香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

求 跑往西貢路線

關閉 [複製鏈接]

升級   16.67%

該用戶從未簽到

我想搵日由坑口跑去西貢, 貪沿途好風景, 不過唔識路
坐車個陣, 見到好似有啲路段唔覺有行人路, 唔通要沿馬路跑?
定係另有其他路線都可以由坑口跑入西貢?
麻煩大家教下小弟,唔該晒
+1 0
上一篇︰跑步減肥三個月下一篇︰Super Triathlon

升級   68.33%

該用戶從未簽到

原帖由 CharlesAF 於 2009-5-31 00:28 發表
我想搵日由坑口跑去西貢, 貪沿途好風景, 不過唔識路
坐車個陣, 見到好似有啲路段唔覺有行人路, 唔通要沿馬路跑?
定係另有其他路線都可以由坑口跑入西貢?
麻煩大家教下小弟,唔該晒

ching 我跑過一次入西沙,途經西貢市.....

如由坑口去西貢時原馬路旁邊之行人路,係去到鄭值芝中學要落隧道及上天橋....

如沒有記錯,有三次要環過車路:-
1. 坑口道上迴旋處,要環過影業路;
2. 西貢公路迴旋處,要環過南邊圍路及西貢公路;
3. 西貢公路近白沙灣前要過一次馬路,之後去到西貢市個間7仔都係(往西貢方向)馬路左邊跑....

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 runner_256 於 2009-5-31 11:00 發表 ching 我跑過一次入西沙,途經西貢市..... 如由坑口去西貢時原馬路旁邊之行人路,係去到鄭值芝中學要落隧道及上天橋.... 如沒有記錯,有三次要環過車路:- 1. 坑口道上迴旋處,要環過影業路; 2. 西貢公路迴旋 ...

256兄, 好犀利, 連西沙都跑埋...

我都試過, 不過係踩單, 試過踩到去萬宜埧尾、西灣、黃石碼頭同埋海下, 因太多斜路, 多數會經西沙踩去大埔...

原帖由 CharlesAF 於 2009-5-31 00:28 發表 我想搵日由坑口跑去西貢, 貪沿途好風景, 不過唔識路 坐車個陣, 見到好似有啲路段唔覺有行人路, 唔通要沿馬路跑? 定係另有其他路線都可以由坑口跑入西貢? 麻煩大家教下小弟,唔該晒

Charles ching, 

其實條路好難跑, 太多車, 路又窄, 又人又狗...
小弟真係未見過有人跑呢條路! (除咗 256!)
若真係要跑, 不如坐車入西貢, 再跑入去北潭涌,
或者榕樹澳, 風景仲靚, 少人少車!

又或者好似我咁, 踩單車啦! 不過要早啲!
若果果朝小弟打算要踩, 通常會 5:30 a.m.(冬天時間)出發, 
避開啲車、人... 去到大網仔就見到日出啦!
番到嚟大約 10:00 a.m.

相反, 由坑口去清水灣、大坳門、或者布袋澳仲好, 
風景仲靚, 尤其是清水灣至布袋澳一段重靚,
由高處望落下, 成果清水灣見晒!
車輛比較少、空氣較好! 所以成朝都見到唔少人跑步、
帶狗散步, 西人西婦亦不少! 可以諗諗!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runner_256 於 2009-5-31 11:00 發表

如由坑口去西貢時原馬路旁邊之行人路,係去到鄭值芝中學要落隧道及上天橋....

2. 西貢公路迴旋 ...

要落一次隧道,不過唔駛上天橋 ar ~~

補充:上天橋係跑去壁屋凹 ~~

升級   68.33%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2009-5-31 12:08 發表

補充:上天橋係跑去壁屋凹 ~~ hgj091" />" />hj

車ching,西貢公路靠左跑好D,比較容易過馬路....

嘉林別墅有樓梯落西貢公路....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runner_256 於 2009-5-31 19:54 發表

車ching,西貢公路靠左跑好D,比較容易過馬路....

嘉林別墅有樓梯落西貢公路....

哦 ~ 明白衝鋒車 ching 的意思 ~ 係咪因為南圍過馬路麻煩呀 ~~

升級   0%

該用戶從未簽到

衝鋒車 ching,有冇興趣搵一日跑去大埔 ? 公路 → 山路 → 單車路

升級   68.33%

該用戶從未簽到

其實條路好難跑, 太多車, 路又窄, 又人又狗...
小弟真係未見過有人跑呢條路! (除咗 256!)
若真係要跑, 不如坐車入西貢, 再跑入去北潭涌,
或者榕樹澳, 風景仲靚, 少人少車!

又或者好似我咁, 踩單車啦! 不過要早啲!
若果果朝小弟打算要踩, 通常會 5:30 a.m.(冬天時間)出發,
避開啲車、人... 去到大網仔就見到日出啦!
番到嚟大約 10:00 a.m.

相反, 由坑口去清水灣、大坳門、或者布袋澳仲好,
風景仲靚, 尤其是清水灣至布袋澳一段重靚,
由高處望落下, 成果清水灣見晒!
車輛比較少、空氣較好! 所以成朝都見到唔少人跑步、
帶狗散步, 西人西婦亦不少! 可以諗諗!

rockiec ching 分析得非常清楚,其實條路真係好多車....

