香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kito807
打印 上一主題 下一主題

有睇書興趣ga跑友嗎?

關閉 [複製鏈接]

升級   95.6%

該用戶從未簽到

國民黨被圍城時鬧饑荒, 龍應台跟媽媽回鄉尋找父親的墓,  <<管管你不要哭>>,
訪問一個老婆婆, 她唱出兒時在學校唱的歌竟是日文歌

呢幾段最深刻, 睇到眼濕濕呀

升級   13.2%

該用戶從未簽到

我們香港人喜歡去日本旅遊, 賞櫻花、歎溫泉、掃日版跑鞋、跑馬拉松、吃魚生..., 卻並不多人瞭解日本文化的底蘊及特徵。

《100個理由 : 給日本, 也給中國》 可幫助我們認識日本文化, 和中日兩國人民之間的情意結。

公共圖書館有此書。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

系統思維 系列-  薛俊良

Kin in Running

升級   10.33%

該用戶從未簽到

Had anyone read this book before??? I'm going to order it from Amazon.

登錄/註冊後可看大圖

升級   20.25%

該用戶從未簽到

最近看過的有東野圭吾的-時生

登錄/註冊後可看大圖

沒有預期的精彩 可能他野心太大了 將幻想、懸疑、穿越、推理、親情熔為一爐

買這書時大概我只想 看看作者怎
    解述背上寫的一話---看看作為我們的孩子,你覺得高興嗎?」孩子是否會回以:「我非常慶幸有你們這樣的父母。」

不算極品 卻是有味道的作品 不過東野先生都係繼續他的推理作品好了(小童伽利略)

升級   56%

該用戶從未簽到

原帖由 大力蘇 於 2010-4-6 16:16 發表
    Had anyone read this book before??? I'm going to order it from Amazon.

只曾在網上看過蔡東豪對這本作介紹, 其中提及
    最近讀過一本關於長跑的書,感動程度是近年罕見。
    買了 Christopher McDougall 寫的 Born To Run 不到一年時間,書身貼滿了 Post-it,筆記散布書中多頁,但我仍覺得自己未讀完這本書。

(二之一):這是你應得的
    (二之二):偉人跑手坎坷一生

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 大力蘇 於 2010-4-6 16:16 發表

登錄/註冊後可看大圖

just to tell you that taiwan translate the book to Chinese, call 天生就會跑......
    started to sell in Taiwan on Apr.....don't know whether hk will sell

升級   18.2%

該用戶從未簽到

剛從台灣回來.  到誠品轉了一圈已經買了一大堆書.  台灣的本土出品或翻譯小說都比香港平好多(比原著還要平).  臨出發前見商務賣1Q84兩本特價$267, 誠品折實賣$148.  買得好開心.

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 wongc 於 2010-4-8 11:33 發表
    剛從台灣回來.  到誠品轉了一圈已經買了一大堆書.  台灣的本土出品或翻譯小說都比香港平好多(比原著還要平).  臨出發前見商務賣1Q84兩本特價$267, 誠品折實賣$148.  買得好開心.

$148?!!! 是精裝還是平裝版?!
    我在香港買了精裝要 $268 貴差不多一倍

升級   18.2%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-4-8 17:26 發表

$148?!!! 是精裝還是平裝版?!
    我在香港買了精裝要 $268 貴差不多一倍

咁我唔識分喎.  咪同我係商務見到嘅一樣, 兩本pack埋一齊, 都無咩包裝, 我估係平裝卦, 照書後面個價錢NT$700, 佢有85折, 再除4, 就係HK$148.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 wongc 於 2010-4-8 18:29 發表

咁我唔識分喎.  咪同我係商務見到嘅一樣, 兩本pack埋一齊, 都無咩包裝, 我估係平裝卦, 照書後面個價錢NT$700, 佢有85折, 再除4, 就係HK$148.

平裝係香港樂文賣緊 $16x, 仲送十蚊現金卷!!!!

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 saki 於 2010-4-9 10:15 發表

平裝係香港樂文賣緊 $16x, 仲送十蚊現金卷!!!!

依?! 唔通係我記錯左銀碼, 我都係樂文買, 都有送十蚊現金卷,

我記得買0個陣精裝同平裝差少少, 所以買左精裝

ps: 精裝即係硬皮封面, 平裝就係一般封面

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-12-16 13:32 發表

agree !

我都有睇大江大海,剛好去年有個做記者既朋友訪問作者,我托佢俾作者簽名呀,開心

升級   18.2%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2010-4-9 10:45 發表

我都有睇大江大海,剛好去年有個做記者既朋友訪問作者,我托佢俾作者簽名呀,開心

呢本香港賣幾錢呀?  我買NT$380 X 0.85 / 4 = $80.

升級   95.6%

該用戶從未簽到

各ching ctse 有無好書推介?

啱啱睇完 1Q84 依家無書睇, 又無乜頭緒

得閒落樂文行轉先

升級   13.2%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-4-30 19:31 發表
    各ching ctse 有無好書推介?

啱啱睇完 1Q84 依家無書睇, 又無乜頭緒

得閒落樂文行轉先

時下香港年輕人愛看書,難得。

登錄/註冊後可看大圖

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

介紹一本並不是新書的書 ,可能很多人都曾經看過 :

" Seven Years in Tibet "
    西藏七年與少年達賴

by Heinrich Harrer

原著是英文版,亦有中文釋本

這是一本自傳,作者奧地利人Heinrich記錄1939年他前往喜馬拉雅山探險,
    途中被擄入戰俘營,他幾度嘗試越獄,終在1944年潛逃入西藏拉薩,
    一住就是七年,他與當時仍是少年的達賴喇嘛友好,教授達賴英語及西方世界的種種,
    這書是他記錄在這七年間的經歴。

此書曾被拍成電影(與書同名),都算大製作,430當晚回家後心血來潮找出VCD重看,
    結果看到差不多天亮,影片拍攀雪山那段頗精采,外國人拍西藏的風景比自己中國人拍得吸引,
    但表達西藏民風就怪怪地了。

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Highly recommend WONG Chiu Tat's Lonely Planet :

http://hk.news.yahoo.com/article/100329/3/h9iy.html

升級   30.33%

該用戶從未簽到

原帖由 blurmax 於 2010-5-3 10:04 發表

Highly recommend WONG Chiu Tat's Lonely Planet :

http://hk.news.yahoo.com/article/100329/3/h9iy.html

嗯..好想睇...blurmax兄是不是在3聯先有得買?
    睇個書名仲以為是Lonely Planet呢,

升級   95.79%

該用戶從未簽到

我都睇書架
    不過我睇既係生死教育,同生命,能量有關既
    同埋睇一些社區發展,女性主義既書多.
    例如; 西藏生死書,最後十四堂星期二的課.如果只有一年,等等.......

如果有好書既,都可以介紹比我丫.....