香港長跑網  - 長跑長友

樓主: gerryfung
打印 上一主題 下一主題

唔知將軍澳個運動場幾時開放給人用呢?

關閉 [複製鏈接]

升級   29.47%

開心
  • 簽到天數: 1 天

開幕了_五月十九日

將軍澳運動場今天(5月19日)正式開幕,同時慶祝香港2009東亞運動會開始200天倒數。

未來數月,18區區議會推展連串以文化、綠色及活力為主題的活動,支持東亞運。

有關活動包括8月29日舉行東亞運動會火炬接力傳遞,9 - 11月期間舉行學校火炬接力活動。

將軍澳運動場佔地約6公頃,2006年4月動工,今年3月落成,耗資約4億元;其平面布局是根據奧運會的5環標誌而設計,以加強其國際級比賽場地的形象。

運動場看台的天幕設計呈新月形,設有9個天窗,象徵東亞運的9個參與國家�地區,令整體建築設計別具香港東亞運的特式。設計和設施配套,融合了環保概念,並符合相關標準。

將軍澳運動場是香港首個配置有熱身副場的田徑場地,具備各項供熱身及訓練用的田徑配套設施,主場包括1條長400米的8線全天候跑道。

其他附屬設施,包括藥檢室、物理治療室、控制室、新聞採訪設施,供舉行活動、會議和培訓所需的設施;還設有3,500個座位的有蓋看台,以及預留地方作1,500個座位的臨時看台。

source: 政府新聞網

升級   32.33%

該用戶從未簽到

即係幾月幾號開始可以用呢 ?

升級   100%

該用戶從未簽到

據 Bill Purves 指出, 田總曾表示要將將軍澳運動場作為專用場館, 
    但足總反對, 所以好大機會公眾開放... 但若果有足球練習, 
    則只開放5-8線!

不過副場就未必會公眾開放, 可以真係留俾田總專用, 換句話說, 
    大家需要出示田總証方可使用副場

升級   0%

該用戶從未簽到

要同區議會返應下 點可以甘架 ...
    使甘多$$建個場 .吾開放出來 ....

升級   100%

該用戶從未簽到

個副場只係得 300米, 俾晒田總都無所謂...

最緊要係個主場可以公眾開放, 唔信日日都有足球練習卦!
    咁大家就要逼埋4條線...

升級   0%

該用戶從未簽到

咁即係未落實係咪開放俾公眾...........

升級   0%

該用戶從未簽到

其實都預料到未必開放俾公眾...
    就算真正對外開放..好可能都要過0左東亞運...

升級   0%

該用戶從未簽到

諗更~~~如真是開放出來會吾會人山人海 .好似斧山甘呢 ??/

升級   0%

該用戶從未簽到

個人覺得香港好少地方俾田徑隊集訓既地方...
    好多運動場都唔俾人著釘鞋.. 跑快少少都唔得....只能作"緩跑" 用途
    跳高跳遠更加不用想... 如果 tko 呢個場可以作為一個培育香港人材既地方...
    我都會支持不作公眾開放...

升級   0%

該用戶從未簽到

咁就要睇下政府想培育更多運動尖子,定係想鼓勵多d市民做運動喇

升級   29.47%

開心
  • 簽到天數: 1 天

假如六月初不開放

一定要查.....詢........康文署,請教區議會, 會向大家報告進展

升級   0%

該用戶從未簽到

麻煩晒 paul 兄 ~

升級   100%

該用戶從未簽到

啱啱睇完比賽, 天氣又好, 因場地設計原因, 看西向東, 完全曬唔到,
    同灣仔場一樣...

場地好靚, 但若果睇番主場設計, 根本睇唔到有足球場的設計, 
    完完全全係一個田徑場設計, 睇嚟真係有機會俾田總專用...

若果香港真係要攪好東亞運, 相信主場短期內唔會公眾開放,
    否則場地咁新穎ge 設施隨時報銷、損耗!

升級   32.33%

該用戶從未簽到

今朝開左副場, 勁多人跑步 !

升級   68.42%

該用戶從未簽到

原帖由 jshho 於 2009-6-1 11:06 發表
    今朝開左副場, 勁多人跑步 !

我今日都去過,但係個副場跑道很短,我諗東亞運動會之前主場都唔會給公眾使用。

升級   68.33%

該用戶從未簽到

原帖由 gerryfung 於 2009-6-1 20:37 發表

我今日都去過,但係個副場跑道很短,我諗東亞運動會之前主場都唔會給公眾使用。

如有體育會借用主場,主場館會開放部份線道給公眾....到時副場會休息

升級   49.47%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

除咗星期一外, 主場真係俾田總霸晒

"運動員及教練必須出示有效田總註冊証方可進場練習"

csrunner ching 梗係有田總証啦!

我都有, 但係唔知其他 ching/ctse 有無喎!

升級   49.47%

該用戶從未簽到

因為6,7,8,9月 深水埗同灣仔都封場呀 !!

升級   78.4%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-6-1 21:57 發表
    除咗星期一外, 主場真係俾田總霸晒

"運動員及教練必須出示有效田總註冊証方可進場練習"

csrunner ching 梗係有田總証啦!

我都有, 但係唔知其他 ching/ctse 有無 ...

快快趣申請翻張田總証先!