好似我跑個日真係唔見有其他跑友喎~
(差不多到西沙先見到第一個跑友)

升級   68.33%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2009-5-31 19:59 發表
衝鋒車 ching,有冇興趣搵一日跑去大埔 ? 公路 → 山路 → 單車路

車師兄,

好呀!聽日下晏得嗎?(中午12點後,任何時間都得)

但你要就吓我呢D 老人家....

升級   0%

該用戶從未簽到

呢個星期,好似約晒人添 ~~!唔好意思呀 ~ 我地夾一日得既一齊去 yo ~~

我記得 ching 去西沙茶座 1 ' 55 " 00 wo ~~ 我去到企嶺下新圍已經要成 1 ' 53 " 00,嘻嘻你就我啦 ~~

我諗既路線全程約 23K,由坑口開始跑,到西貢北港村轉入去上山路去茅坪,之後落山到梅子林,之後就出到去沙田過雙橋到水廠街,沿海濱到大埔。

升級   100%

該用戶從未簽到

車 ching 單挑 256 ching, 好犀利!

單程去大埔, 我淨係踩都要 2個半鐘, 來回5個鐘有多...
唔知公路、山路、單車路長咗定短咗, 淨係踩公路、
單車路至少40k! 無23k咁少!

仲係晏晝跑, 隨時變人乾!

升級   100%

該用戶從未簽到

如果就到時間, 不如搵埋 Charles ching一齊跑!

如果唔跑山路, 至多我踩埋單車領航, 遞水遞毛巾

升級   68.33%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-5-31 20:30 發表

單程去大埔, 我淨係踩都要 2個半鐘, 來回5個鐘有多...
唔知公路、山路、單車路長咗定短咗, 淨係踩公路、

車ching明天沒有時間練,要等下先...

rickiec ching你聽晚是否去新場玩吓,
有興趣一齊嗎?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-5-31 20:30 發表

唔知公路、山路、單車路長左定短左, 淨係踩公路、

最鍾意以跑會友 ~~ 其實我一直都想跑呢條路線,不過其中一段要跑山,得自己一個會驚 ~~
條路線係未入西貢市中心前入,沙田出,係一條 shortcut 來的 ~~
可以吸少好多廢氣 ~~

不過以我能力跑唔到來回,淨想跑單程 ja ~ 256 ching 你 o 唔 okay 呀 ~

升級   68.33%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2009-5-31 20:52 發表

最鍾意以跑會友 ~~ 其實我一直都想跑呢條路線,不過其中一段要跑山,得自己一個會驚 ~~
條路線係未入西貢市中心前入,沙田出,係一條 shortcut 來的 ~~
可以吸少好多廢氣 ~~

不過以我能力跑唔到來回,淨想跑 ...

ok~ ok~ 當然ok~

升級   68.33%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2009-5-31 20:52 發表

可以吸少好多廢氣 ~~

不過以我能力跑唔到來回,淨想跑 ...

絕對正確~(有個伴好D)

我往屯門時,試過跑上麥徑十段再經元荃古道出荃灣....見到野豬,事後都覺得驚....
仲俾老婆罵足三日....

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 runner_256 於 2009-5-31 20:41 發表 車ching明天沒有時間練,要等下先...rickiec ching你聽晚是否去新場玩吓,有興趣一齊嗎?

256 ching, 你都有興趣? 我係放工跑, 大約6:00 p.m. , 先跑先等, 
等係流料, 則跑外圍!

升級   68.33%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-5-31 22:15 發表

256 ching, 你都有興趣? 我係放工跑, 大約6:00 p.m. , 先跑先等,
等係流料, 則跑外圍!

rockiec ching 到時見~

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 runner_256 於 2009-5-31 11:00 發表

2. 西貢公路迴旋 ...

哦,原來係咁,我大概明白,等我再睇熟個地圖先 ,唔該晒

原帖由 rockiec 於 2009-5-31 11:58 發表

256兄, 好犀利, 連西沙都跑埋...
我都試過, 不過係踩單, 試過踩到去萬宜埧尾、西灣、黃石碼頭同埋海下, 因太多斜路, 多數會經西沙踩去大埔...

其實條路好難跑, 太多車, 路又窄 ...

係呀黃昏時段極多車,搵日盡可能天光個陣出發
去布袋澳個段路其實我已經諗住去,因為清水灣風景好
咁我跑去西貢之前跑去布袋澳一次都好
唔該晒你

原帖由 =chairman= 於 2009-5-31 12:08 發表

補充:上天橋係跑去壁屋凹 ~~ hgj091" />" />hj

多謝提醒,我會記住

原帖由 rockiec 於 2009-5-31 20:34 發表
如果就到時間, 不如搵埋 Charles ching一齊跑!

如果唔跑山路, 至多我踩埋單車領航, 遞水遞毛巾

多謝先,不過我遲下又考試,又補課補習,我應該都黎唔到啦

升級   0%

該用戶從未簽到

可以諗下你考完試之後約埋一齊跑