-15 19:35 發表

B兄:
    如果你有玩開山既應該唔係太難,實際情況要其他參加過呢個比賽既ching ctse補充一下。
    不過我都諗住搵日(可能下星期日),會去行一次條賽道實地了解一下,順便影d相,希望可以比多d資料大家參考 ...

呢個比賽上年我都有玩。

前半段是山路,留意一開跑時是約60米的上斜水泥路,都幾金。

跟著一段是引水道,引水道後要經過一些村屋才跑入山路,
    最好起步儘量在前排位置,因經村屋跑入山路是一段窄路及上石級路非常窄,
    只可容一人身位,舊年我就因為遲起步,結果在那段窄路要排隊,那時
    又焗又熱,攪到大汗叠細汗。
    中段有段落斜山路,都是又窄又滑,最容易抝柴是這一段,我都見有唔少人sin 低。
    後半段即由梅子林落斜跑回小瀝源則全是水泥路。
    我舊年就是在山路時去得太盡,因為落山要快又唔好俾自己sin低都幾嘥力,

結果到平路回小瀝源時冇貨。

以上資料希望大家有用。

升級   100%

鬱悶

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-3-16 11:38 發表
    小弟繼續望梅輕嘆, 不過會來做拍攝2公同大家打打氣既. 加加油呀!" />" />" />

唉!瘋兄,我同你都是一樣望梅輕嘆喇!
    我仲比你已經嘆咗好耐,黎緊仲有排嘆添呀!

如果那天家人沒有別的安排,我都到來替大家打打氣、拍吓照。

升級   100%

鬱悶

原帖由 Anthony 於 2009-3-24 07:48 發表
    我係新界西的人,不過都經常到沙田跑,但未跑過梅子林。見各位ching/ctse講食梅子咁好味,心郁郁想試下,runrun ctse又極力推介,所以我和大大想食 412 B餐。

歡迎Anthony師兄及Anthony嫂!
    包你地食過翻噚味!

升級   100%

鬱悶

原帖由 rockiec 於 2009-4-10 15:37 發表
    今早跟 停雲 Ching 再次探路,
    並拍下路線短片

http://www.youtube.com/watch?v=BUQyZHfi5ww

(短片本身高清製作, 可按左下角[HD]觀看高清版)

今天天氣乾爽, 路面尚算好跑,
    但下山路段, 太多石頭, 不 ...

唔該哂rockiec及停雲兩位師兄,雖然短片真的去得很快,
    但可以清楚整條路綠,真的多謝兩位!

我舊年都有參加過這個比賽,記得因沿途小路比較窄,
    有很多路段跑手都要排隊般前進,
    所以如果想爭取做好時間,
    一定要爭取排前些起步。

12/4 梅子比腳大會,我會在梅子路尾,即將駁小路入
    梅子林村那裏為大家打打氣,拍些照片;
    在那處,應該可以一齊見到A組及B組。

升級   100%

鬱悶

原帖由 大圍新跑手 於 2009-4-8 15:41 發表
    特別報告
    啱啱中午前老細通知我,來緊星期六, 日要返工呀。
    4.12個約跑唔知點算好,除非到時老細肯放人,如果唔係九成都係來唔到。
    而家唯有睇下當日有冇識路既ching ctse可以做領隊?如果真係冇人帶 ...

咁大圍你開完工後,
    趕唔趕得切嚟同大家食飯呀?

你在樂園訂咗幾多張枱呀?

升級   100%

鬱悶

原帖由 rockiec 於 2009-4-10 22:28 發表

無錯, 除了爭取排前些起步, 還要爭取早入村...

runrun ctse 點解唔跑埋呢?
    我都好想跑,但脚傷未好,連行落樓梯都會痛,
    現時都一路做緊物理治療,等我好翻,你想叫
    我唔好去跑都唔得呀!

若A組及B組一起出發, B組應該比A組早抵達梅子林路,
    除非B組响度休息, 等埋A組先有機會噃!

唔好意思,我寫得唔清楚令你誤會了,
    我的意思是我可以見到哂所有A組及B組
    的朋友,我可能未必上梅子林路頂,或
    許在路的起点等大家,避免離去時要行
    落斜路。

升級   100%

鬱悶

各位Ching Ctse,
    傻瓜機照片,水準欠奉,敬請收貨。

http://picasaweb.google.com.hk/runrun9663/200941202?authkey=Gv1sRgCPDMucW-jqvh1wE#

升級   100%

鬱悶

原帖由 亞平 於 2009-4-13 01:22 發表
    RUNRUN師姐,冇左張全家福相喎....係唔係忘掉左整上來?

係呀!平兄真係明白我。
    因早上的復活跑跟梅子林比脚大會共同用一張memory card,
    分folder時攪錯咗,現在的才是完整的梅子林比脚大會相片 :

http://picasaweb.google.com.hk/runrun9663/200941202?authkey=Gv1sRgCPDMucW-jqvh1wE#