香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ginnywong
打印 上一主題 下一主題

三項鐵人裝備區

升級   21.55%

該用戶從未簽到

琴日係times nb 買左件全身tri suit $3xx 有xs........好開心, 可以操著.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

個site 冇哂. 係成件黑色, 大比有兩條紅邊. 背後有長zip, 大比應該係5"長果隻, 比較短小小.
重有碼我就買左xs. $450 30%off = $315

升級   21.55%

該用戶從未簽到

為左型, 抵吾抵既呢?
SRAM S60 Clincher Rear Wheel
417英鎊 = 5 383.13674 港幣
£417.38
special offer
Get free delivery with this product to Hong Kong!!
http://www.wiggle.co.uk/p/cycle/ ... r_Wheel/5360039568/

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 329# 的帖子

吾該哂......
來年入手lee 個尾轆

升級   21.55%

該用戶從未簽到

升級   21.55%

該用戶從未簽到

我係times 果間nb store買

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 TRI2010 於 2009-12-10 11:21 發表
未買呀, 我仲未諗到運車方法, 應該玩唔到三鐵喇,
可能買架平平地單車+TRAINER 當健身單車係屋企練體能算了.....

想多問, TRAINER使唔使一定要公路車先玩到?

850有分D MODEL, G MODEL?? 有咩分別呀?

如果8 ...

我都冇車, lee世亦都吾會再買車.
call van 去比賽時同d ching ctse一齊share lor 百零蚊2-4個人分........抵啦一轉
操車落街踩就得咖喇.
你住邊區? 區區都有團操車, 不過我就一向青公獨行俠.
試吓去睇一次3鐵賽, 你就會立志買單車咖喇.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

$5230 Sram S80 後轆 抵吾抵呢? 美國買.....

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-12-14 00:38 發表
香港買都唔會好貴, 尾鈴一隻已經1,126 g, 頭鈴951g.... 一對bora one先1,360g...
S80需要相當腳力吧

我都知重, 但又吾想洸錢落部單車度.
所以又考慮緊s60
你又毒吓我bora one後轆有物野好啦, 不過要換咁多野..........怕怕

升級   21.55%

該用戶從未簽到

請問有邊隻單車褲好又平, budget under $200
可以成日洗, 洗原霉左都吾會肉痛.
著跑褲成日抅住個seat位尖, 好煩

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-1-10 23:18 發表

佢無跟磁石嗎? 我之前對racing 1有架
如果真係無, 我問一問代理攪攪佢

聽聞racing1 同raicng 0 都有包磁石ga wor

升級   21.55%

該用戶從未簽到

想張stem upside down, 希望tt 位再低d.
有冇d site計算clip in tt bar 既高度呢?

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-1-11 23:23 發表

Aero position對長距離鐵人賽運動員可以好講究
港島果邊有個鬼佬專教人set, 一次收$600
website我未見過, Frankie如果你搵到不彷分享下

搵就搵倒好多site, 但大同小異. 但真係冇fitting site 係for clip-on aero bar.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 P5C27 於 2010-1-12 12:04 發表
我起青公,用哩部車帶車keep速真係好好,有慣性,,全程keep住40km/h
都唔會話好辛苦,但係一到小小暗斜上,就真係要搖車,好重腳~

40km/h 好快呀, 我lee d新手真係雞, keep 40km/h 真係對我黎講冇可能.
係青公我keep 倒ave 31-32左右 2-3個鍾 係8月至10月個時, 重係青龍頭到大欖角jar. 我未過過大欖角至3聖 怕車多.
不過吾知而家用左racing3 會吾會快1-2km/h. racing3我都係操過兩次車同40km比賽一次咁大把. 其實重未set 好fitting...
我都搵緊 carbon clincher放尾轆

升級   21.55%

該用戶從未簽到

尋晚太大風踩左36km 就驚到走, 係青公根本行吾倒直線, 用吾倒tt bar. 駕bike太漂, 一有車過加大風成駕bike推到則哂, 我新手好驚.
stem upside down 咗 , 個handle bar set 平左, 但槍手太高. 要降低槍手, 是否要把handle bar 包膠等移走呢?

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2010-1-13 10:04 發表

要拆頭布到槍手下兩圈左右,捲起槍手套,外側有一5mm六角頭螺絲(無記錯你的槍手係TIAGRA),鬆開後較正槍手高度再修緊,再包番頭布即成!

貢大工程, 都係set handle bar 角度低番d就吓先.
之前第一次用lock踏 0km/h pk 左, 槍手移左位,都有係外側有一5mm六角頭螺絲位較番正
sand q

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 P5C27 於 2010-1-13 13:53 發表

其實唔洗咁嫲煩~
不過唔知tiagra槍手外面有冇個螺絲位比你較,唔洗整開塊膠同頭布~
105以上的槍手我見過塊膠外則有空位比你插六角匙入去
之後鬆左再整番低,收番緊就ok
記住用把尺左右度番岩先收緊!

係呀, 插六角匙入去入去就okay, 但我估只可較左右, 吾可以高低jer, 聽晚出車前再睇睇. 吾該.
用尺度物野呢? 我物都用肉眼去睇.
移左上下, 對brake 同 gear cable 有冇影響呢?
http://techdocs.shimano.com/techdocs/blevel.jsp?ASSORTMENT%3C%3East_id=1408474395181679&FOLDER%3C%3Efolder_id=2534374302051921&bmUID=1239593916049

升級   21.55%

該用戶從未簽到

有冇人用過MINOURA M80-RW 同 MINOURA GYRO V150
價錢差$300 有物大分別呢, 都係大風大雨時係屋企用.
MINOURA RDA80-R 有線控夾輪圈車床 有物吾好呢?

升級   21.55%

該用戶從未簽到

細細聲問句  有冇人用calf guard 爆線呢, 係lee度問會少d人.
我對calf guard 用左兩次 1+1.5 小時就爆左頂果條大象根, 之後應該會冇左旦性同會鬆. 有d肉痛.
我上次係輕輕用水州沖沖.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-1-22 14:05 發表

Frankie, 你已經買大左少少, 應該一定唔係big爆
其實你有冇唔小心刮到呢, 例如單車大餅、行山時既樹枝等等
我自己用左超過20次, 單車, 跑步, 訓覺, 行街, 好多時一用就2-3個鍾, 未見有咩問題

我都好想知重有 ...

跑過track兩次. 所以都吾知關物野事, 所以問一問有冇師兄有同様問題. 冇就當自己吾好彩啦.
下星期日糖尿病10k 第一次用黎比賽, 希望吾會出事啦.